direct naar inhoud van 1.4 Hoe komt het bestemmingsplan tot stand?
Plan: Buitengebied
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0285.20100-VS00

1.4 Hoe komt het bestemmingsplan tot stand?

Het bestemmingsplan Buitengebied is voorbereid door een projectgroep bestaande uit medewerkers van de gemeente Voorst en het adviesbureau RBOI Rotterdam. Op cruciale momenten in het planproces is over de inhoud van het voorgestane beleid overleg gevoerd met het gemeentebestuur.

Gefaseerde aanpak

Het bestemmingsplan voor het buitengebied komt in een aantal stappen tot stand:

  • inventarisatie: verzamelen van noodzakelijke bouwstenen;
  • discussienota: visie op en koers voor het buitengebied met uitwerking in relevante thema's;
  • voorontwerpbestemmingsplan: vertaling van visie in regels en plankaarten (verbeelding);
  • ontwerpbestemmingsplan: verwerken van inspraak- en overlegreacties;
  • vaststelling: behandeling zienswijzen en afronden bestemmingsplan.

De Discussienota d.d. 15 september 2010 is op 31 januari 2011 door de raad van de gemeente Voorst vastgesteld. Bij de vaststelling zijn enkele amendementen ingediend en aangenomen.

Op basis van de Discussienota is het voorontwerpbestemmingsplan Buitengebied d.d. 20 oktober 2011 opgesteld. Het voorontwerpbestemmingsplan Buitengebied heeft in het kader van de inspraak van 20 oktober tot en met 30 november 2011 ter inzage gelegen. Het voorontwerpbestemmingsplan Buitengebied is tevens aan een aantal overleginstanties toegezonden. Op 24, 25 en 26 oktober zijn er inloopbijeenkomsten gehouden waarin belanghebbenden kennis hebben kunnen nemen van het plan en een reactie hebben kunnen geven.

De ontvangen inspraak- en overlegreacties zijn door de gemeente samengevat en beantwoord in de Nota Inspraak en Overleg d.d. 8-5-2012. De uitkomsten van de inspraak- en overlegprocedure zijn verwerkt in het ontwerpbestemmingsplan Buitengebied.

Met ingang van 31 mei 2012 heeft het ontwerpbestemmingsplan 'Buitengebied' gedurende zes weken ter inzage gelegen. Over het ontwerpbestemmingsplan zijn op 4 juni en 6 juni 2012 inloopbijeenkomsten gehouden.

Op 28 januari 2013 is het bestemmingsplan inclusief de wijzigingen naar aanleiding van de zienswijzen zoals opgenomen in de 'Nota Zienswijzen en ambtshalve wijzigingen' en vier ingediende amendementen vastgesteld.

Overleg en communicatie

Een ontwikkelingsgericht bestemmingsplan, dat bovendien handhaafbaar is, vereist een zo breed mogelijk draagvlak. Dit draagvlak voor beleid dient tijdens het planproces te worden verworven en hangt in sterke mate af van de communicatie met doelgroepen. Voor de externe communicatie met instanties en organisaties is daarom een klankbordgroep samengesteld. In bijlage 1 is de samenstelling van deze klankbordgroep opgenomen.

In de Klankbordgroep is het concept van de Discussienota besproken. De uitkomsten van dit overleg zijn in een Oplegnotitie d.d. 28 oktober 2010 vastgelegd. De raad heeft deze oplegnotitie betrokken bij de vaststelling van de Discussienota.

In de Klankbordgroep is ook het concept van het voorontwerpbestemmingsplan Buitengebied besproken. De reacties van de leden van de Klankbordgroep zijn zoveel mogelijk betrokken bij het afronden van het voorontwerpbestemmingsplan Buitengebied.

Om de betrokkenheid van gebruikers en bewoners als direct belanghebbenden te vergroten, is in de inventarisatiefase van het planproces een zogenaamd tafeltjesoverleg gehouden en zijn inloopavonden georganiseerd. Agrarische ondernemers uit het plangebied zijn in de gelegenheid gesteld kennis te nemen van de inventarisatiekaart en hun wensen en ruimtebehoefte ten aanzien van hun (toekomstige) bedrijfsvoering naar voren te brengen. Voor zover deze wensen passen binnen de beleidsuitgangspunten van de gemeente, is hiermee rekening gehouden. Tijdens inloopavonden hebben alle bewoners en gebruikers van het buitengebied kennis kunnen nemen van de inventarisatiekaarten en hun reactie hierop kunnen geven. Ook over het voorontwerp- en ontwerpplan Buitengebied zijn inloopavonden gehouden.