Plan: | Buitengebied |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0285.20100-VS00 |
De gemeente Voorst is een overwegend agrarische gemeente gelegen in het open en groene hart van de Stedendriehoek Deventer, Apeldoorn en Zutphen. Tussen IJssel en Veluwe heeft zich hier een aantrekkelijk cultuurlandschap ontwikkeld met bijzondere landschappelijke en cultuurhistorische kenmerken en kwaliteiten en grote natuurwaarden. Voorst is een gemeente waar het, in de luwte van de Stedendriehoek, goed wonen, werken en recreƫren is. De ligging in een landschappelijke overgangszone wordt zichtbaar in de grote landschappelijke variatie. De grote, open weidegebieden langs de weteringen in het noorden en westen van de gemeente, de omzoomde akkers op de meer besloten stroomruggen in het zuiden en oosten, de vele landgoederen en de uiterwaarden langs de IJssel bepalen in onderlinge samenhang het ruimtelijk beeld. Maar ook de dorpen en de structuren, gevormd door de ontsluitingswegen en het waterstelsel in de vorm van beken en weteringen, zijn kenmerkend en medebepalend voor de kwaliteit van het buitengebied.
Als gevolg van autonome en planmatige ontwikkelingen is het buitengebied van de gemeente Voorst voortdurend in verandering. Om sturing en invulling te kunnen geven aan deze ontwikkelingen, om kansen te kunnen benutten en om de aanwezige kwaliteiten te beschermen, is een samenhangend, flexibel en op actuele wetgeving, beleidsinzichten en gebruikerswensen gericht bestemmingplan noodzakelijk. Het vigerende bestemmingsplan voor het buitengebied van de gemeente Voorst is in 1997 vastgesteld. In de periode na 1997 hebben zich in het gebied vele nieuwe ontwikkelingen voorgedaan en zijn de beleidsinzichten ten aanzien van het buitengebied gewijzigd. Het beleid dat is vastgelegd in het vigerende bestemmingsplan en de daarop volgende herzieningen, is mede hierdoor op onderdelen verouderd. Actuele beleidsdocumenten van Rijk, provincie en regio, maar ook actueel gemeentelijk beleid werkt onvoldoende door in het huidige bestemmingsplan. De functie van het bestemmingsplan als belangrijk toetsingskader voor initiatieven van burgers komt daarmee onder druk te staan. Een nieuw bestemmingsplan voor het buitengebied dat is afgestemd op de bestaande, actuele situatie in het plangebied en dat rekening houdt met nieuwe beleidsinzichten kan deze problemen grotendeels ondervangen. Om deze reden heeft de gemeente Voorst besloten een nieuw bestemmingsplan Buitengebied op te stellen.
Een nieuw bestemmingsplan is ook noodzakelijk omdat per 1 juli 2008 de Wet op de Ruimtelijke Ordening (WRO) is vervangen door een nieuwe wet, de Wet ruimtelijke ordening (Wro). In deze nieuwe wet is expliciet geregeld dat bestemmingsplannen niet ouder mogen zijn dan 10 jaar. Bestemmingsplannen die op 1 juli 2008 5 jaar of ouder zijn moeten uiterlijk op 1 juli 2013 geactualiseerd zijn. Voor het buitengebied van Voorst is deze regeling van toepassing. De Wro en het Besluit ruimtelijke ordening (Bro) stellen bovendien nieuwe technische eisen aan een bestemmingsplan. Daarbij gaat het om de vormgeving van de plannen, de digitaliseringverplichting en de uniformering van regels.