direct naar inhoud van Hoofdstuk 5 Planopzet
Plan: Twello Zuidwest
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0285.171018-VS00

Hoofdstuk 5 Planopzet

Het dorp Twello is de grootste kern van de gemeente Voorst. Het gebied Twello Zuidwest kenmerkt zich door de relatieve kleinschaligheid van bebouwing in combinatie met een stedenbouwkundig ruime opzet. Er wordt veel waarde gehecht aan deze relatieve kleinschaligheid van de bebouwing, de groene ruimten en doorzichten in het dorp en het relatief rustige en prettige verblijfsklimaat. Het bewaken van deze ruimtelijke kwaliteiten en de ruimtelijke structuur in het dorp is wat betreft het beheren van de bestaande situatie een belangrijke opgave voor dit bestemmingsplan. Daarvoor zijn de volgende maatregelen genomen in het plan:

  • het vastleggen van de bestaande voorgevelrooilijnen en het beperken van de bouwmogelijkheden voor de voorgevel;
  • het vastleggen van de maximale goot- en bouwhoogten voor hoofdgebouwen;
  • het aanwijzen van de belangrijkste groengebieden in de openbare ruimte en deze te vrijwaren van bebouwing;
  • het vastleggen van de wegenstructuur in een afzonderlijke bestemming. Daarmee wordt de stedenbouwkundige structuur behouden en benadrukt.

Verder dient het bestemmingsplan het kader te vormen voor het bestaande gebruik van de gronden en gebouwen en daar waar mogelijk ook verdere ontwikkelingsmogelijkheden te bieden. Op de volgende wijze wordt hieraan in het bestemmingsplan ruimte geboden:

  • voor woningen is het hoofdgebruik wonen, maar aansluitend bij de maatschappelijke ontwikkelingen wordt ook ruimte geboden voor werk en zorg aan huis. Hiervoor is een regeling voor beroep en bedrijf aan huis opgenomen;
  • langs de Molenweg en de Duistervoordseweg komt een grote variatie van functies voor. Planologisch wordt hier meer ruimte gegeven aan de menging van functies door bij de panden waar al sprake was van een detailhandel bestemming, de bestemming ‘Gemengd’ op te nemen. Hiermee wordt tegemoet gekomen aan de wisseling van gebruiksfuncties op deze locaties. Waar sprake is van kantoor, horeca of maatschappelijk is dit specifiek bestemd, aangezien verruiming met detailhandel tot extra druk kan leiden op de omgeving.
  • bedrijvigheid in de dorpen wordt aangemoedigd, maar de bedrijfsactiviteiten dienen zich wel te verhouden met het woon- en leefklimaat in het dorp. Voor dit doel wordt alleen bedrijvigheid in de milieucategorieën 1 en 2 toegestaan. Bedrijvigheid in een hogere categorie wordt specifiek aangeduid. In het plangebied komen relatief veel bedrijf en beroep aan huis situaties voor.

Daarnaast moet worden opgemerkt dat op basis van artikel 3.1.6, tweede lid, onderdeel van a Besluit ruimtelijke ordening (Bro) is het noodzakelijk om te beschrijven hoe met de in het gebied aanwezige cultuurhistorische waarden en in de grond aanwezige of te verwachten monumenten rekening is gehouden. In dit bestemmingsplan zijn de volgende dubbelbestemmingen opgenomen ter waarborging van de cultuurhistorische waarden:

  • over het gehele plangebied liggen verschillende dubbelbestemmingen Waarden - Archeologie ter bescherming van de archeologische waarden. Deze bescherming is opgenomen naar aanleiding van de erfgoedverordening 2010 van de gemeente Voorst.
  • Voor de percelen rond de Jacob van Ruisdaelstraat, Rembrandtstraat, Paulus Potterstraat en Adriaen van Ostadestraat is de dubbelbestemming Cultuurhistorische Waarden opgenomen. In paragraaf 3.2 staat beschreven waarom dit gebied deze extra bescherming behoeft.
  • Voor het landgoed Steltenberg is de dubbelbestemming Waarde-Landgoed opgenomen.
  • Voor het gebied Duistervoorde rond de Kerklaan is de dubbelbestemming Beschermd Dorpsgezicht opgenomen. Duistervoorde is van zeer hoge stedenbouwkundige waarde als zijnde een fraai en sterk samenhangend gebied met een gaaf bewaard gebleven en duidelijk herkenbare ruimtelijke opbouw. Binnen de sterk gegroeide kern van Twello is het één van de locaties waar de oorspronkelijke dorpse sfeer bewaard is gebleven. Duistervoorde is ook van zeer hoge cultuurhistorische waarde als plek waar vroeger een belangrijke zo niet de belangrijkste Veluwse statie was, van waaruit na de Reformatie de missiepaters de (heimelijke) katholieke zielzorg ter handen namen. Op lokaal niveau is Duistervoorde van belang als zijn de kern van de R.K. gemeenschap van Twello e.o., door de aanwezigheid van verschillende R.K. bouwwerken. Ter plekke is de ontwikkelingsgeschiedenis (het ontstaan uit een zeer oud landgoed) nog afleesbaar. Het gebied is tenslotte van belang op grond van de hoogwaardige kwaliteit van een deel van de aanwezige bebouwing (monumenten) en hun groeperingen in relatie tot de ruimtelijke opbouw van het gebied. In deze opbouw spelen ook de groenstructuren (monumentale lanen, hagen) en het open karakter van het gebied ten zuiden van de kerk een belangrijke rol.

In paragraaf 7.2.2 is voor de verschillende bestemmingen een toelichting opgenomen van de manier waarop de te beschermen waarden vertaald zijn naar regelgeving.