direct naar inhoud van 3.3 De aanwezige functies
Plan: Twello Zuidwest
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0285.171018-VS00

3.3 De aanwezige functies

Wonen

Het dorp Twello telt 12495 inwoners (1 januari 2011). In het dorp staan 4893 woningen, waarvan 44% koopwoningen. Dit is binnen de gemeente Voorst (70% koopwoningen) een relatief laag percentage. Van de woningen dateert 40% van voor 1970. Van de huurwoningenvoorraad wordt 88% tot de betaalbare woningen gerekend. Van de koopwoningen valt 62% in het dure segment en slechts 4% in het goedkope segment. (bron: Woningmarktonderzoek Regio Stedendriehoek 2006). Dit betekent dat circa de helft van alle woningen tot de betaalbare woningvoorraad valt.

Toekomstige ontwikkelingen

De gemeente Voorst is voornemens om de bestemming van de percelen kadastraal bekend Twello sectie B nummers 4536 en 7294, gelegen aan de Frans Halsstraat 7 en omgeving, te wijzigen ten behoeve van woningbouw op deze locatie. Rekening houdend met het spoor en de reeds bestaande bebouwing op aangrenzende percelen is de gemeente van plan hier woningbouw mogelijk te maken. Deze beoogde ontwikkeling is niet meegenomen in dit bestemmingsplan. Hiervoor zal te zijner tijd een zelfstandige bestemmingsplanprocedure worden opgestart.

Werken

Dit bestemmingsplan betreft hoofdzakelijk de woonwijken tussen het centrum van Twello en het buitengebied. In dit gebied liggen twee belangrijke historische routes namelijk de Molenstraat en de Duistervoordseweg. Langs deze wegen is in het verleden veel bedrijvigheid ontstaan en is nog steeds een aantal horecapanden en winkels aanwezig.

Naast deze bedrijvigheid zit in dit plangebied een aantal maatschappelijke instellingen. Deze instellingen richten zich hoofdzakelijk op de ouderenzorg en het onderwijs. Ook zijn er in woonwijken heel veel zakelijke dienstverleners gevestigd. In Twello Zuidwest is ongeveer 20% van de totale werkgelegenheid in de gemeente Voorst gevestigd. Zeker in de ouderenzorg is sprake van een groei van de werkgelegenheid. Ook de demografische ontwikkelingen in de gemeente Voorst geven aan, dat het aantal ouderen en 75 plussers nog aanzienlijk zal toenemen in de komende jaren.

In de zakelijke dienstverlening hebben zich veel creatieve bedrijven gevestigd in de gemeente Voorst. In Twello Zuidwest zit een aantal landelijke spelers op de markt van interieurdesign. Ook heeft zich in dit gebied een aantal bijzondere ontwikkelingen voorgedaan. Zo is een kerkelijk centrum tegenwoordig in gebruik als een kunstgalerie.

In het gehele plangebied is sprake van dienstverlening vanuit huis. Het zijn allemaal kleinschalige bedrijven, die door de digitalisering zich vanuit hun eigen huis op de markt begeven. Door het digitale werken hebben de woonwijken steeds minder overlast van verkeer van bezoekers. Wel geeft door de digitale bestelling van allerlei producten het bezorgend verkeer in woonwijken steeds meer overlast en levert het verkeersonveiligheid op. De gemeente Voorst zet zich in om te komen tot goed bereikbare afhaalpunten langs de ringweg rondom Twello Centrum of op andere goed bereikbare plaatsen. De ontwikkeling van de werkgelegenheid in de gemeente Voorst is al ruim tien jaar de hoogste in de Regio Stedendriehoek. Met onze eigen beroepsbevolking kunnen wij getalsmatig het werk niet aan. Werknemers vanuit de steden helpen om het beschikbare werk te verrichten. Het beleid is erop gericht om in de woonwijken ruimte te geven aan kleinschalige dienstverlening.

Maatschappelijk

Binnen het plangebied zit een breed scala aan maatschappelijke functies. Verspreid over het dorp zijn meerdere basisscholen gesitueerd en ook een peuterspeelzaal en enkele kinderopvangcentra. Ook is een school voor voortgezet onderwijs aanwezig, namelijk het Veluws College.

In het plangebied is de katholieke St. Martinuskerk in Duistervoorde aanwezig .Verder is een grote instelling voor ouderenzorg te vinden, evenals diverse huisartsen- fysiotherapie-, dierenarts- en tandartspraktijken. Ook komen diverse verenigingsgebouwen voor. De brandweer en gemeentewerf bevinden zich in het gebied Duistervoorde.

Sport

Twello kenmerkt zich door een rijk en actief verenigingsleven. In het plangebied zijn twee sportverenigingen gelegen, namelijk sportvereniging Twello aan de Zuiderlaan en sportvereniging Voorwaarts aan de Kerklaan. Beide verenigingen bieden naast voetbal diverse andere sporten aan, zoals turnen, gymnastiek, diverse balsporten en hockey. Daarnaast zijn diverse andere verenigingen actief. SV Voorwaarts heeft zich mede door sponsoring van het bedrijfsleven tot 1 ste klasse zondagvoetbalvereniging ontwikkeld. Het is een van de grootste sportverenigingen in de gemeente Voorst. Op het sportterrein aan de Zuiderlaan hebben naast SV Twello ook de jeugdopleidingen van FC Twente, Go Ahead Eagles en AGOVV hier hun thuisbasis gekregen. Door sponsoring door het bedrijfsleven gaat hier steeds meer uitstraling vanuit.

Tenthal Voorwaarts

Sportvereniging Voorwaarts is bezig met onderzoek naar het realiseren van een tenthal zodat de verschillende sporten die door Voorwaarts worden aangeboden indoor kunnen worden uitgevoerd. De locatie waarnaar gekeken wordt is gelegen achter de Martinusschool op een daar gelegen trainingsveld. In dit bestemmingsplan is deze ontwikkeling niet meegenomen.

Verkeer en vervoer

Het dorp Twello is goed bereikbaar. Via de H.W. Iordensweg en de Tienmorgen is de snelweg A1 gemakkelijk te bereiken. De andere dorpen binnen de gemeente zijn via de provinciale wegen N344, N790 en N792 en via de Tienmorgen gemakkelijk te bereiken. Daarnaast zijn de steden Apeldoorn en Deventer via de N344 (Rijksstraatweg) per auto te bereiken. Met het openbaar vervoer is Twello eveneens goed bereikbaar. Twello beschikt sinds 2006 weer over een eigen treinstation welke ligt op het traject tussen Apeldoorn en Deventer. Daarnaast zijn er stationsbussen die reizigers uit de wijken naar het centrum en station in Twello of naar Deventer brengen.

Binnen de gemeente wordt onderscheid gemaakt in verschillende typen wegen. Afhankelijk van het type weg geldt er ook een andere maximumsnelheid. De Rijksstraatweg en de H.W. Iordensweg hebben binnen Twello de hoogste orde weg, namelijk gebiedsontsluitingsweg. Binnen de bebouwde kom geldt hierbij een maximumsnelheid van 50 km per uur. Daarnaast zijn er in het dorp erftoegangswegen waar eveneens 50 km per uur gereden mag worden. Deze wegen hebben zowel een woonfunctie als een verkeersfunctie. Voorbeelden zijn de  Duistervoordseweg, de Frans Halsstraat en de Molenstraat. Voor de overige wegen binnen de bebouwde kom, de woonstraten geldt een maximumsnelheid van 30 km per uur. Voor de fietsers is, afhankelijk van het type weg, een vrijliggend fietspad aanwezig zoals op de Rijksstraatweg, een aanliggende fietsstrook zoals op de Duistervoordseweg of geen aparte paden zoals in de woonstraten. We kennen in Twello een aantal solitaire fietspaden en voetpaden waar geen gemotoriseerd verkeer gebruik van mag maken.

In het plangebied vindt het parkeren bij de woningen grotendeels plaats op eigen erf en langs de straat. Bij publieke functies zoals de sportcomplexen aan de Kerklaan, Zuiderlaan en de Duistervoordseweg, bij de kerk en scouting aan de Kerklaan en dergelijke zijn grotere parkeerterreinen.

Momenteel loopt de studie naar een rondweg om Twello, zodat met name de Molenstraat minder druk wordt. Hierover zal in de aankomende jaren meer duidelijkheid komen.

Groen

Openbaar groen komt vooral voor binnen de diverse woongebieden in het plangebied. Door de diversiteit in woongebieden en de randen met het buitengebied spreekt het voor zich dat er een veelheid aan groengebieden aanwezig is. Belangrijke verbindende groendragers zijn de Twellose Beek, de Maarten Tromplaan, Beethovenlaan, Jupiter en het parkachtige gebied nabij Donizettiplaats. Naast forse groenstructuren functioneren deze gebieden ook als recreatieve (verblijfs) zones. Nabij de kerk Duistervoorde komen veel monumentale bomen voor die het geheel een monumentaal karakter geven. Buitenplaats de Steltenberg is gelegen in de zuidoosthoek van het plangebied. Deze plaats markeert prachtig de binnenkomst van de bebouwde kom van Twello. Bij de vijver van de Steltenberg is een ijsvogel aanwezig.

Natuur

Het plangebied is aan de zuidwestzijde omgeven door een aantal landschappelijk en ecologisch waardevolle gebieden, deels binnen en deels buiten het plangebied. Het gaat om de landgoederen de Noordijken, Buitenplaats de Steltenberg, de Zuidertuin en landgoed Hartelaar. Deze gebieden herbergen een grote soortenrijkdom, aanliggende woongebieden worden voorzien van soorten vanuit deze rijke gebieden worden betrokken. Het gaat om een groot aan kritische vogelsoorten die de robuuste groengebieden binnen de bebouwde kom bevolken. Het monumentale groen geeft een rijk en lommerrijk karakter binnen de woongebieden. Dwars door het plangebied ligt de Twellose Beek. Deze beek herbergt een aantal meer gewone, maar wel karakteristieke soorten en vormt een migratiezone voor vleermuizen. Daarnaast vormt deze beek ook de verbinding tussen de groene gebieden aan de zuidzijde (Noordijken) en noordzijde (Wezeveld en Bruggenbosch) van Twello. De Maarten Tromplaan, Beethovenlaan en Jupiter vormt de oost (Hackfort Veenhuis) en west (Hartelaar) verbinding tussen de groengebieden.

Water  

  • Twellose Beek

Twello is gelegen op twee hogere delen welke nu nog te herkennen zijn aan de beide kerken. Op het laagste gedeelte tussen deze hoogtes wordt het gebied doorsneden door de Twellose Beek. Deze beek is voor het grootste gedeelte ingericht met een natuurvriendelijke oever. Deze watergang wordt ten zuiden van Twello gevoed door regenwater en drainagewater en ontvangt tevens periodiek via de Koppelleiding water vanaf de Fliert. De Twellose Beek heeft geen ecologische status.

In het zuiden, ten oosten van de Twellose Beek, is bij het landgoed Steltenberg een vijver aanwezig. Deze vijver heeft waterstaatkundig primair tot doel om het water uit de diepdrainage van de wijk Doornweerd te ontvangen en dit te laten uitvlokken. Uitvlokken wil zeggen dat in de vijver het grondwater met zuurstof in aanraking komt, waardoor roest ontstaat. Het drainage water wordt daarna in de Twellose Beek gepompt, deze roest blijft zo veel mogelijk in deze vijver achter, dit verklaart tevens de oranje kleur van het water. De diepdrainage van Doornweerd is nodig aangezien deze wijk op een kwelzone gebouwd is. De grondwaterstromen van het Veluwemassief komen onder andere hier omhoog, wat leidt tot een hoge grondwaterstand.

  • Hondsgrift

Aan de westzijde van Twello ligt de Hondsgrift tegen het dorp aan. Deze watergang wordt overwegend gevoegd door regen- en drainagewater en mondt ten noorden van Twello uit in de Twellose Beek. Aan de zuidzijde is er een verbinding met de Koppelleiding. De Hondsgrift heeft geen ecologische status maar is wel aangemerkt als waterlichaam in het kader van de Kader Richtlijn Water.

  • Koppelleiding

In het zuidelijk deel van het plangebied ligt de Koppelleiding, deze watergang verbindt de Fliert, de Twellose Beek en de Hondsgrift met elkaar. Vanuit de Fliert wordt in natte tijden water gepompt richting de Koppelleiding. Er wordt geen water terug de Fliert in gepompt. De Koppelleiding heeft geen ecologische status.

  • Riolering

Het overgrote deel van de riolering in het plangebied bestaat uit een gemengd stelsel waarin het huishoudelijk afvalwater met het regenwater gezamenlijk wordt opgevangen en afgevoerd naar het gemaal aan de Kruisakkerweg. Binnen het plangebied is er één geheel en één gedeeltelijk onderbemalingsgebied aanwezig (Doornweerd respectievelijk Omloop). De gemengde riolering wordt langzamerhand gescheiden (de Veldjes, Duistervoordseweg, nabij de kerk Duistervoorde et cetera), het overschot aan regenwater wordt vertraagd afgevoerd naar de open water. Tevens is er binnen het plangebied bij het Stationskwartier/ Dumeco een gescheiden stelsel aanwezig . Het merendeel van de riooloverstorten van het gemengde stelsel als ook de hemelwateruitlaten zijn gesitueerd op de Twellose Beek. Het sportpark Zuiderlaan is op de riolering van het plangebied aangesloten via een drukriool stelsel.