Plan: | Twello-Centrum |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0285.171016-VS00 |
Het vigerende bestemmingsplan Twello-Centrum dateert uit 1992. In dit bestemmingsplan was veel ruimte voor ontwikkeling. Van deze ruimte is nagenoeg geheel gebruik gemaakt. Het Stationskwartier is ontwikkeld, de Duistervoordseweg is deels herontwikkeld, het parkeerhuis is gerealiseerd, het Marktplein is verder ontwikkeld, etc. Deze ontwikkelingen worden in het nieuwe bestemmingsplan allemaal ingepast.
Zoals aangegeven in hoofdstuk 2, worden de ruimtelijke ontwikkelingen in het centrum van Twello die zeer concrete vormen aannemen niet meegenomen in het nieuwe bestemmingsplan Twello-Centrum. Deze ontwikkelingen volgen allen een eigen planologische procedure (danwel hebben inmiddels een eigen planologische procedure doorlopen). Hiervoor is gekozen om de voortgang van deze concrete projecten onderling niet te frustreren. Dit betekent dat het nieuwe bestemmingsplan Twello-Centrum planologisch grotendeels conserverend van aard is. De huidige situatie wordt grotendeels opnieuw vastgelegd en geactualiseerd.
Daarnaast is sprake van een aantal ontwikkelingen die direct voortvloeien uit de uitgangspuntenkaart. Deze worden hieronder aangegeven.
De belangrijkste verandering in het bestemmingsplan hangt samen met de omvang van het kernwinkelgebied en in relatie daarmee met de functie van de zogenaamde uitlopers. Er is sprake van een accentverschil binnen deze gebieden. Hierbij wordt ervoor gekozen om detailhandelontwikkeling vrijwel uitsluitend in het kernwinkelgebied te realiseren of direct aan de centrumring indien dit de zichtbaarheid van het centrum vanaf de centrumring vergroot.
Detailhandelontwikkeling aan de uitlopers wordt in principe uitgesloten. Sterker; daar waar aan de uitlopers sprake is van structurele leegstand, is sprake van een afwaardering, mits er geen ruimtelijke initiatieven vanuit de markt zijn. Detailhandel wordt op deze locaties uitgesloten. Op locaties aan de uitlopers waar momenteel detailhandel aanwezig is, blijft deze functie behouden.
Functies die binnen het kernwinkelgebied worden toegestaan zijn:
detailhandel, dienstverlening, kantoren, maatschappelijke voorzieningen, horeca, sportvoorzieningen, bedrijfswoningen, wonen (op de verdieping), evenementen.
Functies die binnen de uitlopers worden toegestaan zijn:
bedrijven (categorie A en B van de Staat van Bedrijfsactiviteiten - functiemenging), dienstverlening (niet zijnde detailhandel), kantoren, maatschappelijk voorzieningen, sportvoorzieningen, bedrijfswoningen, wonen, bestaande detailhandel (met een aanduiding), bestaande horeca (met een aanduiding), bestaande detailhandel in volumineuze goederen (met een aanduiding).
Daarnaast worden in dit bestemmingsplan locaties aangeduid waarbij herontwikkeling verwacht en/of gewenst is. Herontwikkeling is mogelijk onder de voorwaarde dat de stedenbouwkundige kwaliteit wordt verbeterd. Het gaat hierbij om de volgende locaties (op de uitgangspuntenkaart ook weergegeven met dikke zwarte lijn):
Deze locaties worden in het bestemmingsplan aangeduid met een zone waarbinnen een wijzigingsbevoegdheid geldt. Een wijzigingsbevoegdheid is een bevoegheid voor het college van burgemeester en wethouders en maakt een wijziging in bestemming of bouwmogelijkheden mogelijk door toepassing van een minder zware procedure dan een bestemmingsplanprocedure. In het bestemmingsplan worden randvoorwaarden verbonden aan het toepassen van een wijzigingsbevoegdheid. Een van deze randvoorwaarden is dat er sprake moet zijn van een stedenbouwkundig verantwoorde situatie. Om aan deze voorwaarde te kunnen voldoen is de notitie "Twello-Centrum Inspiratielaag Uitgangspuntenkaart" (Hankie Hol, 17 juli 2012, zie Bijlage 3) opgesteld.
Voor wijzigingsgebied 3 wordt daarnaast de voorwaarde gesteld dat een ontwikkeling geen ontwrichting van het kernwinkelgebied met de kenmerkende kwadrantenstructuur (zie ook paragraaf 3.1) tot gevolg mag hebben. Dit betekent bijvoorbeeld dat verplaatsing van één van de trekkers uit de bestaande kwadranten naar deze locatie in principe niet als passend wordt beschouwd.
Twello-Centrum Inspiratielaag Uitgangspuntenkaart; kader voor toetsing
Voor het centrumgebied van Twello is een Uitgangspuntenkaart (zie paragraaf 5.3) opgesteld. Deze kaart is onderdeel van het bestemmingsplan en vormt de basis voor ruimte die geboden wordt voor ontwikkelingen.
In het bestemmingsplan is ruimte voor ontwikkeling, maar worden ook voorwaarden voor kwaliteit gesteld. Daarom wordt aan de Uitgangspuntenkaart een Inspiratielaag toegevoegd. Deze biedt als het ware een doorkijkje naar een mogelijke uitwerking van de uitgangspunten en geeft de achterliggende visie weer. Het is geen eindbeeld, wel een streefbeeld. Het is geen uitgewerkt plan, wel een idee op hoofdlijnen. Om op de langere termijn, ondanks de flexibiliteit die gewenst is, toch naar een goed eindbeeld te kunnen werken is een ruimtelijke visie nodig, waarin stedenbouwkundige uitgangspunten op hoofdlijnen en principes voor de inrichting samenkomen. Wanneer locaties worden (her)ontwikkeld wordt ook een kwaliteitsverbetering gevraagd. Deze inspiratielaag wordt bij de toepassing van de wijzigingsbevoegdheden als startpunt en ambitie genomen. Hierbij is de basis van het 'oude' Twello richtinggevend.
Allereerst wordt een aantal algemene uitgangspunten gesteld:
Concreet leidt dit tot de volgende aanbevelingen:
IJsseldal Wonen is voornemens om een perceel aan de Sikkestraat te benutten voor de bouw van twee woningen (twee-onder-een-kap). Deze kleinschalige ontwikkeling vloeit voort uit eerdere planvorming in het kader van de ontwikkeling van het Stationskwartier en wordt in het nieuwe bestemmingsplan “Twello-Centrum” meegenomen.