direct naar inhoud van 3.1 De ruimtelijke structuur
Plan: Twello-Centrum
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0285.171016-VS00

3.1 De ruimtelijke structuur

Het centrum is opgebouwd uit de volgende elementen.

  • centrumring;
  • woongebieden;
  • kernwinkelgebied;
  • pleinen;
  • uitlopers.

Hieronder worden deze elementen nader toegelicht.

Centrumring als drager

Geconstateerd wordt dat de afgelopen jaren, mede door de ontwikkeling van het Stationskwartier, een 'centrumring' is ontstaan. De centrumring wordt gevormd door door de H.W. Iordensweg, Michiel de Ruyterstraat, Karel Doormanstraat, Raccordement, Veilingstraat en Domineestraat. Binnen de centrumring bevindt zich het kernwinkelgebied. Aan de centrumring zijn daarnaast grootschalige functies gevestigd, zoals het medisch centrum, sporthal Jachtlust, het station en het gemeentehuis.

Ook de herontwikkeling van Beekzicht en de oude Edah-locatie, alsmede de beoogde herontwikkeling van het Veilingterrein (beiden zijn geen onderdeel van dit bestemmingsplan) zijn grootschalige ontwikkelingen die aanhaken op de centrumring.

Deze centrumring zorgt als verkeersvoorziening voor de ontsluiting van het gehele centrumgebied en bijbehorende parkeervoorzieningen, vanuit elke richting. Aandachtspunt is de zichtbaarheid van het centrum vanaf de centrumring; deze kan verbeterd worden.

Woongebieden

Naast de centrumring wordt een aantal woongebieden onderscheiden, waarbij aan de westzijde van het centrum de woningdichtheden relatief hoog zijn (vooral in het Stationskwartier). Deze gebieden worden als 'centrum-wonen' aangeduid. Aan de oostzijde is in de woongebieden sprake van een wat ruimer en groener karakter. Deze gebieden worden als 'statig dorps' aangeduid.

Kernwinkelgebied met kwadranten

Het feitelijke winkelerf is centraal in het centrum gelegen en is opgebouwd uit vier kwadranten met elk hun eigen trekker en elk hun eigen centrale parkeervoorziening:

  • AH met parkeerterrein De Afslag;
  • C1000 met parkeerterrein Grote Barteldweg;
  • HEMA met parkeerterrein het Marktplein;
  • ALDI en Scapino met parkeergarage.

Het winkelerf is vanuit alle richtingen goed bereikbaar en door de aanwezigheid van trekkers binnen elk kwadrant is sprake van een evenwichtige verdeling van voorzieningen.

In afbeelding 2 worden de centrumring (blauw), het winkelerf (geel), kwadranten (*), trekkers (iconen) en parkeervoorzieningen (groen) weergegeven.

afbeelding "i_NL.IMRO.0285.171016-VS00_0002.jpg"

Afbeelding 2: Twello-Centrum; Centrum en winkelerf

Pleinen

In het centrum onderscheiden we feitelijk drie pleinen.

Het eerste plein is gelegen rond de oude hervormde kerk aan de Dorpsstraat. Dit deel vormt de oude kern van het dorp Twello. De oude kern wordt aan de oostzijde begrensd door het oude gemeentehuis op de hoek van de H.W. Iordensweg en de Binnenweg. De westkant wordt gemarkeerd door de hoekpanden met de Torenweg respectievelijk de Dorpsdwarsstraat. Deze karakteristieke plek staat wat op zichzelf in het centrum. Groen en architectuur maken dit echter wel tot de meest authentieke plek in het centrum.

Het tweede plein is het 'Dorpsplein', al heeft het die naam niet officieel. Het 'Dorpsplein' is de samenvloeiing van de Dorpsstraat, Schoolstraat, Van Ghentstraat, Duistervoordseweg en Stationsstraat. Dit plein is het meest centrale plein, waarbij het accent ligt op het verblijven. De twee horeca-vestigingen versterken het verblijfsklimaat op het plein.

Het derde plein, het Marktplein is een betrekkelijk nieuw plein. Het is een rechthoekige ruimte voor de voormalige lagere school (gebouwd in 1923), waarin nu de bibliotheek en het VVV-kantoor in zijn gevestigd. De overige pleinwanden bestaan uit nieuwe gebouwen met doorgaans 3 lagen en op de begane grond commerciƫle ruimte. Aan de noordwest-zijde van het plein ligt momenteel een braakliggende locatie, de oude AH-locatie. Voor deze locatie is op 17 december 2012 een nieuw bestemmingsplan vastgesteld. De locatie wordt ingevuld door een gebouw met commerciƫle ruimten op de begane grond en appartementen daarboven.
Het Marktplein is in eerste instantie ontworpen als parkeerterrein. Daarnaast is het plein voor de wekelijkse markt in gebruik.

Het 'Dorpsplein' en het Marktplein zijn onderling verbonden door de Van Ghentstraat en de Marktstraat. De straten grenzen beide aan het plangebied. Beide pleinen zijn, tijdens de openingstijden van de winkels, levendig door de aanwezigheid van terrassen, een geldautomaat (Dorpsplein) en enkele trekkers zoals de Hema en de bibliotheek (Marktplein). De Marktstraat en de Van Ghentstraat bestaan vrijwel geheel uit winkels, met daarboven her en der enkele woningen. Door de herontwikkeling van de Marktpleinlocatie kunnen ook deze straten een impuls krijgen doordat de looproute in het centrum wordt verstrekt door de komst van winkels op de herontwikkelingslocatie. Dit maakt het aantrekkelijker en logischer om een 'winkelrondje' te maken van 'Dorpsplein', via Van Ghentstraat, Marktplein en Marktstraat naar het 'Dorpsplein' en vice versa.

Uitlopers

In het centrum is een deel van de oude linten aan te merken als uitlopers van het centrumgebied. Het gaat hierbij om een deel van de Stationsstraat (grenzend aan de centrumring), een deel van de Duistervoordseweg (grenzend aan de centrumring), een deel van de Dorpsstraat en Schoolstraat (grenzend aan de centrumring). In deze gebieden bevinden zich nog wel veel gemengde functies, maar het accent op detailhandel is verdwenen. Detailhandel vindt vooral in het kernwinkelgebied -het echte winkelerf- zijn plek.

Contrasten

In het kernwinkelgebied zelf bestaan grote contrasten. De afgelopen jaren zijn veel nieuwe ontwikkelingen gerealiseerd, met name aan de Duistervoordseweg. Door deze ontwikkelingen lijken de contrasten in het centrum groter te worden. Hoewel het centrum vooralsnog goed gewaardeerd wordt door bezoekers, bestaat toch de zorg dat door ontwikkelingen als internet, vergrijzing, de huidige economische crisis en het lage consumentenvertrouwen etc, het centrum onder druk komt te staan en leegstand toeneemt. Zover is het nu nog niet, maar het is wel een belangrijk aandachtspunt bij het formuleren van uitgangspunten voor de ontwikkeling van Twello-Centrum.