direct naar inhoud van 4.14 Archeologie
Plan: De Schaker Twello
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0285.171010-VS00

4.14 Archeologie

Regelgeving en beleid

Verdrag van Malta

Het Verdrag van Malta is in 1992 ondertekend en in 1995 in werking getreden. Doelstelling van het Verdrag van Malta is de bescherming en het behoud van archeologische waarden. Als gevolg van dit verdrag wordt in het kader van de ruimtelijke ordening het behoud van het archeologisch erfgoed meegewogen zoals alle andere belangen die bij de voorbereiding van het plan een rol spelen. De inhoud van het Verdrag van Malta is neergelegd in de Wet op de Archeologische Monumentenzorg die op 1 september 2007 van kracht is geworden en een wijziging van de Monumentenwet 1988 tot gevolg heeft gehad. Op grond van deze aangescherpte regelgeving stellen Rijk en provincie zich op het standpunt dat in het ruimtelijk beleid zorgvuldig met het archeologische erfgoed moet worden omgegaan. Voor gebieden waar archeologische waarden voorkomen of waar reële verwachtingen bestaan dat ter plaatse archeologische waarden aanwezig zijn, dient voorafgaand aan bodemingrepen archeologisch onderzoek te worden uitgevoerd. De uitkomsten van het archeologisch onderzoek dienen vervolgens volwaardig in de belangenafweging te worden betrokken.

Het Rijk heeft deze beleidsuitgangspunten neergelegd in onder meer de Cultuurnota 2005-2008, de Nota Belvedère, het Structuurschema Groene Ruimte 2, de Nota Ruimte, de Wijziging van de Monumentenwet 1988 en diverse publicaties van het Ministerie van OC&W.

afbeelding "i_NL.IMRO.0285.171010-VS00_0009.jpg"

Onderzoek

Het gehele plangebied valt onder de categorie 4 en 5 van de archeologische waardenkaart van de gemeente Voorst (zie figuur 4.1 archeologische waarden). Dit impliceert dat, alvorens bodemverstorende activiteiten plaatsvinden, de archeologische waarden getoetst dienen te worden. De meest geschikte methode hiervoor is het opstellen van een bureauonderzoek waarbij een archeologisch verwachtingsmodel voor de specifieke deelgebieden wordt opgesteld. Aansluitend dient het verwachtingsmodel te worden getoetst door middel van een inventariserend veldonderzoek door middel van boringen. Geadviseerd wordt een karterend booronderzoek te laten uitvoeren met de mogelijkheid om bij het aantreffen van vindplaatsen deze aansluitend, door middel van waarderende boringen, te onderzoeken om de aard, datering en eventuele omvang vast te stellen. De uitkomsten van het inventariserende veldonderzoek(en) zullen aansluitend dienen voor het nemen van een gericht selectiebesluit door de bevoegde overheid, gemeente Voorst, aangaande eventuele vervolgonderzoeken.

Binnen de Fliertbuurt en Holthuis-Oost zijn geen concrete onderzoeken uitgevoerd. Op grond van de bodemgesteldheid, landschappelijke ligging en de omringende archeologische waarden valt dit deel binnen categorie 5. Conform het archeologiebeleid van de gemeente Voorst is archeologisch onderzoek verplicht. Geadviseerd wordt een bureauonderzoek en een inventariserend veldonderzoek door middel van boringen (karterende en waarderende fase, IVO-K en W) te laten uitvoeren.

Binnen Oost 2 is één concreet onderzoek uitgevoerd (12454). Dit terrein is na onderzoek in 2005 vrijgegeven. Op grond van de bodemgesteldheid, landschappelijke ligging en de omringende archeologische waarden valt dit deel binnen categorie 5. Conform het archeologiebeleid van de gemeente Voorst is archeologisch onderzoek verplicht. Geadviseerd wordt een bureauonderzoek en een inventariserend veldonderzoek door middel van boringen (karterende en waarderende fase, IVO-K en W) te laten uitvoeren.

Het onderzoek dient conform KNA 3.1 uitgevoerd te worden door een daartoe gecertificeerd archeologisch onderzoeksbureau en op basis van de uitvoeringsvoorwaarden van de gemeente Voorst. De uitvoering van het onderzoek dient te worden vastgelegd in een door de bevoegde overheid getoetst en geaccordeerd Plan van Aanpak. De uitkomsten van het onderzoek zullen door de gemeente Voorst worden getoetst waarna een selectiebesluit zal worden genomen.

Conclusie

Ter bescherming van de aanwezige archeologische waarden is op de bij dit bestemmingsplan behorende verbeelding de dubbelbestemming 'Waarde - Archeologie' opgenomen, conform de archeologische waardenkaart van de gemeente Voorst (figuur 4.1).