direct naar inhoud van 3.5 Masterplan
Plan: De Schaker Twello
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0285.171010-VS00

3.5 Masterplan

In de gelede ruimtes die het landschapsplan daarvoor laat, kan het kwalitatieve woningbouwprogramma van circa 320 woningen gerealiseerd worden. De bouwopgave, de dooradering met groen en ruimte, de ecologische en hydrologische netwerken, het verkeer- en padennetwerk en de afmetingen van bosstroken, wegprofielen en kaveldieptes zijn zorgvuldig op elkaar afgestemd, en samengesmeed tot het in paragraaf 3.4 afgebeelde Masterplan; oftewel het gecombineerde landschaps- en stedenbouwkundig plan.

Algemeen

De ingetekende woningen op de kaart moeten gelezen worden als een mogelijke invulling van het uitgeefbaar gebied. Hiermee wordt aangetoond dat het kwalitatief woningbouwprogramma (KWP) van 40% bereikbare bouw, 35% middendure bouw en 25% bouw voor de vrije sector binnen het uitgeefbaar gebied gerealiseerd kunnen worden.

De Voordersteeg

De Voordersteeg verdient een nieuwe kwaliteit en samenhang, waarmee zij de toekomst weer tegemoet kan. De agrarische, dun bebouwde uitstraling van de route wordt gehandhaafd, door alleen grote, diepe kavels toe te staan, waarop de bebouwing en de ontsluiting aan de achterzijde is gelegen, geen nieuwe adressen aan de Voordersteeg dus. De bestaande, soms monumentale bebouwing direct langs de weg krijgt op deze wijze geen directe buren, en behoudt de maat en schaal van een oude landelijke route.

De nieuwe woningen hebben met opzet 'een grote jas' gekregen. De kavel is zo groot, dat er rond het huis volwassen bomen kunnen groeien en plek is voor niet alleen een tuin, maar ook een moestuin, erf, boomgaard en schapenweide. Het diverse grondgebruik van de kavels versterkt zo het landelijke, ontspannen karakter van de Voordersteeg. Beroepen aan huis kunnen hier op een wat grotere schaal een plaats krijgen. De bijgebouwen regeling voorziet in forse bijgebouwen waarin beginnende ondernemers, praktijkruimten en kantoren een plaats kunnen krijgen. Deze bedrijvigheid mag gaan milieubelastend effect hebben. De variatie aan beperkte bedrijvigheid geen een extra dimensie aan het wonen aan de Voordersteeg.

Door de ontsluiting van de twee nieuwe buurten (Oost 2 en Fliertbuurt) op de Voordersteeg aan te takken herovert de weg haar functie als centrale ontsluiting en bediener van het achterland.

Een bijzondere plek aan de Voordersteeg is de kruising met het Schakerpad. Teneinde het gevoel van ruimte en landschap hier te maximaliseren en (net als in de Fliertbuurt) respectabele afstand in acht te nemen tot het Schakerpad, is de kruising aan alle zijden vrij gehouden van ontwikkelingen. Aan de westzijde wordt de beschikbare ruimte ingezet voor waterretentie en -berging.

Oost 2 is het sluitstuk

Oost 2 smeedt zijn omgeving aaneen tot een krachtig geheel. Het geeft 'achterkanten' een nieuw gezicht: de rommelige achterzijde van de H.W. Iordensweg en de Voordersteeg, de fragmentarische rand van Oost 1 en de onderbroken laan langs het zwembad (Veenhuislaan). De voorgestelde ingrepen verbinden al deze gebieden door het aanhelen van bestaande structuren en het introduceren van nieuwe lange lijnen. De ingrepen verbeteren daarmee de woonsituatie van de bestaande bebouwing; ze plaatsen deze buurten in een grotere context.

Oost 2 rondt het oude Oost 1 af, en verbindt door de nieuwe lange lijnen (lanen en bosstroken) de buurt met het grotere geheel van landgoederen (Hackfort, Schadewijk) en openbare functies (tennisbanen, zwembad). Het beoogde wooncomplex' vormt in het bijzonder het sluitstuk, want het rondt de middenzone af, creëert de overgang naar de Voordersteeg en legt de verbinding met de oostzijde van het Schakerpad.

Voor robuuste kwaliteit zorgen de bosstroken die de buurt met het nieuwe wooncomplex verbinden en de brede nattere zone die zich uitstrekt van de woningen aan de Veenhuisweg tot de Voordersteeg.

De Fliertbuurt maakt landschap!

Stevige bosranden bouwen de nieuwe rand van het Fliertdal én de woonkwaliteit van de nieuwe woningen. De langgerekte oost-weststructuur sluit aan bij de historische verkaveling en geeft een groot gevoel van ruimte binnen de buurt. De evenwijdige straten krijgen een ruim profiel met veel groen en worden beëindigd door bijzondere nieuwe landhuizen, die de overgang van buurt naar dal manifest maken. De woningen worden zodanig geplaatst en ontworpen dat ze (afhankelijk van het standpunt) soms geheel, soms gedeeltelijk en soms niet te zien zullen zijn vanuit het dal; analoog aan de oude landhuizen 't Hackfort en 't Holthuis.

De Fliertbuurt houdt respectvol afstand van het Schakerpad, waarmee de bestaande boerderijen niet ingesloten worden; en de route zijn landschappelijke kwaliteit kan behouden. Ter plaatse van de monumentale boerderij wijkt de bebouwing terug om dit gebouw extra ruimte te geven. Aan de oostzijde van de buurt gebeurt hetzelfde; daar wordt het dal als het ware de buurt ingetrokken om de nabijheid van de Fliert nog beter beleefbaar te maken.

Holthuis-Oost is de schakel

Holthuis-Oost is het schakelpunt tussen de landgoederen op de hoge gronden en het lage, natte Fliertdal.

De lanen van Achter 't Holthuis worden doorgezet in de nieuwe buurt, maar worden beëindigd in de bosstroken die de rand van het dal markeren. Half zichtbaar zijn hierin, net als bij de Fliertbuurt, nieuwe landhuizen opgenomen. Binnen in de buurt wordt de eeuwenoude draaiing in verkavelingrichting zichtbaar gemaakt. De hogere gronden hebben een noord-zuidstructuur (zoals in Achter 't Holthuis), maar op de overgang naar de lagere gronden draait dit naar een oost-weststructuur. Exact op deze overgang lag ooit een boomgaard, die in het plan terug komt als nieuwe openbare ruimte; opgespannen tussen het bestaande woonhuis aan de noordzijde en een nieuw landhuis aan de zuidzijde. Het vormt het interne hart van de buurt, waarmee ook de kavels die niet direct aan de rand liggen, een hoge woonkwaliteit krijgen.