direct naar inhoud van 6.3 Bestemmingen
Plan: Bedrijventerrein Engelenburg, Twello
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0285.16100-VS01

6.3 Bestemmingen

6.3.1 Agrarisch

Bestemmingsomschrijving

De bestemming 'Agrarisch' betreft het bestaande agrarisch gebied. Hier zijn agrarische activiteiten mogelijk. Ook kunnen de gronden worden gebruikt voor hobbymatig agrarisch gebruik en recreatief medegebruik. Daarnaast zijn openbare nutsvoorzieningen en bij de bestemming behorende voorzieningen toegestaan.

Bebouwingsmogelijkheden

Op deze gronden zijn geen gebouwen toegestaan. Wel zijn andere bouwwerken mogelijk, zoals erfafscheidingen.

Werkzaamheden

Bepaalde grondwerkzaamheden zijn alleen toegestaan met een omgevingsvergunning. Voorwaarde is dat de waarden en/of functies van het gebied geen onevenredige schade wordt toegebracht.

6.3.2 Bedrijventerrein

Bestemmingsomschrijving

De bestemming 'Bedrijventerrein' omvat het grootste deel van het plangebied. Zoals in hoofdstuk 4 is aangegeven is er een milieuzonering aangebracht. Per zone is aangegeven welke bedrijven zijn toegestaan. De categorieën die zijn aangegeven op de verbeelding verwijzen naar de categorieën uit de Staat van Bedrijfsactiviteiten die als bijlage bij de regels zijn opgenomen. In deze staat is per milieuaspect aangegeven wat per bedrijf de richtafstand naar een gevoelige functie zoals wonen moet zijn. Op basis daarvan is per bedrijf een categorie bepaald. Er is hier gebruik gemaakt van de Staat van Bedrijfsactiviteiten zoals die in de VNG Brochure Bedrijven en Milieuzonering is opgenomen. Deze staat is met name bedoeld voor nieuwe situaties, maar is ook voor bestaande bedrijventerreinen, zoals bedrijventerrein Engelenburg, goed te gebruiken. In hoofdstuk 5.2.3 is uitgelegd hoe tot deze milieuzonering is gekomen. Voor een aantal locaties geldt dat er geen bedrijven uit categorie 1 zijn toegestaan. Deze locaties zijn juist bedoeld voor de zwaardere categorieën.

Naast de toegestane bedrijven genoemd in de op de verbeelding aangegeven categorieën, komen ook maatbestemmingen voor. Hier gaat het om bedrijven die niet passen binnen de aangegeven milieucategorie, maar omdat deze bedrijven hier al aanwezig zijn, zijn deze met een maatbestemming planologisch mogelijk gemaakt. Het kan ook gaan om een specifieke functie die niet past binnen een bedrijvenbestemming of waarvan het niet wenselijk is dat die overal mogelijk is, zoals detailhandel in volumineuze goederen of gewone detailhandel. Ook deze functies hebben een maatbestemming.

Verder is bij een bedrijf de verkoop van producten die in het bedrijf vervaardigd worden toegestaan, voor zover het om een ondergeschikte activiteit gaat. Dit wordt productiegebonden detailhandel genoemd.

Ook zijn kantoren behorende bij een bedrijf mogelijk. Om te voorkomen dat er grote kantoren met een kleine productieafdeling gevestigd gaan worden, is een beperking gesteld aan de omvang van het kantoorgedeelte van een bedrijf. De kantoren mogen niet groter zijn dan 35% van het bedrijfsoppervlakte met een maximum van 3.000 m2.

Binnen de bestemming 'Bedrijventerrein' zijn ook de bestaande bedrijfswoningen opgenomen en de bij een (bedrijfs)woning gebruikelijke mogelijkheid van een bedrijf en beroep aan huis en de mogelijkheid van een bed & breakfast voorziening. Aan de noordzijde van het plangebied is de mogelijkheid opgenomen voor de realisatie van nieuwe bedrijfswoningen. Op deze locaties zijn ook in het voorheen geldende bestemmingsplan bedrijfswoningen mogelijk. Met functieaanduidingen zijn de locaties aangeduid waar nieuwbouw mogelijk is. Wel is een wijzigingsbevoegdheid opgenomen waarmee de mogelijkheid wordt gegeven om de aanduiding bedrijfswoning na één jaar na inwerkingtreding van het bestemmingsplan te laten vervallen. Hiermee vervalt de mogelijkheid voor het realiseren van een bedrijfswoning op deze locatie.

Daarnaast zijn openbare nutsvoorzieningen en bij de bestemming behorende voorzieningen toegestaan.

Bebouwingsmogelijkheden

Alleen binnen het bouwvlak zijn gebouwen toegestaan. Een bedrijfsperceel mag voor maximaal 80% bebouwd worden. Voor de bebouwing daarachter is alleen een bouwhoogte opgenomen van maximaal 10 m. Daarnaast is een afwijkingsbevoegdheid tot 15 meter opgenomen.

Maatvoering bouwvlak

Om elk bedrijfsgebied dat omgeven is door wegen en/of groen is een bouwvlak gelegd. Het bouwvlak ligt op enkele meters van de weg. De situering van de gebouwen op een bedrijfskavel is verder vrijgelaten. Wel kunnen B en W in verband met het realiseren van parkeerplaatsen, bepaalde milieuaspecten of de gebruiksmogelijkheden van de aangrenzende percelen nadere eisen stellen ten aanzien van de situering van gebouwen.

Nadere eisen

Er kunnen nadere eisen gesteld worden aan onder meer de situering van de bebouwing en de hoogteopbouw van de bedrijfsbebouwing. Het gaat hierbij onder meer om kwalitatieve eisen waarbij het bebouwingsbeeld en de beeldkwaliteit van het bedrijventerrein in stand wordt gehouden en/of wordt versterkt. Specifieke welstandseisen, zoals ten aanzien van de gevelindeling, komen in het kader van een bouwplan aan de orde.

6.3.3 Groen

Bestemmingsomschrijving

De bestemming 'Groen' wordt gebruikt om het structurele groen, het groen van formaat, te bestemmen. In deze gebieden staat de groene inrichting voorop, ook voor de langere termijn. De gronden binnen deze bestemming zijn bestemd voor groenvoorzieningen, speelvoorzieningen, water, openbare nutsvoorzieningen en bij deze bestemming behorende voorzieningen zoals verhardingen, bankjes, prullenbakken, enz.

Wegen ten behoeve van autoverkeer zijn niet toegestaan. Paden en wegen voor langzaam verkeer zijn wel mogelijk. Ten behoeve van een flexibel gebruik van de gronden en in relatie met de nodige aandacht voor de waterhuishouding is het ook mogelijk watergangen of -bergingen binnen deze bestemming toe te staan.

Als eenzelfde bedrijf aan weerszijden van de groenvoorziening is gevestigd, is een ontsluitingsweg door het groen mogelijk. Deze weg mag echter niet aansluiten op de openbare weg.

Bebouwingsmogelijkheden

Binnen deze bestemming mogen geen gebouwen worden gebouwd en zijn alleen andere bouwwerken toegestaan.

6.3.4 Verkeer

Bestemmingsomschrijving

De doorgaande wegen met een belangrijke ontsluitende functie zijn ondergebracht in de bestemming 'Verkeer'. Binnen deze bestemming staat de verkeersfunctie centraal. Ook is er ruimte voor groen en verblijfsfuncties waar deze de verkeersfunctie niet in de weg staan. Ten behoeve van een flexibel gebruik van de gronden en in relatie met de nodige aandacht voor de waterhuishouding is het ook mogelijk watergangen of –bergingen binnen deze bestemming toe te staan.

Bebouwingsmogelijkheden

Binnen deze bestemming mogen geen gebouwen worden gebouwd en zijn alleen andere bouwwerken toegestaan.

6.3.5 Verkeer - Verblijfsgebied

Bestemmingsomschrijving

Binnen de bestemming 'Verkeer-Verblijfsgebied' vallen alle overige wegen in het plangebied die geen doorgangsfunctie hebben. De verblijfsfunctie staat hier centraal. Hieraan verbonden zijn functies als parkeren, voet- en fietspaden, ambulante handel, groen en speelvoorzieningen. Ten behoeve van het flexibel gebruik van de gronden en in relatie met de nodige aandacht voor de waterhuishouding is het ook mogelijk watergangen of -bergingen binnen deze bestemming toe te staan.

Bebouwingsmogelijkheden

Binnen deze bestemming mogen geen gebouwen worden gebouwd en zijn alleen andere bouwwerken toegestaan.

6.3.6 Water

Bestemmingsomschrijving

De twee A-watergangen binnen het plangebied, de Oude Twellose Beek en de Koppelleiding, hebben de bestemming 'Water' gekregen. Het gaat om watergangen die van betekenis zijn voor het vervoer of het afvoeren van water.

Bebouwingsmogelijkheden

Binnen deze bestemming mogen geen gebouwen worden gebouwd en zijn alleen andere bouwwerken ten behoeve van de waterhuishouding en openbare nutsvoorzieningen toegestaan, zoals schouwpaden.

6.3.7 Wonen-1

Bestemmingsomschrijving
De burgerwoningen in het plangebied aan de Zonnenbergstraat en bijbehorende bijgebouwen en tuinen zijn voorzien van de bestemming 'Wonen-1'. De inhoud van deze bestemming sluit aan de bij de bestemming Wonen zoals deze in het bestemmingsplan "Buitengebied" (vastgesteld op 28 januari 2013) is opgenomen. De overzijde van het plangebied ligt namelijk in het bestemmingsplan "Buitengebied".

Onder een woning worden alle aan elkaar gebouwde ruimten verstaan die voor het wonen worden gebruikt. Op het perceel mogen daarnaast nog maximaal 100 m² aan bijgebouwen aanwezig zijn die worden gebruikt ten dienste van het wonen. Het maakt niet uit of deze vrijstaan of aan de woning vastzitten.

Een woning mag bewoond worden door meerdere huishoudens, maar dit geeft geen recht op meer bouwmogelijkheden, noch wat betreft de inhoud van de woning, noch wat betreft de oppervlakte van de bijgebouwen.

In afwijking van de vervangende bouwregel van artikel 15 geldt voor de gronden met de bestemming 'Wonen -1' een saneringsregeling. Dit houdt dat met een afwijkingsbevoegdheid het mogelijk is om meer bijgebouwen te bouwen dan 100 m2 als dat in de bestaande situatie al aanwezig is, zie bij afwijkingen.

Binnen de bestemming 'Wonen-1' zijn aan-huis-verbonden beroepen en bedrijven, bed & breakfast en nevenfuncties mogelijk. Deze functies dienen plaats te vinden in de bestaande bebouwing.

6.3.8 Wonen-2

Bestemmingsomschrijving
De bestemming 'Wonen-2' heeft betrekking op de woningen aan weerszijden van de Leigraaf. De gronden binnen deze bestemming zijn bestemd voor het wonen in combinatie met beroepen en bedrijven aan huis alsmede voor tuinen en erven. Ook ondergeschikte voorzieningen als groen, paden, water en parkeren zijn binnen deze bestemming toegestaan.

Bouwregels
Binnen deze bestemming is op de verbeelding een bouwvlak aangegeven.

Bouwvlak
Er is gekozen voor een flexibele systematiek waarbij binnen het bouwvlak zowel de woning, de overige gebouwen en andere bouwwerken zijn toegestaan. Feitelijk maakt het dus niet uit wat hier gebouwd wordt, mits het voldoet aan de maximale maatvoering. Woningen mogen uitsluitend binnen het bouwvlak worden gebouwd.

Op enkele plaatsen zijn in de huidige situatie al meerdere woningen binnen het bouwvlak aanwezig. Deze zijn toegestaan. Het is niet toegestaan nieuwe situaties te creëren met meerdere woningen binnen één bouwvlak.

De oppervlakte van de woning en bijgebouw mag gezamenlijk niet groter zijn dan 125 m2. Daarnaast is bebouwing ten behoeve van aan huis verbonden beroepen en bedrijven toegestaan. Deze bebouwing mag niet groter zijn dan 250 m2 per bouwperceel.

De woning dient met één gevel naar de openbare weg te zijn gesitueerd. De bijgebouwen moeten 5 m achter de voorgevel van de woning of het verlengde daarvan worden gebouwd. Als er bijgebouwen worden gebouwd ten behoeve van een aan een huis verbonden beroep of bedrijf, dan moet deze bebouwing achter de woning te worden gesitueerd.

Maatvoering bebouwing binnen bouwvlak
De bouw- en goothoogte van het hoofdgebouw mag maximaal de op de kaart aangegeven hoogte bedragen. Hierbij is ook rekening gehouden met de bepalingen uit het nu nog vigerende bestemmingsplan.

Aan huis verbonden beroep en -bedrijf
Binnen de woonbestemming is een beroep of bedrijf aan huis mogelijk tot een gezamenlijk maximum oppervlak van 250 m². Er dient te worden voldaan aan de volgende voorwaarden:

  • opslag van risicovolle opslag niet is toegestaan;
  • de activiteit mag niet leiden tot belemmeringen voor de omliggende functies;
  • de activiteit mag geen nadelige invloed hebben op de normale afwikkeling van het verkeer;
  • er wordt voorzien in voldoende parkeergelegenheid op eigen terrein.

Opslag ten behoeve van het aan huis verbonden beroep en/of –bedrijf valt ook binnen het toegestane aantal vierkante meters.

Bed & breakfast
De woning en de overige gebouwen mogen gedeeltelijk worden gebruikt voor het voeren van een bed & breakfast. Hiervoor mogen maximaal drie kamers worden gebruikt met in totaal maximaal acht slaapplaatsen. Op deze wijze wordt een invulling gegeven aan de recreatieve potentie van de gemeente Voorst. Ook de overige gebouwen kunnen hier gedeeltelijk voor worden gebruikt. De activiteit mag geen belemmering vormen voor de omgeving of voor de normale afwikkeling van het verkeer. Vanzelfsprekend is de geldende milieuwetgeving ook van kracht.

6.3.9 Waarde - Archeologie 1 t/m 2

Om de archeologische waardevolle gebieden veilig te stellen, gelden op deze gronden beperkingen ten aanzien van het bouwen voor de met deze bestemming samenvallende bestemmingen. Bouwen is uitsluitend toegestaan indien uit onderzoek blijkt dat geen archeologische waarden aanwezig zijn of dat de waarden voldoende worden veiliggesteld. Daarnaast geldt een omgevingsvergunningsplicht voor het uitvoeren van bepaalde werken, geen bouwwerk zijnde, of werkzaamheden. De regeling is niet van toepassing op bestaande bouwwerken voor zover ingeval van herbouw gebruik wordt gemaakt van de bestaande fundamenten. In alle overige gevallen geldt per archeologische dubbelbestemming een specifieke regeling. Deze regeling is van toepassing op het oprichten van nieuwe bebouwing groter dan een bepaald oppervlak en dieper dan een bepaalde diepte. Een omgevingsvergunning voor het uitvoeren van een werk, geen bouwwerk zijnde, of van werkzaamheden, is niet noodzakelijk voor werken en werkzaamheden die betrekking hebben op normaal beheer en onderhoud overeenkomstig de toegekende bestemming.