direct naar inhoud van 5.3 Waterhuishouding
Plan: Bedrijventerrein Engelenburg, Twello
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0285.16100-VS01

5.3 Waterhuishouding

Sinds 1 november 2003 is voor alle ruimtelijke plannen de watertoets verplicht. Het doel van de watertoets is waterbelangen evenwichtig mee te nemen in het planvormingsproces van Rijk, Provincies en gemeenten. Hiermee wordt een veilig, gezond en duurzaam watersysteem nagestreefd. De toets omvat het gehele proces van vroegtijdig informeren, adviseren, afwegen en uiteindelijk beoordelen van de in ruimtelijke plannen voorkomende waterhuishoudkundige aspecten. Via de digitale watertoets (www.dewatertoets.nl) is beoordeeld welke waterthema's in het plan relevant zijn.

Tauw heeft in een watertoetsnotitie de wateraspecten voor dit bestemmingsplan uiteengezet (kenmerk N002-4821836TER-iap-V01-NL, 23 augustus 2012, bijlage 1). Hieruit valt af te leiden dat in de omgeving van het bedrijventerrein Engelenburg sprake is van een relatief ondiepe ontwatering. Ter plaatse van de agrarische percelen aan de oostkant van de Leigraaf varieert de grondwaterstand tussen de 0 en 1 m –mv. In het gebied is sprake van permanente kwel van het Veluwe massief en periode kwel van de IJssel. Binnen het plangebied is oppervlaktewater aanwezig, het betreft twee A-watergangen. Eén watergang, de Koppelleiding, loopt halverwege het plangebied van west naar oost. De andere watergang, de Oude Twellose beek, takt daar ter hoogte van de Koppelstraat op aan. Op deze watergangen en de bijbehorende beschermingszone (de keurzone, tot 5 m uit de insteek van de watergang) is de Keur van toepassing.

Ter plaatse van het bestaande bedrijventerrein is momenteel een verbeterd gescheiden stelsel aanwezig. In de toekomst wordt een ringtransportleiding aangelegd vanaf gemaal Koppelstraat dat het water verzamelt en verpompt naar de gemaal Kruisakkerweg die het verpompt richting de RWZI. Nu wordt dit nog geloosd op het vrijvervalstelsel van Twello.

Het hemelwater dat op de daken valt, wordt in het zuidelijke deel grotendeels geloosd op de aanwezige watergang. In het noordelijke deel watert het dakoppervlak van de verschillende bedrijven af richting een centrale wadi. Wegoppervlakken en overige verharding sluiten op een regenwaterriool aan. Ter plaatse van het bedrijventerrein vinden geen veranderingen plaats in de waterhuishouding.

Conclusie

Water vormt geen belemmering voor de vaststelling van bestemmingsplan bedrijventerrein Engelenburg.