direct naar inhoud van 3.5 Gemeentelijk beleid
Plan: Bedrijventerrein Engelenburg, Twello
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0285.16100-VS01

3.5 Gemeentelijk beleid

Ruimtelijke Toekomstvisie Voorst

Op 31 januari 2005 heeft gemeente Voorst de Ruimtelijke Toekomstvisie Voorst vastgesteld. Er wordt een visie gegeven op wonen, werken, verkeer en voorzieningen binnen de gemeente Voorst. Bedrijvigheid in gemeente Voorst kenmerkt zich door de korte, directe lijnen tussen ondernemers en gemeente en de hechte relatie met de plaatselijke gemeenschap. De over het algemeen kleinschalige bedrijvigheid (maximaal 1 hectare per bedrijf) concentreert zich rond de kern Twello. Behoefte tot uitbreiding bestaat dan ook met name op de in Twello gelegen bedrijventerreinen.

In de toekomstvisie is onderzoek gedaan naar de behoefte aan nieuwe bedrijventerreinen binnen de gemeente. Vanuit die behoefte is ondermeer Engelenburg Noord al gerealiseerd. Verdere voor 2005 uitgevoerde behoefteramingen zijn intussen ingehaald door de tijd.

Bestemmingsplan 

Bij het opstellen van het nieuwe bestemmingsplan wordt rekening gehouden met de ambities uit de toekomstvisie.

Beleidsvisie Bedrijventerreinen Nijverheid - 't Belt en Engelenburg in Twello

In 2011 is een beleidsvisie opgesteld met betrekking tot de ontwikkelingen op de bedrijventerreinen Nijverheid - 't Belt en Engelenburg. Het bedrijventerrein Engelenburg is vanaf de jaren '80 ontwikkeld en bestaat uit drie delen, zijnde Engelenburg, Engelenburg-West en Engelenburg-Noord. De kwaliteit van Engelenburg is de nabijheid van het dorp en de vrijheid die Engelenburg als eigen enclave binnen haar ruimtelijke grenzen kan bieden. Het bedrijventerrein vormt de rand van het dorp en is daarmee een belangrijke toegang tot het dorp Twello, ontsloten vanaf de Zuiderlaan, Westerlaan en Leigraaf / Tienmorgen, wat hoge eisen stelt aan de overgang van bedrijventerrein naar landschap.

Tijdens deze studie is voor het bedrijventerrein Engelenburg gekeken naar uitbreidingsmogelijkheden van het bedrijventerrein. In onderliggend plan is geen uitbreiding opgenomen. Op het bestaande bedrijventerrein is nog 1 hectare onbenutte ruimte.

Belangrijke conclusies uit deze visie zijn:

  • De vrijliggende en vrijkomende ruimte binnen de bestaande bedrijventerreinen moeten indien mogelijk worden benut voor bedrijfsdoeleinden.
  • Voor de inpassing van uitbreiding moet rekening worden gehouden met afschermende landschappelijke beplantingen.
  • De ruimtelijke uitstraling van de bedrijventerreinen ten opzichte van het dorp en de omgeving moet worden verbeterd.

Op 19 september 2011 heeft de gemeenteraad de beleidsvisie vastgesteld.

Bestemmingsplan

Middels dit bestemmingsplan vindt de planologisch juridische vertaling plaats van de uitgangspunten uit de beleidsvisie. Echter, gezien de gewijzigde economische omstandigheden is vooralsnog geen invulling gegeven aan de mogelijkheden voor uitbreiding van het bestaande bedrijventerrein zoals in deze visie is verwoord.

Welstandsnota (2011)

In 2004 heeft de gemeente Voorst een Welstandsnota opgesteld. Op 4 juli 2011 is deze gewijzigd vastgesteld. In de nota is vastgesteld dat de bedrijventerreinen in Voorst veelal aan de rand van de bebouwing liggen en daarmee een entree tot de dorpen zijn. Aangegeven is dat bij uitbreiding veel aandacht uit moet gaan naar de landschappelijke inpassing en de beeldkwaliteit. Het welstandsbeleid dient echter geen beperkingen op te leveren voor het normaal kunnen functioneren van de aanwezige bedrijven. Gezien de vaak gevoelige ligging van de bedrijventerreinen wordt wel waarde gehecht aan het representatieve karakter van de bebouwing langs de doorgaande wegen en aan de dorpsrand. Het welstandsbeleid is gericht op het behoud en ontwikkelen van deze waarden.

Bestemmingsplan

In onderliggend bestemmingsplan wordt rekening gehouden met de uitgangspunten uit de welstandsnota. Zo worden waar mogelijk langs de randen groenbestemmingen opgenomen.