Plan: | Teuge 2012 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0285.10100-VS00 |
Globaal gezien is de functionele structuur van het dorp sterk gezoneerd met een strook wonen, een strook sport en recreatie en een strook werken met vliegveld van zuid naar noord.
Wonen
Teuge is een woondorp bij de luchthaven Teuge. Het dorp telt bijna 500 inwoners per 01-01-2010 en ruim 170 woningen. Inclusief het buitengebied telt Teuge 820 inwoners en 280 woningen.
Voorzieningen
In het dorp is geen detailhandel gevestigd. Wel beschikt het dorp over een basisschool met gymzaal aan de Bleriotstraat en een kinderdagverblijf aan de Rijksstraatweg.
Aan De Zanden zijn het dorpshuis Op den Toega, de Tennisclub Teuge, de Sportclub Teuge en de Teugse Klootschieters Vereniging gevestigd.
Aan de Parmentierstraat bevindt zich de Stichting Jongerenwerk Peco, een organisatie die zich op vrijwillige basis inzet om activiteiten te organiseren voor de inwoners van Teuge en omgeving.
Vliegveld Teuge vormt een groot dagrecreatiepunt. Vliegveld Teuge trekt jaarlijks 200.000 bezoekers en heeft maximaal 80.000 vluchten per jaar.
Werken
Rondom de luchthaven zijn verschillende, aan de luchthaven gerelateerde bedrijven, gevestigd zijnde een luchtvaartschool, het nationaal parachutistencentrum Teuge en hotel De Slaapfabriek. In het lint aan de Rijksstraatweg is een reclame- en beletteringsbedrijf en een kinderdagverblijf gevestigd.
Verkeer en vervoer
Teuge wordt voornamelijk ontsloten door de Rijksstraatweg (N344). Met name De Zanden wordt gebruikt voor de ontsluiting van vliegveld Teuge en heeft een maximumsnelheid van 50 km/uur. De overige wegen betreffen wegen voor bestemmingsverkeer met een maximum regime van 30 km/uur.
Parkeren vindt zowel op eigen erf als op parkeerplaatsen langs de straat plaats. Verdeeld over het dorp liggen enkele kleinschalige parkeerterreinen.
Voor het openbaar vervoer is men in Teuge aangewezen op de bus. Elk half uur rijdt er een bus vanaf station Twello via de Rijksstraatweg in Teuge. Elk uur wordt het vliegveld rechtstreeks ontsloten vanaf busstation Apeldoorn.
Binnen het dorp Teuge komen geen afzonderlijke fietspaden voor. Net buiten het dorp zijn wel fietsstroken te vinden, onder meer langs de Rijksstraatweg buiten de bebouwde kom. Alleen langs De Zanden zijn suggestiestroken opgenomen.
Groen
Teuge heeft een groen karakter. Achter de basisschool is een groot park met speelvoorzieningen gelegen. De weide langs De Zanden ten noorden van het dorp, de sportvelden en de braak liggende gronden van het MOB-Noord geven het dorp een groen en lommerrijk karakter. Ook is het buitengebied vanuit het merendeel van het dorp nog goed beleefbaar.
Beeldbepalend voor het dorp zijn ook de grote groene bomenlanen langs De Zanden en langs (de oude) Rijksstraatweg. Ook rondom de school staan beeldbepalende (groepen van) bomen.
Water
Teuge ligt tussen twee noord-zuid lopende weteringen: de Groote Wetering aan de westzijde en de Kromme Beek aan de oostzijde. Het deel van de Groote Wetering dat grenst aan Teuge en het aansluitende gebied ten noorden ervan, maken deel uit van het projectgebied 'Weteringse Broek'. Hier vindt landschapsontwikkeling plaats in combinatie met recreatieve activiteiten. Het zal een uitloopgebied vormen voor onder andere de Apeldoornse nieuwbouwwijk Zuidbroek. De Kromme Beek is in tegenstelling tot de naam een sterk gekanaliseerde beek die langs het dorp en langs de nieuwe uitbreiding van het vliegveld is omgelegd.