direct naar inhoud van Toelichting
Plan: Velp 2019, Correctie Woongebieden Noord en Zuid
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0275.BPVNZ2019-VA01

Toelichting

Hoofdstuk 1 Inleiding

1.1 Algemeen

Het bestemmingsplan bestaat uit een digitale verbeelding (de kaart) en regels. Door het perceel op te zoeken waarover informatie wordt gewenst, kan worden afgelezen welke bestemming het heeft. In een bestemmingsplan worden de gebruiks- en bouwmogelijkheden van gronden en opstallen aangegeven door middel van kleuren en symbolen, waarbij per object regels zijn gegeven. De regels bevatten de materiële inhoud van de bestemmingen. Uit het samenstel van de verbeelding en de regels blijkt wat juridisch wordt toegestaan.
Een bestemmingsplan gaat vergezeld van een toelichting. De toelichting maakt geen onderdeel uit van het juridische deel van het bestemmingsplan.

1.2 Aanleiding bestemmingsplan

Bij de bestemmingsplannen 'Velp 2016, Woongebieden-Noord' en 'Velp 2016, Woongebieden-Zuid' is gebleken dat een aanduiding in deze vastgestelde bestemmingsplannen niet op ruimtelijkeplannen.nl kan worden weergegeven, te weten 'aantal bouwlagen onbeperkt'. De precieze formulering in de regels past niet bij de standaarden die landelijk gelden voor digitale bestemmingsplannen.

Daarnaast is gebleken dat op ruimtelijkeplannen.nl in bestemmingsplan 'Velp 2016, Woongebieden-Noord' een aanduiding ontbreekt bij het tankstation aan de Zutphensestraatweg 25 te Velp. Nu de aanduiding voor het aantal bouwlagen wordt gerepareerd met een planherziening, kan de aanduiding voor het tankstation meteen worden meegenomen.

Middels het voorliggend bestemmingsplan worden deze technische omissies hersteld.

1.3 Ligging plangebied

Aantal bouwlagen onbeperkt

Het voorliggende bestemmingsplan heeft betrekking op meerdere bouwvlakken in de bestemmingsplannen 'Velp 2016, Woongebieden-Noord' en 'Velp 2016, Woongebieden-Zuid'. Voor de ontbrekende aanduiding voor de bouwlagen staat hieronder per plan om welke adressen het gaat, waarbij het telkens gaat om óf de even óf de oneven nummers tenzij anders aangegeven.

Velp 2016, Woongebieden-Noord

- Arnhemsestraatweg 358-358a

- Arnhemsestraatweg 352

- Arnhemsestraatweg 348

- Arnhemsestraatweg ongenummerd westelijk van huisnummer 101

- Arnhemsestraatweg 28-74

- Roosendaalselaan 34 en 34c

Velp 2016, Woongebieden-Zuid

- Reigerstraat 4/Gruttostraat 1/Zwanensingel 1-5

- Reigerstraat 15a

- Reigerstraat 30a-30l

- Reigerstraat 25/Gruttostraat 10-10a

- Churchillplein 70-117 (even en oneven)/Churchillplein 1-68(even en oneven)

- President Kennedylaan 220-318

- President Kennedylaan 120-218

- President Kennedylaan 104-108

- President Kennedylaan 100/Broekstraat 7

- Aalscholversingel 2-200

- Aalscholversingel 202-400

- Aalscholversingel 402-600

- President Kennedylaan 322a-326p

- Broekstraat 9

- Korte Wal 1-473

- Korte Wal 4-6

- Waterstraat 11

- Brugweg 10-12/Emmastraat 63-83

Tankstation

Naast het bovenstaande omvat het plangebied ook het perceel van het tankstation aan de Zutphensestraatweg 25 te Velp.

1.4 Geldende bestemmingsplan

Het bestemmingsplan 'Velp 2016, Woongebieden-Noord' is vastgesteld door de gemeenteraad op 21 februari 2017 en onherroepelijk geworden op 13 december 2017. Het bestemmingsplan 'Velp 2016, Woongebieden-Zuid' is vastgesteld op 20 mei 2017 en grotendeels onherroepelijk geworden op 28 maart 2019.

Aantal bouwlagen onbeperkt

Voor hiervoorgenoemde percelen gelden de daarbovengenoemde bestemmingsplannen. Bij deze twee bestemmingsplannen was de bedoeling voor een aantal locaties te regelen dat daar geen beperking aan het aantal bouwlagen geldt.

Op alle percelen is op de papieren (analoge) verbeelding een aanduiding 'aantal bouwlagen onbeperkt' opgenomen. De percelen hebben verschillende bestemmingen. Bij het bestemmingsplan 'Velp 2016, Woongebieden-Zuid' gaat het in ieder geval om de bestemmingen Centrum - Winkelcentrum, Kantoor, Maatschappelijk - 1 en Wonen. Bij het bestemmingsplan 'Velp 2016, Woongebieden-Noord' gaat het in ieder geval om de bestemmingen Kantoor, Wonen en Maatschappelijk - 1. Afgezien van laatstgenoemde bestemming zijn in de bestemmingen regels opgenomen die verwijzen naar een aanduiding 'aantal bouwlagen onbeperkt'.

De aanduidingen 'aantal bouwlagen onbeperkt' wordt echter niet (goed) weergegeven op het digitale plan op ruimtelijkeplannen.nl.

Op de papieren verbeeldingen van het bestemmingsplan is wel duidelijk waar de gemeente middels een aanduiding aan bouwvlakken geen beperking aan het aantal bouwlagen wil opleggen. Op de digitale bestemmingsplannen is dit niet duidelijk.

Blijkens de zienswijzennota bij 'Velp 2016, Woongebieden-Noord' is het probleem voor Velp-Noord al wel geconstateerd en zou dit worden hersteld:

afbeelding "i_NL.IMRO.0275.BPVNZ2019-VA01_0001.png"

Het herstel is nog niet (op de juiste wijze) gebeurd. Het voorliggend bestemmingsplan zorgt voor een correctie op dit punt.

Tankstation Zutphensestraatweg 25

Bij het tankstation aan de Zutphensestraatweg 25 is het geldende bestemmingsplan: 'Velp 2016, Woongebieden-Noord'. Aan het tankstation is in dat bestemmingsplan de bestemming Bedrijf toegekend. In de regels is een regel opgenomen voor een tankstation zonder lpg die verwijst naar een aanduiding op de kaart. Enkel daar waar die aanduiding is gegeven is een tankstation zonder lpg toegestaan. Op de analoge versie (die de raad tegelijkertijd ook heeft vastgesteld) staat de aanduiding, zie onderstaande afbeelding. Op het digitale plan op ruimtelijkeplannen.nl ontbreekt de aanduiding echter. Met onderhavig bestemmingsplan wordt dit gecorrigeerd.

afbeelding "i_NL.IMRO.0275.BPVNZ2019-VA01_0002.png"

Hoofdstuk 2 Juridische aspecten

2.1 Algemeen

Een bestemmingsplan is een juridisch instrument waarbij de bouw- en gebruiksmogelijkheden van de grond en de opstallen zijn vastgelegd. Het plan is voor iedereen juridisch bindend: burger, bedrijf of overheid.

In de digitale omgeving zijn de bestemming en de daarbij geldende regels reeds gekoppeld. Daarnaast kan gebruik worden gemaakt van een verbeelding op papier. Nadat op de verbeelding de locatie is opgezocht waarover informatie wordt gewenst, kan in de regels worden nagelezen welke mogelijkheden zijn vastgelegd. Uit het samenstel van de verbeelding en de regels blijkt wat wordt toegelaten. De digitale versie is bindend bij een verschil met de papieren versie.

2.2 Procedure

Dit bestemmingsplan dient enkel om de genoemde technische omissies uit de al in werking zijnde bestemmingsplannen te verwerken. Omdat het bij dit bestemmingsplan gaat om een plantechnische aanpassing is geen ontwerpbestemmingsplan ter inzage gelegd.

Nadat de gemeenteraad een besluit over de vaststelling van dit bestemmingsplan heeft genomen, wordt het ter inzage gelegd. Belanghebbenden kunnen dan in beroep gaan bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

De herziening treedt vervolgens daags na afloop van de tervisielegging in werking als geen beroep is ingesteld. Is wel beroep ingesteld dan treedt de herziening ook in werking, tenzij naast het indienen van een beroepschrift ook om een voorlopige voorziening is gevraagd. De schorsing van de inwerkingtreding eindigt indien de voorlopige voorziening wordt afgewezen. De procedure eindigt met het besluit van de Afdeling bestuursrechtspraak op het beroepschrift.

2.3 De geldende regeling

Aantal bouwlagen

In de geldende bestemmingsplannen 'Velp 2016, Woongebieden-Zuid' en 'Velp 2016, Woongebieden-Noord' zijn in enkele bestemmingen beperkingen opgenomen ten aanzien van het aantal bouwlagen. Daar waar dit aan de orde is, mag een hoofdgebouw, naast een onderbouw en een bovenbouw, dan bestaan uit een bepaald aantal bouwlagen. Wat een onderbouw en wat een bovenbouw is, is opgenomen in de begripsbeschrijvingen van die bestemmingsplannen. De beperking geldt voor het aantal bouwlagen tussen onder- en bovenbouw.

De regeling met het aantal bouwlagen in de geldende bestemmingsplannen is gericht op een afwisselend, aantrekkelijk straatbeeld.

Op enkele plaatsen is op de verbeelding van de geldende bestemmingsplannen een aanduiding opgenomen die in combinatie met de regels, ervoor zorgt dat op die plaatsen geen beperking geldt ten aanzien van het aantal bouwlagen. Op de analoge (papieren) verbeelding is wel duidelijk waar dit geldt. Op de digitale verbeelding, de versie die op ruimtelijkeplannen.nl staat, echter niet. Er wordt niet goed weergegeven waar geen beperking aan het aantal bouwlagen geldt.

Doordat in de regels van verschillende bestemmingen is opgenomen dat het maximum aantal bouwlagen 2 is, tenzij dit met een aanduiding anders is aangegeven, zou in de huidige situatie ten onrechte geconcludeerd kunnen worden dat op die plaatsen (naast onderbouw en bovenbouw) niet meer dan 2 bouwlagen zouden mogen worden gebouwd.

Overigens geldt deze regeling voor het aantal bouwlagen tussen onder- en bovenbouw naast een regeling voor de maximale bouwhoogte. In de geldende bestemmingsplannen zijn regels opgenomen voor de maximale bouwhoogte van gebouwen, nog los of er een maximum aan het aantal bouwlagen geldt of niet.

Tankstation

In het geldende bestemmingsplan 'Velp 2016, Woongebieden-Noord' zijn regels opgenomen voor de bestemming Bedrijf (artikel 3). Op grond van de bestemmingsomschrijving van deze bestemming is een verkooppunt van motorbrandstoffen zonder lpg alleen toegestaan als daarvoor een aanduiding aan een locatie is gegeven (artikel 3, lid b onder 1). De regel luidt:

"In aanvulling op het bepaalde onder a zijn de gronden tevens bestemd voor:

1. de verkoop van motorbrandstoffen, evenwel met uitzondering van de verkoop van lpg, met bijbehorende detailhandel in weggebonden artikelen tot een verkoopvloeroppervlakte van 30 m², ter plaatse van de aanduiding 'verkooppunt motorbrandstoffen zonder lpg'.

Op de papieren verbeelding staat bij het tankstation aan de Zutphensestraatweg 25 de aanduiding wel, maar niet op de digitale verbeelding op ruimtelijkeplannen.nl.

2.4 Dit bestemmingsplan

De verbeelding en de planregels vormen tezamen het juridisch bindend deel van het

bestemmingsplan. Ze moeten in samenhang worden bezien en toegepast.

In dit plan is bepaald dat de aanduidingen, dubbelbestemmingen uit de geldende plannen van toepassingen blijven, met dien verstande dat met het onderhavige bestemmingsplan wel aanduidingen met bijbehorende regels worden toegevoegd. Dit betekent dat ook altijd bestemmingsplan 'Velp 2016, Woongebieden-Zuid' of bestemmingsplan 'Velp 2016, Woongebieden-Noord' moet worden geraadpleegd om te weten wat het bestemmingsplankader is.

2.4.1 Verbeelding


Op de verbeelding wordt aangegeven welke bestemmingen de gronden hebben. Dit gebeurt via een bestemmingsvlak en aanduidingen. In dit geval gaat is het doel van dit correctieve bestemmingsplan om een aanduiding aan bepaalde percelen te geven. Om te weten of er andere aanduidingen of dubbelbestemmingen van belang zijn, zal ook het bestemmingsplan 'Velp 2016, Woongebieden-Zuid' of bestemmingsplan 'Velp 2016, Woongebieden-Noord' moet worden geraadpleegd.

2.4.2 Regels

De planregels zijn verdeeld over vier hoofdstukken:

1 Inleidende regels
In dit hoofdstuk worden begrippen verklaard die in de planregels worden gebruikt (artikel 1). Dit gebeurt om een eenduidige uitleg en toepassing van de planregels te waarborgen. Ook is de wijze waarop gemeten moet worden bij het toepassen van de regels bepaald (artikel 2). In dit bestemmingsplan wordt in deze twee artikelen bepaald dat de regels uit de bestemmingsplannen 'Velp 2016, Woongebieden-Noord' en 'Velp 2016, Woongebieden-Zuid' van toepassing blijven. Naast een precieze verwijzing naar deze plannen zijn in de begripsomschrijving alleen de begrippen plan en bestemmingsplan specifiek voor dit bestemmingsplan ingevuld.

2 Bestemmingsregels
In dit tweede hoofdstuk zijn de bepalingen van de bestemmingen opgenomen.

Hier wordt bij de relevante bestemmingen gebruik gemaakt van de aanduiding 'specifieke bouwaanduiding –aantal bouwlagen onbeperkt'. Dit sluit aan bij de landelijke Standaard Vergelijkbare Bestemmingsplannen 2012 (SVBP2012). Hierdoor kan deze aanduiding ook worden weergegeven op ruimtelijkeplannen.nl.

Daarnaast is voor de bestemming Bedrijf een regel opgenomen voor de aanduiding 'verkooppunt motorbrandstoffen zonder lpg'.

Ook bij de bestemmingsregels wordt bepaald dat de regels, bestemmingen, dubbelbestemmingen en aanduidingen uit de bestemmingsplannen 'Velp 2016, Woongebieden-Noord' en 'Velp 2016, Woongebieden-Zuid' verder onverminderd van toepassing blijven.


3 Algemene regels
In dit hoofdstuk worden regels opgenomen met een algemeen karakter. Hier wordt alleen bepaald dat de regels en aanduidingen uit de geldende bestemmingsplannen onverminderd van toepassing blijven.


4 Overgangs- en slotregels
In het laatste hoofdstuk wordt het overgangsrecht geregeld en wordt bepaald hoe het bestemmingsplan heet (de slotregel). Dit zijn verplichte onderdelen van het bestemmingsplan.