direct naar inhoud van 4.6 Water
Plan: Landelijk Gebied, Locatie Beukenlaan 4 en 4a Spankeren
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0275.BPLG15-0002

4.6 Water

Het aspect water is van groot belang binnen de ruimtelijke ordening. Door verstandig om te gaan met het water kan verdroging en waterlast voorkomen worden en kan ook de kwaliteit van het water hoog gehouden worden. Daarom is het noodzakelijk dat gebiedseigen water zo lang mogelijk in het gebied zelf blijft. Dit gebeurt door middel van het afkoppelen van het schone hemelwater (regen) wat op verhardingen valt zo bijvoorbeeld de daken.

Naar de gevolgen die de beoogde ontwikkeling heeft voor de bestaande waterhuishouding in het plangebied en de omgeving, is onderzoek gedaan: Watertoets Beukenlaan 4-4a te Spankeren, uitgevoerd door Civicon BV Breedenbroek, gedateerd op 2012-005 en genummerd R01-2012-005-D01 (Bijlage 10). Uit het geohydrologisch onderzoek blijkt dat er geen negatieve gevolgen voor het watersysteem zullen optreden en het infiltreren van hemelwater mogelijk is.

Per 1 juli 2008 is de Wet ruimtelijke ordening in werking getreden. Ook in deze wet is afstemming van ruimtelijke ontwikkelingen en water voor ruimtelijke plannen opgenomen. In de onderstaande tabel wordt aangegeven welke waterthema's voor het bestemmingsplan relevant zijn. Na de tabel volgt een toelichting op de relevante aspecten.

Thema   Toetsvraag   Relevant  
Hoofdthema's      
Veiligheid   1. Ligt in of nabij het plangebied een primaire of regionale waterkering?
2. Ligt in of nabij het plangebied een kade?  
1. Ja

2. Nee  
Riolering en afvalwaterketen   1. Is er toename van het afvalwater (DWA)?
2. Ligt in het plangebied een persleiding van Waterschap Veluwe?
3. Ligt in of nabij het plangebied een RWZI van het waterschap?  
1. Ja
2. Nee

3. Nee  
Wateroverlast (oppervlaktewater)   1. Is er sprake van toename van het verhard oppervlak?
2. Zijn er kansen voor het afkoppelen van bestaand verhard oppervlak?
3. In of nabij het plangebied bevinden zich natte en laag gelegen gebieden, beekdalen, overstromingsvlaktes?  
1. Nee

2. Ja

3. Nee  
Grondwateroverlast   1. Is in het plangebied sprake van slecht doorlatende lagen in de ondergrond?
2. Bevindt het plangebied zich in de invloedzone van de IJssel?
3. Is in het plangebied sprake van kwel?
4. Beoogt het plan dempen van slootjes of andere wateren?  
1. Nee

2. Nee

3. Nee
4. Nee  
Oppervlaktewaterkwaliteit   1. Wordt vanuit het plangebied water op oppervlaktewater geloosd?
2. Ligt in of nabij het plangebied een HEN of SED water?
3. Ligt het plangebied geheel of gedeeltelijk in een Strategisch actiegebied?  
1. Ja

2. Ja

3. Nee  
Grondwaterkwaliteit   Ligt het plangebied in de beschermingszone van een drinkwateronttrekking?   Nee  
Volksgezondheid   1. In of nabij het plangebied bevinden zich overstorten uit het gemengde of verbeterde gescheiden stelsel?
2. Bevinden zich, of komen er functies, in of nabij het plangebied die milieuhygiënsiche of verdrinkingsrisico's met zich meebrengen (zwemmen, spelen, tuinen aan water)?  
1. Nee


2. Nee  
Verdroging   Bevindt het plangebied zich in of nabij beschermingszones voor natte natuur?   Nee  
Natte Natuur   1. Bevindt het plangebied zich in of nabij een natte EVZ?
2. Bevindt het plangebied zich in of nabij beschermingszones voor natte natuur?  
1. Nee

2. Nee  
Inrichting en Beheer   1. Bevinden zich in of nabij het plangebied wateren die in eigendom of beheer zijn bij het waterschap?
2. Heeft het plan herinrichting van watergangen tot doel?  
1. Ja


2. Nee  
Aandachtsthema's      
Recreatie   Bevinden zich in het plangebied watergangen en/of gronden in beheer van het waterschap waar actief recreatief medegebruik mogelijk wordt?   Nee  
Cultuurhistorie   Zijn er cultuurhistorische waterobjecten in het plangebied aanwezig?   Nee
 

Veiligheid: ten zuiden van het plangebied, op een afstand van 1000 meter, is een primaire waterkering gelegen.

Riolering en afvalwaterketen: Toename van huishoudelijk afvalwater vanwege de bouw van een wooneenheid.

Wateroverlast: zie paragraaf 4.6.1 Infiltratie Het totale verharde oppervlak zal met circa 2780 m² afnemen.

Oppervlaktewaterkwaliteit: In de huidige situatie wordt het hemelwater geloosd op een sloot die op eigen grond is gelegen. Deze sloot sluit aan op een watergang van het waterschap Veluwe. De watergang die ten noorden van de Beukenlaan is gelgen komt na circa 400 meter uit in de Soerense Broek. Deze beek heeft een SED functie. In de toekomstige situatie zal er duurzaam worden omgegaan met water en zal het hemelwater geheel op eigen terrein worden geborgen.

4.6.1 Infiltratie

Per 1 januari 2010 verplicht de bouwverordening bij nieuwbouw tot het op eigen terrein bergen van hemelwater, tenzij dit niet mogelijk blijkt te zijn. In het kader hiervan is een onderzoek uitgevoerd: Doorlatenheidsonderzoek Beukenlaan 4 en 4a te Spankeren, door Econsultancy.nl Doetinchem, gedateerd op 3 maart 2012 en genummerd 12015055. (Bijlage 9) Doel van het onderzoek is het bepalen van enkele geohydrologische parameters, waaronder de waterdoorlatendhied van de bodem, teneinde de mogelijkheden voor hemelwaterinfiltratie te kunnen bepalen.

De haalbaarheid van hemelwaterinfiltratie is afhankelijk van de doorlatenheid van de bodem en de optredende grondwaterstanden. Uit voornoemd onderzoek blijkt dat deze op de onderhavige locatie over het algemeen geclassificeerd is als goed doorlatend. Het grondwaterniveau is van dien aard dat de bodem tot 3,0m-mv geschikt is voor de infiltratie van hemelwater.

De aard van eventuele toekomstige infriltraitevoorzieningen is nog niet bekend. Bij voorkeur een zichtbare, bovengrondse voorziening; het functioneren van de voorziening is dan goed controleerbaar en het onderhoud door de eigenaar is eenvoudig. Het ontwerp-plan voor de riolering en een beschrijving van de infiltratievoorziening, inclusief de berekening van de dimensionering (bergingsvoorziening) dient bij de aanvraag voor de omgevingsvergunning aangeleverd te worden. Op dat moment zal ook het aantal m² verhard oppervlak duidelijk zijn. In het voorgenoemde onderzoek zijn diverse aanbevelingen gegeven voor de infiltratiemogelijkheden.

Conclusie

Infiltratie van het hemelwater is een vereiste op onderhavig perceel. De exacte wijze waarop zal duidelijk worden bij het indienen van de omgevingsvergunning. Geconcludeerd wordt dat het aspect water geen belemmering vormt voor onderhavig plan.