direct naar inhoud van 3.2 Ruimtelijke en functionele structuur
Plan: Putten Centrum
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0273.BP62113-0003

3.2 Ruimtelijke en functionele structuur

Wonen
De woonfunctie komt in het gehele centrum voor. Het gaat hierbij om kleinschalige bebouwing. In het centrum zijn de woonfuncties vaak gemengd met andere functies. In de straten rondom het echte kerngebied komen echter ook nog een paar echte woonstraten voor.

Detailhandel, horeca en dienstverlening
De functies detailhandel, horeca en dienstverlening concentreren zich langs de hoofdassen van het centrum. Een enkel bedrijf bevindt zich buiten het kerngebied.
Het kerngebied bestaat grotendeels uit Dorpsstraat, Molenstraat, Verlengde Dorpsstraat en de Kerkstraat.

Uitlopers winkelgebied
De uitlopers van het winkelgebied worden gevormd door de Poststraat, Garderenseweg, de zuidelijke delen van de Achterstraat, en Kerkstraat en het meest westelijke deel van de Dorpsstraat.
In de uitloopgebieden van het winkelgebied bevinden zich in vergelijking tot het kerngebied meer woningen en dienstverlenende bedrijven en minder detailhandelgerichte publiekstrekkers. Daarnaast zijn in deze gebieden meer horecagelegenheden gevestigd en zijn de gebieden minder autoluw.
Langs de uitlopers van het winkelgebied is de bebouwing historische gebouwen afgewisseld met nieuwe panden. De hoogte van de bebouwing is veelal laag en straalt een dorpskarakter uit.

Openbare voorzieningen
Openbare en bijzondere voorzieningen zijn vooral in de directe omgeving van het Kerkplein en het Fontanusplein gesitueerd.

Maatschappelijke voorzieningen
De scholen en andere maatschappelijke voorzieningen liggen vooral aan de rand van het centrum, de kerken zijn daarentegen over het centrum verspreid.

Engweg/Brinkstraat/Voorthuizerstraat
De Engweg, Brinkstraat, Nijkerkerstraat en Voorthuizerstraat vormen de belangrijkste toegangswegen voor het centrum.
Deze wegen vormen de belangrijkste infrastructuur rondom het centrum. Er langs zijn logischerwijs de parkeerplaatsen gesitueerd. De woonfunctie staat in deze gebieden centraal. Vooral langs de Brinkstraat en Voorhuizerstraat vertaalt zich dat in veel vrijstaande woningen. Langs de Engweg zijn overwegend geschakelde woningen te vinden. Tevens zijn langs deze wegen ook verschillende appartementencomplexen gelegen. De hoogte van de bebouwing is over het algemeen laag en sluit goed op elkaar aan.
Verder bevinden zich langs deze wegen een aantal maatschappelijke voorzieningen als scholen, bibliotheek, vergadercentrum en enkele kerken die net als de appartementencomplexen een grotere massa hebben.

Voorzieningen
Zoals hiervoor al is beschreven, huisvest het dorpscentrum van Putten de belangrijkste concentratie commerciële voorzieningen binnen het dorp in de sfeer van detailhandel, horeca en dienstverlening (kantoren met baliefunctie).
Naast de detailhandel, horeca en commerciële dienstverleners is er sprake van een redelijke concentratie van maatschappelijke voorzieningen, waaronder het gemeentehuis, de brandweerkazerne, politiebureau, twee basisscholen, een sociaal-cultureel centrum, een openbare bibliotheek en enkele religieuze ontmoetingsplaatsen.
De voorzieningen staan in de eerste plaats ten dienste van de eigen bevolking, maar vervullen ook een belangrijke rol voor de bevolking en de toeristen in de regio.
Het centrum is onderdeel van het historische en cultureel erfgoed, waarbij mensen zich betrokken kunnen voelen, waar ze actief of passief deel aan hebben, waar initiatieven kunnen ontstaan en belangrijke activiteiten zich voorspoedig kunnen ontwikkelen.
Het centrumgebied en de hier aanwezige voorzieningen vormen dan ook een bindend element in de lokale samenleving.
De talrijke ontmoetingsplaatsen dragen bij aan de sociale cohesie in Putten. Naast gemeenschappelijk gebruik van sociaal-maatschappelijke voorzieningen, horeca en detailhandel speelt ook de inrichting van de openbare ruimte hierin een belangrijke rol. Een verkeersluwe omgeving, de mogelijkheden tot recreatief verblijf, pleininrichting (terrasvorming) en heldere herkenbare (winkel)routes dragen bij aan de functie van ontmoetingsplaats.

Een dergelijke ontmoetingsplaats ligt ten noorden van de Oude kerk genaamd het Kerkplein. Dit plein is al decennia de centrale ontmoetingsplaats van het dorp.
Het plein wordt sinds 1929 elke week voor de markt gebruikt. Samen met het, ten noorden van de Papiermakerstraat gelegen Fontanusplein, vormt het Kerkplein dé (ontmoetings)plaats voor de inwoners en voor allerlei evenementen.