direct naar inhoud van Toelichting
Plan: Laauwik - 3 (partiële herziening)
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0268.PH25003-VG01

Toelichting

Hoofdstuk 1 Inleiding

1.1 Aanleiding

Op 28 januari 2009 is het bestemmingsplan "Laauwik" vastgesteld. Het plangebied bestaat uit twee delen met als scheiding de Vrouwe Udasingel. Het noordelijk en zuidelijk plandeel hebben elk een eigen omgevingscontext en een eigen karakteristiek. Deze tweedeling vormt de basis van de realisering van een aantal verschillende woonmilieus: een woonmilieu dat aansluit op het bestaande dorp Lent (de Lentse Linten en Velden), een woonmilieu dat gericht is op de Vrouwe Udasingel en de Prins Mauritssingel (de Singels van Laauwik) en een op zichzelf staand woongebied op een eiland in het noordelijke deel (het Eiland).

In de toelichting behorend bij bestemmingsplan Laauwik, september 2009, is een aantal hoofduitgangspunten geformuleerd. Op basis hiervan is een verkavelingssuggestie gedaan en een hieraan gekoppeld mogelijk aantal woningen genoemd (ca.1300). Met voor het noordelijk deel een dichtheid van 30 - 40 woningen per hectare en voor het zuidelijk deel een dichtheid van 25 – 30 woningen per hectare.

Tevens wordt gesteld dat de programmatische opgave in de loop van de tijd kan wijzigen, hetgeen kan leiden tot aanpassingen binnen het stedenbouwkundig plan.

Inmiddels is het grootste deel van Laauwik ontwikkeld en gebouwd en functioneert het als een bestaande woonwijk, waarbinnen nog een aantal kleinere gebieden moeten worden ingevuld.

De veranderende economische situatie en de veranderende markt hebben er toe geleid dat de programmatische invulling gedurende het ontwikkelen van de wijk is gewijzigd. De vraag naar andere woningtypen, andere financieringscategorieen, hebben daadwerkelijk geleid tot aanpassingen in zowel noordelijk als zuidelijk deel.

Het definitieve uitwerking hiervan leidt tot een totaal van circa 1450 woningen in Laauwik met behoud van de stedenbouwkundige hoofduitgangspunten:

samenhang naar buiten en differentiatie naar binnen, behoud van bestaande linten, benadrukken van verschillen tussen noordelijk en zuidelijk deel, het maken van onderscheidende woonmilieus en inpassing van de Thermiongebouwen. Daarnaast is steeds rekening gehouden met nieuwe programmatische- en planeconomische uitgangspunten, kwalitatieve en kwantitatieve inpassing van verkeers-, water-, en groenstructuur en de parkeernormering.

Dit houdt in dat het vigerend bestemmingsplan op deze punt wordt gewijzigd, zodat het stedenbouwkundig plan volledig binnen het bestemmingsplan past. De planregels van het bestemmingsplan "Laauwik" blijven voor het overige onverminderd van toepassing. In deze toelichting wordt de wijziging ten opzichte van het vigerende bestemmingsplan beschreven en onderbouwd.

1.2 Ligging en begrenzing plangebied

Het bestemmingsplan "Laauwik" ligt tussen het bestaande dorp Lent in het zuiden en zuidoosten en de toekomstige landschapszone in het noorden. De westelijke grens van het plangebied wordt gevormd door de Prins Mauritssingel. Ten oosten van het plangebied is de woonbuurt Visveld gelegen.

afbeelding "i_NL.IMRO.0268.PH25003-VG01_0001.jpg"

verbeelding stedenbouwkundig plan

1.3 Relatie bestemmingsplan - partiële herziening

Deze partiële herziening is een wijziging op het vigerende bestemmingsplan. De planregels van het vigerende bestemmingsplan blijven van toepassing, met uitzondering van de woningdichtheid per hectare. Om na te gaan welke regeling geldt, zal de herziening steeds in samenhang met het oorspronkelijke bestemmingsplan moeten worden gelezen. Deze partiële herziening heeft uitsluitend betrekking op de beschreven wijziging. Voor het overige blijven de regels van het bestemmingsplan volledig intact.

De toelichting bij deze partiële herziening is beknopt. Op grond van het bepaalde in het Besluit ruimtelijke ordening (Bro) is bij het opstellen van een bestemmingsplan verplicht om inzicht te bieden in de relevante planologische aspecten. Voorliggende partiële herziening betreft een ondergeschikte herziening/aanpassing van het bestemmingsplan "Laauwik".

Voor het plangebied van "Laauwik" zijn tijdens de planologische procedure de benodigde onderzoeken al uitgevoerd. Deze partiële herziening bevat geen zodanige aanpassingen dat nieuwe of aanvullende onderzoeken noodzakelijk zijn.

Hoofdstuk 2 Haalbaarheid van het plan

2.1 Wonen

De veranderende economische situatie en de veranderende markt hebben er toe geleid dat de programmatische invulling gedurende het ontwikkelen van de wijk is gewijzigd. De vraag naar andere woningtypen, andere financieringscategorieën, hebben daadwerkelijk geleid tot aanpassingen in zowel noordelijk als zuidelijk deel. De definitieve uitwerking hiervan leidt tot een totaal van circa 1450 woningen in Laauwik met behoud van de stedenbouwkundige hoofduitgangspunten. Deze woningaantallen passen in de GREX en passen binnen de regionale afspraken voor de woningbouwaantallen.

2.2 Archeologie

Het bestemmingsplan Laauwik is vastgesteld op 28 januari 2009. Voor het gehele grondgebied van de gemeente Nijmegen is op 25 juni 2014 het facetbestemmingsplan Archeologie vastgesteld. Dit facetbestemmingsplan vervangt in alle eerder vastgestelde bestemmingsplannen de regels van archeologie. Het facetbestemmingsplan Archeologie blijft onverminderd van kracht omdat hier slechts sprake is van een partiële herziening.

Hoofdstuk 3 Juridische planbeschrijving

3.1 Bestemmingsplan

De digitale 3e herziening Bestemmingsplan Laauwik - 3 (partiële herziening) treedt gedeeltelijk in de plaats van het bestemmingsplan Laauwik en vervangt overschrijft de partiële herzieningen 'Laauwik -1' en 'Laauwik - 2'. Het facetplan Archeologie blijft van toepassing.

Regels

De regels behorende bij het vigerende bestemmingsplan zijn onverminderd van toepassing voor de onderhavige partiële herziening met uitzondering van artikel 3.3.1 lid c van het bestemmingsplan Laauwik.

Hoofdstuk 4 Economische uitvoerbaarheid

4.1 Financiële uitvoerbaarheid

De betreffende locatie is in eigendom van de gemeente Nijmegen. De kosten van de realisatie o.a. voortvloeiende uit de aanpassingen van het bestemmingsplan, komen ten laste van de planexploitatie Waalsprong (deelexploitatie Laauwik), waarin de kosten en de dekking van deze kosten zijn opgenomen. Derhalve kan gesteld worden dat de partiële herziening financieel-economisch uitvoerbaar is.

Door de aangegeven dekking is het kostenverhaal verzekerd en hoeft bij vaststelling van het bestemmingsplan geen exploitatieplan vastgesteld te worden.

Derhalve kan gesteld worden, dat de bestemmingsplanwijziging financieel-economisch uitvoerbaar is.

4.2 Maatschappelijke haalbaarheid

Voor deze partiële herziening is op 27 januari 2016 een vooraankondiging gepubliceerd. Conform de inspraakverordening heeft er inspraak plaatsvinden via de zienswijzenprocedure. Het ontwerp van de partiële herziening heeft gedurende zes weken ter visie gelegen. De tervisielegging is gepubliceerd op de gemeentelijke website en in de "Staatscourant".