direct naar inhoud van 3.4 Juridische vormgeving
Plan: Nijmegen Bottendaal Galgenveld
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0268.BP7000-VG02

3.4 Juridische vormgeving

3.4.1 Aan huis verbonden beroeps-en bedrijfsactiviteiten

Op grond van de aanvullende regel "Aan huis verbonden beroeps- en bedrijfsactiviteiten" zijn in woningen alsmede aan- en uitbouwen onder voorwaarden andere functies toegestaan in de vorm van aan huis verbonden beroeps- en bedrijfsactiviteiten. Aan huis verbonden beroeps- en bedrijfsactiviteiten zijn niet toegestaan in (vrijstaande) bijgebouwen. Het uitoefenen van een beroeps- of bedrijfsactiviteit in een (vrijstaand) bijgebouw in de tuin gaat de reikwijdte van de woonfunctie te buiten. De beroeps- of bedrijfsactiviteit is dan immers niet meer direct gerelateerd aan de woning.

3.4.2 Onderscheid erf/ tuin

Om met name de visie op het straatbeeld vorm te geven in het bestemmingsplan is gekozen voor een tweedeling van nagenoeg alle te bestemmen percelen. De hoofdbestemming wordt opgenomen voor het hoofdgebouw op het perceel en het bijbehorende van de weg afgekeerde erf. Het naar de openbare weg gekeerde deel van het erf krijgt de bestemming Tuin.

Het doel van de bestemming Tuin is de ruimtelijke kwaliteit van het straatbeeld te garanderen door het voorkomen van ongewenste bouw- en gebruiksmogelijkheden op het naar de openbare weg gekeerde deel van de percelen. De bouw- en gebruiksmogelijkheden van de bestemming Tuin zijn afgestemd op en gekoppeld aan de aansluitende hoofdbestemmingen. Daar waar slechts beperkt bebouwing is gewenst op achter- en binnenterreinen is eveneens de bestemming Tuin opgenomen.

3.4.3 Bouwregels

In het bestemmingsplan zijn aan- en uitbouwen met een diepte van 3 meter toegestaan, bovenop de ruimte die het bouwvlak van de bestemming Wonen biedt. Ook worden ondergrondse bergingen in de bestemming “Tuin” mogelijk gemaakt. De maximaal toegestane oppervlakte van aan- en uitbouwen, overkappingen en bijgebouwen bedraagt 50 m². Ook ten aanzien van zwembaden, jacuzzi's en gebouwde vijvers is een regeling opgenomen waarbij het totaal aan bouwwerken niet meer mag bedragen dan 75 m2. Dit betreft niet-overdekte bouwwerken.

In het bestemmingsplan zijn aan- en uitbouwen met een diepte van 3 meter toegestaan, bovenop de ruimte die het bestemmingsvlak Wonen biedt. De maximaal toegestane oppervlakte van aan- en uitbouwen, overkappingen en bijgebouwen bedraagt 50 m². In het bestemmingsplan wordt uitgegaan van een maximaal bebouwd oppervlak van 50% van het erf. Hierbij tellen dus zowel de vergunningsplichtige als de vergunningsvrije bouwwerken.

3.4.4 Nieuwe wet- en regelgeving

Tijdens de procedure voor de totstandkoming van het bestemmingsplan, is er een nieuwe regeling van kracht geworden met betrekking tot de mogelijkheden van vergunningvrij bouwen. Het vergunningvrij bouwen wordt sinds 1 oktober 2010 geregeld in de Bor: het Besluit Omgevingsrecht. Dit besluit behoort bij de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo), die op dezelfde datum in werking is getreden.

Op grond van het Bor zijn er een aantal bouwwerken die, indien wordt voldaan aan alle voorwaarden, overal mogen worden geplaatst, ook al is dat in strijd met het bestemmingsplan. Het vergunningvrij bouwen is beperkt tot het "achtererf-gebied": het gedeelte van een erf aan de achterkant of zijkant van een hoofdgebouw, vanaf 1 meter achter de voorkant van het gebouw.

Daarnaast zijn er op grond van het Bor nog een aantal bouwwerken die (bouw)vergunningvrij kunnen worden opgericht, mits in overeenstemming met het bestemmingsplan en voldaan wordt aan de gestelde voorwaarden. Hierdoor kan de bouwruimte die het bestemmingsplan biedt voor dergelijke bouwwerken, vergunningvrij worden gerealiseerd. Als het plan niet past in het bestemmingsplan kan er ontheffing worden gevraagd van de betreffende bestemmingsplanbepalingen.

Uiteraard bestaan er ook een aantal uitzonderingen op de (nieuwe) mogelijkheden voor vergunningvrij bouwen:

  • 1. de regels voor vergunningvrij bouwen mogen er nooit toe leiden dat er meer woningen op een erf ontstaan;
  • 2. vergunningvrij bouwen is niet toegestaan aan of bij een monument dat beschermd is op grond van de Monumentenwet of een provinciale of gemeentelijke verordening;
  • 3. vergunningvrij bouwen is niet toegestaan in beschermde stads-en dorpsgezichten (behalve als het gaat om van buiten onzichtbare verbouwingen);
  • 4. vergunningvrij bouwen van een bouwwerk van meer dan 50m2 is niet toegestaan als het gebied (waarschijnlijk) archeologische resten bevat;
  • 5. vergunningvrij bouwen is niet toegestaan in een gebied dat wegens explosiegevaar of op grond van veiligheidsisico's onbebouwd moet blijven.

Aangezien het ontwerpbestemmingsplan voor de inwerkingtreding van de nieuwe wet-en regelgeving ter visie heeft gelegen, is ervoor gekozen om de terminologie en de uitgangspunten van de "oude" wetgeving te handhaven. In het bestemmingsplan wordt bijvoorbeeld nog gesproken over "ontheffingen" en "bouw-en aanlegvergunningen" in plaats van over "afwijkingen" en "omgevingsvergunningen". De nieuwe wet-en regelgeving heeft vooral invloed op de terminologie en niet zozeer op de inhoud van het bestemmingsplan. Voor zover de regels uit het bestemmingsplan conflicteren met de nieuwe wet-en regelgeving prevaleert deze wet-en regelgeving boven het bestemmingsplan.