direct naar inhoud van 3.3 Stedenbouwkundige uitgangspunten
Plan: Nijmegen Bottendaal Galgenveld
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0268.BP7000-VG02

3.3 Stedenbouwkundige uitgangspunten

3.3.1 Ruimtelijke structuur

De wijken Bottendaal en Galgenveld liggen ingeklemd tussen de spoorlijn (naar Venlo) en de Groesbeekseweg. De St. Annastraat vormt de grens tussen beide wijken. In de stadsplattegrond van Nijmegen vormen de wijken Bottendaal en Galgenveld dichtbevolkte wijken in de nabijheid van het stadscentrum. Rondom het centrum van Nijmegen is in de eerste helft van de vorige eeuw in een halve cirkel een band van wijken gerealiseerd. Kenmerkend voor deze wijken is de hoge bebouwingsdichtheid en de gedifferentieerdheid van bebouwing en functies. Gedeelten van Bottendaal en Galgenveld maken deel uit van de samenhangende stadsuitleg van eind 19e eeuw. Bottendaal wordt gekenmerkt door vooroorlogse woningbouw. De negentiende eeuwse bebouwing is vaak gedetailleerd, afwisselend en bepaald het sfeervolle karakter van de wijk. In stedenbouwkundige zin zijn in de wijk Bottendaal 7 samenhangende deelgebieden te onderscheiden (vgl p. 16 e.v. Raamwerk).

De hoofdstructuur van Galgenveld is ontstaan aan het eind van de negentiende eeuw, begin 20e eeuw en wordt in hoofdzaak gevormd door drie radialen: de St. Annastraat en de Groesbeekseweg vanaf het Keizer Karelplein en de Heyendaalseweg vanuit de binnenstad. De invulling van het gebied heeft in verschillende perioden op basis van verschillende plannen plaatsgevonden. Aansluitend op de structuur van de 19e eeuwse schil is vanaf het begin van de twintigste eeuw de Indische buurt aangelegd. Na de tweede wereldoorlog is de Professorenbuurt aangelegd met een nieuwe rechtlijnige, min of meer orthogonale structuur. De wig tussen de Heyendaalseweg en de Groesbeekseweg is in verschillende tijdsperioden in de twintigste eeuw bebouwd. Naast de hiervoor genoemde gebieden, zijn in Galgenveld nog twee samenhangende gebieden te onderscheiden.

3.3.2 Beeldkwaliteit

De beeldkwaliteit van Nijmegen is vastgelegd in een tweetal nota's:

  • Allereerst is dat de Kadernota Beeldkwaliteit, getiteld "Nijmegen over de brug", die in februari 2003 door de gemeenteraad is vastgesteld. Hiermee heeft de gemeenteraad zich uitgesproken vóór verbetering en versterking van de Nijmeegse beeldkwaliteit. In de kadernota is de gemeentelijke visie op beeldkwaliteit verwoord en is aangegeven op welke wijze de ambitie gerealiseerd kan worden. Verder zijn in de nota diverse aspecten benoemd die de sfeer en de identiteit van Nijmegen bepalen en is een drietal gemeentelijke voorbeeldprojecten genoemd waarbij beeldkwaliteit een belangrijke rol speelt.Eén van de uitgangspunten van de Kadernota Beeldkwaliteit is dat cultuurhistorie de rode draad is bij de ontwikkeling van de stad in verleden, heden en toekomst.
  • Deze visie is verder uitgewerkt in de Uitwerkingsnota Beeldkwaliteit waarin ook het architectuurbeleid, welstandsbeleid, reclamebeleid en monumentenbeleid is opgenomen. De nota is afgestemd op landelijke ontwikkelingen als de Nieuwe Woningwet, de Nota Ruimte en de nota Belvedere. De Uitwerkingsnota Beeldkwaliteit bevat verder gebiedsbeschrijvingen, aan de hand waarvan gebiedsgerichte regels zijn opgesteld. De nota is een inspiratiebron voor particuliere en bedrijfsmatige ontwikkelaars om de bijzondere identiteit van Nijmegen te behouden en te versterken. Voor de Commissie Beeldkwaliteit geldt de Uitwerkingsnota ook als toetsingskader bij de beoordeling van bouwplannen.