Plan: | Nijmegen-Lindenholt |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0268.BP6000-OH01 |
Bedrijven
Het bedrijventerrein Lindenholt (Kerkenbos) valt buiten het plangebied. In de woonwijk Lindenholt komen maar weinig bedrijven voor. Er zijn wel veel bedrijven die in Lindenholt een postadres hebben, waarbij op het adres geen bedrijfsmatige activiteiten plaatsvinden. In paragraaf 6.1 van het raamwerk is een overzicht opgenomen van de bedrijven in Lindenholt.
In het bestemmingsplan wordt de toelaatbaarheid van bedrijven gekoppeld aan de "Staat van Bedrijfsactiviteiten Model Nijmegen". Dit is een lijst met bedrijven in Nijmegen, die al naar gelang van de te verwachten milieubelasting zijn ingedeeld in milieucategorieën. Het betreft een algemene lijst, gebaseerd op de VNG-uitgave "Bedrijven en milieuzonering". Garagebedrijven en benzineservicestations (met en zonder lpg) zijn niet in de Staat van Bedrijfsactiviteiten opgenomen en daarmee niet algemeen toegestaan binnen de bedrijfsbestemming. Alleen door een aanduiding of een specifieke bestemming op te nemen kunnen deze bedrijven alsnog worden toegestaan. Dergelijke bedrijven hebben namelijk veelal een dermate ruimtelijke uitstraling dat deze bedrijven alleen op specifieke locaties worden toegestaan.
Het beleid ten aanzien van bedrijven is er op gericht bestaande bedrijven te handhaven. Nieuwe bedrijven kunnen zich vestigen voorzover deze onder de aan huis verbonden beroeps- en bedrijfsactiviteiten vallen of binnen de bestemming Gemengd-2. Het gaat dan om bedrijven die goed in een woonomgeving passen (milieucategorie 1 en 2). Bestaande bedrijven in zwaardere milieucategorieën worden apart bestemd of aangeduid. Dit houdt in dat deze zwaardere milieucategorieën niet algemeen toelaatbaar zijn, maar alleen dat specifieke bedrijf waarvoor de aanduiding is opgenomen. Voor een aannemersbedrijf aan de St. Agnetenweg is een aanduiding opgenomen en voor het benzinestation aan de Neerbosscheweg is een specifieke bestemming opgenomen.
Horeca
In Lindenholt is een zestal horecabedrijven gelegen (zie paragraaf 4.2 van het raamwerk). Al deze horecabedrijven bevinden zich in de buurtcentra. Tevens zijn er verschillende locaties waar horeca een ondersteunende functie heeft. Hierbij gaat het met name om maatschappelijke- en sportvoorzieningen. Hiervoor is bij de algemene regels een aparte regeling opgenomen.
In het bestemmingsplan wordt de toelaatbaarheid van horecabedrijven gekoppeld aan de "Staat van horeca-activiteiten model Nijmegen". Dit is een lijst met horecabedrijven in Nijmegen, die al naar gelang de te verwachten hinder zijn ingedeeld in categorieën. Het betreft een algemene lijst, gebaseerd op de VNG-uitgave "Bedrijven en milieuzonering", aangevuld met de volgende ruimtelijk relevante criteria: de over het algemeen gebruikelijke openingstijden en de verkeersaantrekkende werking. De "Staat van horeca-activiteiten model Nijmegen" is met toelichting opgenomen in de bijlage bij de voorschriften.
Voor het winkelcentrum Leuvensbroek is de bestemming Centrum opgenomen. Het voorzieningencentrum in de Horstacker wordt geherstructureerd. Voor dit centrum zijn de bestemmingen Centrum-1 en Centrum-2 opgenomen. De voorzieningen langs de
St. Agnetenweg vallen binnen de bestemmingen Gemengd-1 en Gemengd-2. De algemeen toelaatbare categorie voor horeca is categorie 1a, 1b en 2a van de Staat van horeca-activiteiten. Horecabedrijven binnen de bestemming Centrum zijn niet plaatsgebonden, maar het aantal horecabedrijven is wel gemaximeerd tot het huidige aantal. Binnen de bestemmingen Centrum-1 en Centrum-2 komt geen horeca voor. Waar binnen de bestemming Gemengd horeca is toegestaan, is dit door het opnemen van een aanduiding beperkt tot de bestaande locaties.
Het horecabeleid staat positief tegenover nieuwvestiging van horeca in de wijken voorzover deze horeca op de wijk is gericht. Nieuwvestiging van horeca wordt in dit bestemmingsplan echter niet op voorhand mogelijk gemaakt. Wanneer zich hiervoor een initiatief aandient, zal hiervoor eerst een postzegelbestemmingsplan opgesteld moeten worden.
Detailhandel
De detailhandel in Lindenholt is gevestigd in de buurtcentra. In winkelcentrum Leuvensbroek is detailhandel overal toegestaan. In het voorzieningencentrum Horstacker zal zich één supermarkt vestigen. In beide centra is het aantal supermarkten gelimiteerd tot maximaal één. Langs de St. Agnetenweg zijn alleen de bestaande detailhandelvestigingen en de bestaande supermarkt toegestaan. Deze zijn met een aanduiding aangegeven. Uitbreiding van het aantal detailhandelsvestigingen buiten de winkelcentra is niet toegestaan.
Kantoren, dienstverlening en maatschappelijke voorzieningen
Op locaties waar reeds één of meer van functies kantoren, dienstverlening of maatschappelijke voorzieningen aanwezig is/zijn (niet zijnde aan huis verbonden beroeps- en bedrijfsactiviteiten) ligt het in de rede om deze functies onderling uitwisselbaar te maken, temeer omdat het onderscheid tussen deze functies vrij klein is. Ook passen deze functies veelal goed in een woonomgeving. Zo kan gesteld worden dat een huisartsenpraktijk een maatschappelijke voorziening, maar tevens een vorm van dienstverlening is. Ook staan de meeste kantoren niet op zichzelf, maar verlenen ze ook diensten. Deze functies krijgen dan de bestemming Gemengd, waarbij eventueel ook nog andere bestaande functies (zoals bedrijven, detailhandel of horeca) meegenomen kunnen worden. Daar waar grote zelfstandige maatschappelijke voorzieningen zijn gevestigd, zoals kerken en scholen, zijn zelfstandige kantoren en dienstverlening niet toegestaan. Voor deze voorzieningen wordt dan de bestemming Maatschappelijk opgenomen.
Economische en maatschappelijke functies in combinatie met wonen
In het plangebied komen diverse economische en maatschappelijke functies in combinatie met wonen voor. Op locaties waar reeds een (voormalig) woonpand aan de straatzijde aanwezig is, ligt het in de rede ook de woonfunctie toe te staan. Immers alleen economische en/of maatschappelijke functies toestaan heeft als consequentie dat ter plaatse hooguit bedrijfswoningen zijn toegestaan. Een omschakeling naar een woning of een woning op de verdieping, waarbij de woning en de economische en/of maatschappelijke functie verder geen relatie met elkaar hebben, zou dan niet zijn toegestaan. In diverse situaties is dit echter wel aanvaardbaar of zelfs wenselijk gezien de ligging tussen andere woningen. In de bestemmingen Gemengd-1 en Gemengd-2 worden verschillende combinaties gemaakt van wonen met andere functies. Daarnaast zijn verschillende economische functies bij een woning ook mogelijk voorzover deze vallen onder de regeling "aan huis verbonden beroeps- en bedrijfsactiviteiten".