Plan: | Nijmegen-Lindenholt |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0268.BP6000-OH01 |
Er wordt onderscheid gemaakt tussen de bestemming Wonen, Tuin en de bestemming Wonen-Woonwagenstandplaats.
Wonen en Tuin
De woongebieden hebben de bestemming Wonen en Tuin gekregen. Binnen de bestemming Wonen is een aanduiding ' bouwvlak' opgenomen waarbinnen het hoofdgebouw (woning) mag worden opgericht. Aan de hand van de diepte van het achtererf is de grootte van het bouwvlak bepaald. In ieder geval is de bestaande legale situatie bestemd. Waar mogelijk zijn uitbreidingsmogelijkheden geboden. Binnen de 'aanduiding' bouwvlak mogen ook aan- en uitbouwen worden gerealiseerd. Op het erf zijn bouwmogelijkheden voor aan- en uitbouwen en bijgebouwen. De totaal bebouwde oppervlakte mag ten hoogste 50% van het erf bedragen, met een maximum van 50 m2. Aan- en uitbouwen binnen de 'aanduiding' bouwvlak tellen daarbij niet mee. Ook de begrenzing tussen de bestemmingen Wonen en Tuin is aan de hand van de stedenbouwkundige matrix bepaald. De bestemming Tuin ligt veelal aan de voorzijde van de woning. Binnen de bestemming Tuin zijn slechts beperkte bebouwingsmogelijkheden opgenomen. Overigens kan de bestemming Tuin ook in combinatie met andere bestemmingen voorkomen, zoals de bestemming Gemengd.
In de kadernota Verkoop Openbare Ruimte zijn de beleidsregels en procedures vastgelegd inzake verkoop van openbare gronden aan particulieren. Eén van de uitgangspunten is dat deze gronden gelegen moeten zijn buiten de hoofdgroenstructuur. Voor sommige percelen die aan het water grenzen, geldt dat deze al verkocht zijn dan wel verkocht mogen worden. Het ligt dan niet voor de hand om deze percelen een bestemming Groen te geven, omdat daarmee deze gronden ook nadat ze verkocht zijn, niet als tuin in gebruik genomen zouden mogen worden. Daarom hebben deze percelen op voorhand al de bestemmingen Wonen en Tuin gekregen. Binnen de bestemming Wonen mogen deze gronden gebruikt worden als erf, hetgeen inhoudt dat er bijgebouwen opgericht mogen worden en een erfafscheiding tot maximaal 2 meter bouwhoogte is toegestaan. Een strook van minimaal 3 meter vanuit de oever krijgt de bestemming Tuin, omdat het plaatsen van gebouwen in deze strook niet wenselijk is. Waar het mogelijk is om de taludlijn aan te houden, is deze strook breder en ligt de grens van de bestemming Tuin op de taludlijn. Binnen de bestemming Tuin zijn erfafscheidingen, voorzover deze niet vergunningsvrij zijn, mogelijk tot een bouwhoogte van maximaal 1 meter. Voor overige openbare gronden die mogelijk verkocht zouden kunnen worden geldt niet dat deze op voorhand al zijn bestemd als Wonen en/of Tuin. Voor deze gronden geldt namelijk dat eerst nog een nadere afweging dient plaats te vinden over de wenselijkheid van verkoop.
Op grond van de algemene regel "Aan huis verbonden beroeps- en bedrijfsactiviteiten" zijn in woningen alsmede in aan- en uitbouwen onder voorwaarden andere functies toegestaan in de vorm van aan huis verbonden beroeps- en bedrijfsactiviteiten. Aan huis verbonden beroeps- en bedrijfsactiviteiten zijn niet toegestaan in (vrijstaande) bijgebouwen. Het uitoefenen van een beroeps- of bedrijfsactiviteit in een (vrijstaand) bijgebouw in de tuin gaat de reikwijdte van de woonfunctie te buiten. De beroeps- of bedrijfsactiviteit is dan immers niet meer direct gerelateerd aan de woning. Een dergelijke functieverandering kan ingevolge vaste jurisprudentie uitsluitend worden bewerkstelligd middels een wijziging of herziening van het bestemmingsplan (uitspraak ABR 06/04/2005, 200404674/1). In de regels is onder de begrippen gedefiniëerd wat onder aan huis verbonden beroeps- en bedrijfsactiviteiten moet worden verstaan.
Wonen-Woonwagenstandplaats
Aan de rand van Leuvensbroek bevindt zich een klein woonwagencentrum. Het betreft 15 standplaatsen. Hiervoor is de bestemming Wonen-Woonwagenstandplaats opgenomen.