Plan: | Nijmegen Centrum - Stationsomgeving |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0268.BP5500-VG01 |
Bij de openstelling van de parkeergarage onder de Van Schaeck Mathonsingel (Keizer Karel parkeergarage) zijn de parkeerplaatsen op de Nassausingel vervallen. In het kader van het parkeerbeleid binnenstad en saldering luchtkwaliteit is er tussen de gescheiden wegdelen van de Nassausingel een park gerealiseerd. De Nassausingel heeft hiermee zijn oorspronkelijke, groene inrichting terug. Bovendien is de beeldengroep 'De vier jaargetijden' (rijksmonument), welke hier oorspronkelijk ook hebben gestaan, teruggeplaatst. De beelden stonden eerder in het Hunnerpark.
Op de kopse kant van de Nassausingel aan het Keizer Karelplein staat een kiosk/cafetaria. Tijdens de Politieke Avond van 23 februari 2011 heeft de raad unaniem ingestemd met een motie van de SP dat de cafetaria aan het Keizer Karelplein moet blijven. Voor deze cafetaria is een aanduiding binnen de bestemming Groen opgenomen waarbinnen een kiosk/cafetaria van maximaal 50 m2 mag worden terug gebouwd. Voor de bouw van de nieuwe kiosk/cafetaria moet eerst de bestaande kiosk/cafetaria aan het Keizer Karelplein worden verwijderd of gesloopt.
Het park op de Nassausingel wordt een nieuw wandel- en verblijfsgebied in de traditie van de 19e eeuwse singels rond het centrum van de stad. De Nassausingel vormt de koppeling tussen het Kronenburgerpark en het Keizer Karelplein en is daarmee één van de zes wegen die uitkomt op het Keizer Karelplein. De inrichting van het park is gebaseerd op de sfeer van de lommerrijke singels en een logisch vervolg op de inrichting van de Van Schaeck Mathonsingel en het Kronenburgerpark. De basis voor de lommerrijke uitstraling wordt gelegd met het behouden van de platanen langs de singel. De vier jaargetijden hebben hun authentieke positie, verdeling en oriëntatie terug die ze van oorsprong op de Nassausingel hadden. Deze beeldengroep wordt hiermee als rijksmonument in ere hersteld in een gebied dat op de nominatie staat om als rijksbeschermd stadsgezicht aangemerkt te worden.
De kiosk past zich aan de omgeving aan en krijgt een terughoudende, maar wel zichtbare inpassing in het gebied op de kopse kant van de singel. Door de kiosk een kwartslag te draaien ten opzichte van de huidige situatie en als langwerpig element in de lengte van de singel te plaatsen is het zicht vanaf het Keizer Karelplein op het 'Nassaupark' gewaarborgd. Hiermee blijven tevens de groeiomstandigheden van de te handhaven platanen onveranderd. De kiosk wordt maximaal 5 meter hoog en eventueel voorzien van een kelder waardoor er ruimte ontstaat om opslag en (vuil)containers inpandig te kunnen inpassen. De kiosk zal een alzijdige uitstraling hebben. Vanzelfsprekend heeft de kiosk wel een functionele "achterzijde" maar dit zal in vormgeving niet opvallend zijn. Geïntegreerd in de kiosk wordt een verblijfsruimte gerealiseerd die doorloopt in een terras aan de zijde van het Keizer Karel plein. Tevens zal er zitgelegenheid zijn in het park in de nabijheid van de kiosk.