direct naar inhoud van 5.6 Fysieke veiligheid
Plan: Nijmegen Woonpark Oosterhout 2013
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0268.BP28000-VG01

5.6 Fysieke veiligheid

Het aspect fysieke (brand)veiligheid stelt voorwaarden aan de inrichting van de openbare ruimte, de situering van gebouwen ten opzichte van elkaar, de bluswatervoorziening en de bereikbaarheid. De van toepassing zijnde voorwaarden zijn:

Externe veiligheid

Door het gebied loopt een tweetal hoge druk aardgasleidingen. In verband met de verantwoordingsplicht voor het groepsrisico is de Veiligheidsregio om advies gevraagd.

Inrichting openbare ruimte: ontvluchting en zelfredzaamheid

Hoe de openbare ruimte is ingericht, is van invloed op de mate waarin hulpdiensten de incidentlocatie kunnen bereiken en betrokkenen bij een incident in staat zijn een locatie te ontvluchten. In dit kader zijn de mogelijkheden voor ontvluchting en zelfredzaamheid binnen het plangebied getoetst. Hierbij gaat het er bijvoorbeeld om dat vluchtroutes in het gebouw goed aansluiten op de omgeving. Aan de hand van het voorgelegde plan kunnen wat betreft de inrichting van de openbare ruimte geen beperkingen worden geconstateerd.

Situering van gebouwen

In verband met brandveiligheid kan het Bouwbesluit voorwaarden stellen aan de afstand tussen gebouwen onderling en de positionering ten opzichte van elkaar. Op basis van het huidige plan zien wij op voorhand echter geen bijzondere beperkingen. Overigens zal in het advies van de Veiligheidsregio wèl gewezen worden op de afweging om nieuwbouw te doen plaatsvinden in de directe omgeving van de hoge druk aardgasleidingen in het gebied. Deze afweging dient bestuurlijk gemaakt te worden in het kader van externe veiligheid.

Bluswatervoorziening

De brandweer stelt eisen aan de beschikbaarheid van bluswater (artikel 6.30 Bouwbesluit). De capaciteit van een dergelijke voorziening dient voor dit plan minimaal 30 m3 water per uur te bedragen voor woningen en 60 m3 water per uur voor overige panden. De afstand van de bluswatervoorziening tot de brandweertoegang(en) van het gebouw dient maximaal 40 meter te bedragen. Hoewel niet ieder pand in het plangebied voldoet aan de bovenstaande afstandsvereiste, zien wij geen zwaarwegende beperkingen. Daarnaast kent het plangebied een externe veiligheidsrisico in de vorm van twee hoge druk aardgasleidingen die door het gebied lopen. In geval van ongevallen met een dergelijke leiding zijn grote hoeveelheden bluswater nodig. Hierin wordt voorzien door de aanwezigheid van voldoende oppervlaktewater.

Bereikbaarheid 

Wat bereikbaarheid betreft, zijn voor dit plan met name de dimensionering van de wegen en de bereikbaarheid van de hoofdtoegang(en)/brandweertoegang(en) van de gebouwen vanaf de weg van belang. De afstand van de straat tot deze brandweertoegang mag niet meer dan 10 meter bedragen en er dient een opstelplaats voor het voertuig te zijn. Hoewel niet ieder pand in het plangebied voldoet aan de bovenstaande afstandsvereiste, zien wij geen zwaarwegende beperkingen.

De conclusie luidt dat vanuit het oogpunt van fysieke veiligheid de brandweer geen bezwaren ziet ten aanzien van de actualisatie van het voorliggende bestemmingsplan. Het advies van de brandweer is dus positief. De voorwaarden t.a.v. bereikbaarheid en bluswatervoorziening zijn onder meer gebaseerd op artikel 6.30 en 6.37 van het Bouwbesluit. Ze staan weergegeven in de nota 'Randvoorwaarden en Richtlijnen Brandweer Nijmegen m.b.t. bluswater en bereikbaarheid'.