direct naar inhoud van 4.9 Cultuurhistorie en archeologie
Plan: Landschapszone
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0268.BP24000-OH01

4.9 Cultuurhistorie en archeologie

Visie op toekomstige situatie

In het ontwerp voor de landschapszone uit 2006 wordt de Waalbandijk gerespecteerd, maar verder niet aangegrepen voor ontwerptoevoegingen. Ook is nog betrekkelijk weinig wisselwerking tussen het landgoed en de directe omgeving. Het meest zuidwestelijke deel van de Ressense wal kon een nog meer prominente rol spelen in het plan en is nu ook zichtbaar in Park Waaijenstein. Uitgesproken is ook het diagonale deel aan de bovenzijde van de waterplas.

De introductie van grote waterpartijen doet een flinke inbreuk op het cultuurhistorische landschap. De belangrijke verticale lijnen worden doorbroken en de schaal is aanzienlijk groter dan de oorspronkelijke verkavelingpatronen. In dit kader is van belang dat de Woerdsestraat blijft bestaan. De aanvullende bebouwing langs deze straat past bij de occupatiegeschiedenis. Daar staat tegenover dat een belangrijk deel van de Zwarte weg verdwijnt. Aan de zuidzijde en noordzijde van de waterplas is een aanzet van de weg nog zichtbaar als groene laan. Bij de verdere uitwerking van de waterwoningen kan hier aandacht aan besteedt worden. Een interessante hoek is de locatie ten zuidoosten van knooppunt Ressen. De oude poldergrens is hier bewerkt en doorsneden, maar wordt mogelijk alsnog gevisualiseerd door middel van een oversteekmogelijkheid. Net boven de oude poldergrens wordt ruimte gemaakt voor het leisurepark. Op het archeologisch monument is geen hoofdbebouwing mogelijk, maar is plaats voor evenementen. Aangezien een deel van het archeologisch monument heeft moeten wijken voor de verkeersknoop is dit gebaar hier uitermate op z'n plaats. Uiteraard blijft het van belang dat de uitvoering aansluit op de specifieke eigenschappen van de plek.

Het meest noordelijk deel toont nog een laatste aanblik van de zo karakteristieke strokenverkaveling. Dit is een sterk gebaar dat goed aansluit op het oude historische Ressen. De karakterverschillen tussen het agrarische gebied en de meer zuidelijk gelegen parkzone zijn wel erg groot. Het zou interessant zijn om de kavelgrenzen te gebruiken als verbindingslijnen bij de inrichting van het park.

Archeologie

Een betere bescherming van het bodemarchief en vooral ook het tijdig meewegen van

de archeologische belangen vraagt om een zo volledig mogelijk inzicht in de verwachte

ligging, verspreiding en aard van het bodemarchief. Om deze reden is (in opdracht van)

Bureau Archeologie en Monumenten van de gemeente Nijmegen in 1995 begonnen met een

inventarisatie van de archeologische waarden in de bodem van Nijmegen- Noord. In

paragraaf 3.1 zijn de nu bekende vindplaatsen weergegeven. In het bestemmingsplan wordt

rekening gehouden met de bescherming van archeologisch waardevol gebied op de wijze zoals beschreven in hoofdstuk 2