Plan: | Landschapszone |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0268.BP24000-OH01 |
Regionaal Plan 2005-2020
Om het landelijke gebied van de regio Arnhem- Nijmegen te ontwikkelen is gekozen voor
een strategie waarbij stad en land integraal benaderd worden, het 'Regionaal Landschapspark'. Een benadering waar niet functiescheiding, maar het zoeken naar nieuwe hoogwaardige functiecombinaties van natuur, water, cultuurhistorie, landbouw en recreatie en wonen leiden tot een aantrekkelijk en waardevol landschap. Juist door deze functies met elkaar te verbinden door een 'recreatief netwerk' wordt het landschap van de Stadsregio toegankelijk en beleefbaar gemaakt. Om de toegankelijkheid van het landelijke gebied te verbeteren is de aanleg van een
samenhangend recreatief 'traag' netwerk van paden en wegen van cruciaal belang. Dit betekent concreet het ontwikkelen van een fijnmazig, openbaar toegankelijk netwerk van routes, paden en wegen. Deze zijn geschikt zijn voor wandelen, fietsen en kanoën, met daaraan verbonden pleisterplaatsen en verpozingplekken. Kleinschalige initiatieven kunnen door dit recreatieve netwerk verbonden worden en zodoende op regionale schaal zichtbaar en beleefbaar worden. Dit aantrekkelijke landschap maakt samen met culturele en toeristische attracties, maar ook de evenementen, sportfaciliteiten, conferentiemogelijkheden en -oorden, welnessactiviteiten en overnachtingsmogelijkheden, de regio Arnhem Nijmegen tot een aantrekkelijke plek voor recreatie en wonen en werken.
Beleidskader voorzieningen Waalsprong 2007
Als hoofddoelstelling is in het strategisch beleidskader aangegeven dat de functies en voorzieningen in de Waalsprong moeten aansluiten op de behoeften van de bevolking en proactief moeten bijdragen aan het realiseren van de gemeentelijke doelstellingen rondom de sociale infrastructuur. De functies en voorzieningen moeten het resultaat zijn van een goede afweging tussen spreiding en clustering, bereikbaarheid en toegankelijkheid, functionaliteit en flexibiliteit, schaalgrootte en effectiviteit. Er wordt naar gestreefd om functies en voorzieningen in de Waalsprong aantrekkingskracht te laten uitoefenen op bewoners van de Waalsprong, maar ook voor mensen die niet in dit gebied wonen.
Buiten spelen en sporten
Spelen, recreatie en sporten liggen in het verlengde van elkaar. Kinderen die buiten kunnen spelen, zullen ook later regelmatig blijven sporten, met alle voordelen die hier bij horen. Pubers combineren vaak hun oude spelvormen met meer volwassen bezigheden. Ontmoeting met leeftijdgenoten is belangrijk. Regelmatige sporters voelen zich vaak gezond. Buiten spelen en sporten draagt ertoe bij dat kinderen en jongeren voldoende bewegen. Met de speel- en sportplekken bieden we aan kinderen en jongeren in de openbare ruimte een eigen en herkenbare plek waar ze actief bezig kunnen zijn, waar ze elkaar kunnen ontmoeten en waar ze hun kunsten aan elkaar kunnen laten zien.
Beleidsnotitie 'Kom je buiten spelen 2007-2010'
De hoofddoelstelling van het speelbeleid is het per wijk verbeteren van het woonmilieu voor kinderen door het creëren van een goede formele en informele speelinfrastructuur, afgestemd op hun behoeften, zodat ze volop de kans krijgen zich op een veilige manier lichamelijk, geestelijk en sociaal optimaal te ontwikkelen.
Onder speelinfrastructuur verstaan we de informele en formele speelinfrastructuur. Informele speelruimte heeft betrekking op de plek die kinderen hebben om te spelen in de openbare ruimte, maar die daarvoor niet specifiek is ingericht. De formele speelinfrastructuur heeft betrekking op de 226 speelplekken voor de kinderen van 12 jaar of jonger, waarvan 13 in de Waalsprong, de 6 beheerde en gratis toegankelijke wijkspeeltuinen en de twee stedelijke speeltuinen de Leemkuil en Brakkefort. In de beleidsnotitie wordt gewerkt met wijkprofielen. Het spelen in de openbare ruimte wil de gemeente stimuleren. In de Waalsprong zijn op basis van prognosecijfers tot 2023 70 speelplekken gewenst. Enerzijds is het van belang dat speelplekken in de woonwijken worden gerealiseerd en anderzijds zullen goede speelvoorzieningen in de Landschapszone ertoe bijdragen dat de recreatieve waarde stijgt voor kinderen, die samen met hun ouders en of begeleiders recreëren in dit gebied.
Beleidsnotitie 'Van buiten spelen naar buiten sporten 2007-2010'
De hoofddoelstelling van het recreatief sporten in de openbare ruimte is het per wijk verbeteren van een infrastructuur voor recreatieve sportvoorzieningen. De recreatieve sportvoorzieningen zijn afgestemd op de behoeften en wensen van jongeren, zodat ze in hun wijk de gelegenheid hebben om te bewegen, sporten en te recreëren. Nijmegen, de bestaande stad heeft eind 2006, 100 recreatieve sportvoorzieningen, waarvan 19 grote multifunctionele sportvoorzieningen, waar 3 of meer sporten beoefend kunnen worden en 81 enkelvoudige voorzieningen zoals een trapveld, een basketbalveld of een eenvoudige combinatie ervan.