direct naar inhoud van 5.4 Bodem
Plan: Nijmegen Vossenpels Zuid
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0268.BP22100-OH01

5.4 Bodem

Historie

Vóór de jaren 40 was het gebied overwegend in gebruik als boomgaard met aan de wegen een aantal huizen. Zo rond de jaren 40 zijn in het Vossenpelsgebied kassen gebouwd, die in de loop der jaren omvangrijk zijn uitgebreid. De kassen werden met name gebuikt voor de teelt van (pot)planten. Recentelijk zijn vele van deze kassen weer gesloopt.

Uitgevoerde bodemonderzoeken

In het gebied zijn diverse bodemonderzoeken uitgevoerd. Ze zijn in bijlage 2 opgesomd.

Alle rapportages zijn digitaal beschikbaar via de koppeling http://145.11.60.41/IMAP/multimedia/bodemonderz/####.pdf .

Op alle locaties waar de bodemrapportages ouder waren dan 5 jaar of niet specifiek op bestrijdingsmiddelen was onderzocht is in 2011 een actualiseringsonderzoek uitgevoerd.

Algemene bodemkwaliteit

Uit de bodemrapportages blijkt dat de grond licht verontreinigd is met zware metalen, PAK's en chloorbestrijdingsmiddelen (drins en DDT, DDE en DDD). Het grondwater is _plaatselijk licht verontreinigd met zware metalen, vluchtige aromaten en gehalogeneerde koolwaterstoffen.

Algemene bodemkwaliteit

Uit de bodemrapportages blijkt dat de grond licht verontreinigd is met zware metalen, PAK's en chloorbestrijdingsmiddelen (drins en DDT, DDE en DDD). Het grondwater is plaatselijk licht verontreinigd met zware metalen, vluchtige aromaten en gehalogeneerde koolwaterstoffen.

De diffuus verontreinigde grond leidt niet direct tot beperkingen, maar kan wel tot stijging van de kosten leiden indien de grond vrijkomt en elders moet worden afgezet. Daarom wordt tijdens het bouwrijpmaken de vrijkomende grond weer in het gebied toegepast. Voor de bodemkwaliteit van deze grond bestaan er vanuit de Wet Bodembescherming geen actuele humane risico's.

Locale verontreinigingen en bodemsanering

In onderstaande tabel zijn de gevallen van ernstige bodemverontreiniging samengevat. In de tabel is het oppervlakte, maximale verontreinigingsdiepte en het bodem volume van de verontreiniging opgegeven. Bovendien is vermeld met welke stoffen de bodem verontreinigd is. De plaats waar deze verontreiniging aanwezig zijn, is in bijlage 2 op tekening weergegeven.

Locatie   Oppervlakte (m2)   Max. diepte (m)   Volume (m3)   Stoffen  
Laauwikstraat 67
 
180   0,5
 
50   Drins en asbest  
Laauwikstraat 92
 
4471   0,25   1043   DDE en DDT  
Steltsestraat 105
 
2904
 
0,5
 
1452   Drins
 
Vossenpelssestraat 15
 
2615   0,5   1040   Drins
 

Voor de bodemsanering van de gevallen van ernstige bodemverontreiniging binnen het exploitatiegebied van de GEM Waalsprong is op 16 december 2011 een BUS-melding ingediend. De saneringsaanpak bestaat uit een ontgraving tot het niveau van de terugsaneerwaarde(locale maximale waarden). De planning is dat de bodemsanering rond maart/april 2012 is afgerond.