direct naar inhoud van 4.7 Cultuurhistorie
Plan: Nijmegen Vossenpels Zuid
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0268.BP22100-OH01

4.7 Cultuurhistorie

Randvoorwaarden om cultuurhistorie te verankeren in de ruimtelijke ontwikkeling van het gebied:

  • De Steltsestraat, Laauwikstraat en Vossenpelssestraat als historische linten herkenbaar houden, door de kenmerkende verkaveling van vrijstaande huizen op ruime percelen te behouden.

Voor de gronden met bestemming Gemengd 2 en Gemengd 3 is er vanuit een optiek van cultuurhistorie belangrijk dat er aan de historische linten geen aaneengeschakelde woningen en hoogbouw mogelijk wordt gemaakt.

Er spelen echter ook andere belangen een rol:

- de gronden met bestemming gemengd 2 aan de linten moeten ook vanwege geluid aaneengeschakelde woningbouw mogelijk kunnen maken, gezien de verplichte geluidsafschermende werking voor de woningen daarachtergelegen

- indien nu langs de historische linten gefixeerde bouwvlakken worden opgenomen of wordt bepaald dat binnen de desbetreffende bestemming alleen vrijstaande woningen mogelijk zijn, beperkt dit de uitgeefbaarheid en de flexibiliteit

In het plan is ervoor gekozen om deze laatste belangen doorslaggevender te laten zijn ten opzichte van het cultuurhistorisch belang.

Overige randvoorwaarden vanuit cultuurhistorie

  • Ter plaatse van de voormalige kassen kan nieuwbouw geprojecteerd worden.
  • Behoud van het voormalige waterpompstation met woning.

Met deze randvoorwaarden is in het juridisch deel van het plan zoveel mogelijk rekening gehouden.

Aanbevelingen om cultuurhistorie als inspiratiebron te gebruiken bij de ruimtelijke ontwikkeling van het gebied:

  • Het tuindersverleden van het gebied, dat nu nog duidelijk zichtbaar is in de kassencomplexen, zou als inspiratiebron gebruikt kunnen worden bij het realiseren van nieuwbouw. Hierbij kan gedacht worden aan de architectuur van de kassen.
  • Herbestemming van bestaande kassen. Het plan verplicht niet tot sloop van aanwezige kassen en maakt creatieve, nieuwe gebruiksvormen mogelijk (bijv. bij Laauwikstraat 88/90)
  • Hergebruik van bestaand “groen”, zoals (fruit)bomen en groene erfafscheidingen en weides, ter herinnering aan het tuindersverleden.