direct naar inhoud van 1.2 Doelstelling
Plan: Nijmegen Vossenpels Zuid
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0268.BP22100-OH01

1.2 Doelstelling

1.2.1 Inleiding

De manier van ruimtelijke planning in de Vossenpels Zuid is niet die van "top down" gestuurde "blauwdrukplanning". In de Vossenpels Zuid gaat het om het verzamelen van kansrijke initiatieven op het gebied van wonen en werken. De gemeente Nijmegen en GEM Waalsprong zijn daarom een bijzonder proces gestart.

Normaal wordt eerst een plan gemaakt, waarna kopers voor de woningen worden gezocht. In Vossenpels is dat dus omgedraaid. Met behulp van de website "Plant je Vlag" konden burgers hun initiatief digitaal laten landen. Via deze "bottom up" benadering zijn verrassende ideëen naar voren gebracht (rouwcentrum, atelier, ecologische bouwmarkt etc.). Daarnaast is een "event" op locatie georganiseerd, zijn via diverse ateliers potentiële bewoners, ondernemers en andere belangstellenden uitgedaagd om vanaf het begin te participeren in het ontwerp- en ontwikkelproces. Bijna 200 Nijmegenaren hebben aan die oproep gehoor gegeven.

1.2.2 Ontwikkelingsvisie

De wensen en ideeën van deze groep vormen de basis voor de ontwikkelingsvisie (2012). Vossenpels wordt volgens deze visie geen gewone stadsuitleg, maar een plek voor wonen, werken, cultuur en vrije tijd. Een plek die niet de gebaande paden van planning en projectontwikkeling volgt, maar waar mensen zelf of samen met vrienden, buren of familie hun eigen woning, werkruimte of voorziening kunnen bouwen. Daarbij is volop ruimte voor creativiteit, spontaniteit en lef.

De ontwikkelingsvisie is de afgelopen periode uitgewerkt tot een ontwikkelingsplan. Hierin wordt ruimte en vrijheid geboden aan een veelheid van functies die passen bij een eigenzinnige en duurzame wijk. Maar er is tevens behoefte aan een bepaalde mate van zekerheid.

Zelf- en samenbouwers

Veel Nijmegenaren willen hun eigen woonwensen realiseren, maar zijn ook benieuwd naar de plannen van de buurman. De bouw van een huis is immers een grote investering , waarvan de waarde mede wordt bepaald door de omgeving.

Het ontwikkelingsplan voorziet daarom in een aantal heldere regels met betrekking tot functies, bebouwing en openbare ruimte in een gemengde wijk. Dit laatste aspect is belangrijk. Vossenpels is er niet alleen voor de "happy few" , maar ook voor bewoners met een kleine beurs.

Zelf- en samenbouwers met een middeninkomen kunnen daar met hulp van een starterslening (besluitvorming hierover voorbehouden) hun droomhuis realiseren. Het ontwikkelingsplan biedt daarnaast ruimte aan Meergeneratie Wonen Nijmegen (MWN) en Initiatiefgroep Ecologisch Woonproject Arnhem Nijmegen (IEWAN) die worden ondersteund door woningcorporatie Talis. Bij MWN ligt de nadruk op “samen leven”. IEWAN legt het accent op “samen bouwen”, waarbij het ecologische experiment niet wordt geschuwd.

De gemeente Nijmegen en GEM Waalsprong scheppen met "Plant Je Vlag" de voorwaarden voor een organische ontwikkeling in Vossenpels. Bewoners en ondernemers moeten het vervolgens zelf doen. Hun enthousiasme en initiatieven bepalen de ontwikkeldynamiek en toekomstige identiteit van deze unieke wijk op de grens van Nijmegen en het rivierenlandschap.