direct naar inhoud van 4.5 Voorzieningenstructuur
Plan: Nijmegen Kern Lent - Visveld
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0268.BP19000-OH01

4.5 Voorzieningenstructuur

Lent bestaat van oudsher uit verschillende delen. Van een echte eenheid in de structuur is daarom nooit sprake geweest. Toch is er een hart aan te wijzen, een centrale ontmoetingsplek. Het gaat om het gebied aan de Pastoor van Laakstraat-Laauwikstraat-Schoolstraat-Steltsestraat. Er zijn winkels, horecagelegenheden, kerken en sociaal-maatschappelijke voorzieningen te vinden, voor jong en oud. Ook de verschillende historische panden en de groenelementen en het Dorpsplein geven de plek het karakter en aanzien van een dorpshart. Uitgangspunt is dat het hart ook in de toekomst een centrale ontmoetingsplek voor bewoners van de oude kern Lent blijft. Het toekomstperspectief voor het hart kent twee speerpunten:

  • behoud van de voorzieningenfunctie;
  • verbetering van inrichting en uitstraling van het gebied.

Hiermee is een sociale en fysieke opgave voor het gebied gedefinieerd.

Met de nieuwbouw van woningen, winkels en voorzieningen verandert de voorzieningenstructuur in het Waalspronggebied ingrijpend. Doel is dat voor de bewoners van het stadsdeel een evenwichtig voorzieningenniveau ontstaat; levensvatbaar en goed bereikbaar. Voor het Waalspronggebied is door het College van B&W bepaald dat er drie winkelgebieden zullen worden gerealiseerd. Het gaat om het centrumgebied Citadel, buurtwinkelcentrum Nijmegen-Oosterhout en een grote winkel voor dagelijkse boodschappen in Lent-Oost. Deze veranderingen zullen gevolgen hebben voor de positie en het functioneren van het huidige hart van de oude dorpskern Lent.

Voor het bepalen van de optimale winkelstructuur in Nijmegen-Noord is een distributieplanologisch onderzoek uitgevoerd. Volgens dit onderzoek is de voorgestelde nieuwe structuur de optimale voor dit gebied. Er wordt in de rapportage ook ingegaan op de bestaande winkelvoorzieningen in Lent. Volgens het onderzoeksbureau komen deze onder druk te staan met de komst van het toekomstige hoofdwinkelcentrum. De ondernemers in Lent hebben in het verleden toezeggingen gekregen over een voorkeurspositie onder marktconforme condities. De supermarkt in Lent heeft reeds aangegeven geïnteresseerd te zijn in een verplaatsing. Functiewijziging voor het achterblijvende vastgoed ligt dan voor de hand. Zonder beleid en maatregelen voor behoud en versterking van het hart dreigt de (winkel)voorzieningenstructuur binnen de oude dorpskern van Lent zich in een andere richting te ontwikkelen dan wenselijk bleek bij de inventarisatie voor deze visie. Door marktwerking dreigt - met de komst van de Citadel en de winkel in Lent-Oost - de detailhandelsfunctie van de oude dorpskern te verdwijnen. De supermarkt verplaatst zich en de achterblijvende bebouwing zal van functie wijzigen. Zittende ondernemers als de bakker, slager en apotheek moeten de keuze maken of men zich verplaatst naar de Citadel of dat men in de oude kern blijft. Een enkeling zal blijven, maar het is waarschijnlijk dat de winkelfuncties op de lange termijn verdwijnen uit het dorpsbeeld doordat de concurrentie te groot is. Het hart verliest dus de winkelfunctie zoals deze momenteel aanwezig is. Dat heeft een aantal nadelen:

  • Het karakter van het hart zal veranderen;
  • Identiteit van hart verandert;
  • Voorzieningen zijn minder goed bereikbaar voor de ouderen in de oude kern.

Aan de andere kant kunnen wel alternatieve functies terugkeren. Denk hierbij aan zakelijke dienstverlening, sociaal/medische voorzieningen en woningbouw. Ook is de nieuwe winkelstructuur geografisch gespreid waardoor alle inwoners in de Nijmegen-Noord winkelvoorzieningen op beperkte afstand kunnen bereiken. De parkeerproblemen rondom de huidige supermarkt behoren dan ook tot de verleden tijd. Zittende ondernemers kunnen zelf kiezen om mee te doen met de nieuwe winkelstructuur.

In de Visie kern Lent is ten aanzien van het thema "voorzieningenstructuur" een gewenste ontwikkelingsrichting opgenomen. Op blz. 13 van deze Visie staat onder andere dat de komst van de nieuwe winkelstructuur vaststaat en dat de oude dorpskern van Lent haar positie binnen dit nieuwe speelveld moet bepalen en bevechten. De gewenste ontwikkelingsrichting voor Kern Lent is die van sociale investering. Winkelvoorzieningen krijgen de ruimte om behouden te blijven als op de oude kern gerichte functies. Vanuit deze sociale dimensie is het streefbeeld een compacte buurtstrip waar ambachtelijke ondernemers m.n. voor Lentenaren een pakket dagelijkse goederen aanbieden. In deze compact buurtstrip is ruimte voor enkele (kleine) winkels (een kleine buurtsuper/servicepunt, bakker, slager, bloemist en horeca met verblijfsfunctie (terras)). Verder staat in de visie dat er aanvullende dorpsfuncties moeten komen c.q. moeten blijven in de directe omgeving die de haalbaarheid van de winkelstrip ook in de toekomst kunnen garanderen. Denk hierbij aan functies als gemeenschapshuis/sporthal De Spil, basisschool De Geldershof, Rabobank, postagentschap, etc.

Behoud van de sociale functie van de voorzieningenstructuur voor de kern van Lent is het meest reële ontwikkelingsperspectief. Toch zijn er ook verdere kansen voor versterking, door de nieuwbouwontwikkelingen en de nieuwe verkeersstructuur. Het hart zal in de toekomst komen te liggen te midden van woonbuurten, goed verbonden voor fietsers en voetgangers met station Lent en de Citadel via de Laauwikstraat. Dit kan het gebied aantrekkelijk maken voor speciaalzaken, kleinschalige detaillisten, persoonsgerichte dienstverleners met een specifieke doelgroep. Als de huidige supermarkt verdwijnt en de aansluiting van de Laauwikstraat op de Prins Mauritssingel wordt gelijkvloers, met andere woorden als de Lentse Lus verdwijnt, ontstaat veel nieuwe ruimte, die een nieuwe invulling verlangt. Deze zal moeten aansluiten op de bestaande functies in het gebied en kan dus zowel wonen als werken betreffen (zie blz. 14 van de visie).

In het bestemmingsplan is er daarom voor gekozen om in delen van de Laauwikstraat, de Lentse Schoolstraat en de Griftdijk Zuid, vanuit leefbaarheidsoptiek en om de sociale cohesie in Lent te waarborgen, detailhandel toe te blijven staan. De handhaving en ontwikkeling van de Laauwikstraat en directe omgeving tot compacte buurtstrip, waar ondernemers met name voor Lentenaren een pakket dagelijkse goederen aanbieden, is in het plan mogelijk gemaakt. De vestiging van een supermarkt op deze gronden is in het plan, gelet op de uitkomsten van het distributie-planologisch onderzoek, uitgesloten. Alleen op het perceel aan de Laauwikstraat 2, waar thans (medio 2012) nog de supermarkt Jan Linders is gevestigd, is de mogelijkheid geboden een kruidenierszaak/mandjeswinkel met een verkoopvloeroppervlak van maximaal 400 m2 te exploiteren. Een supermarkt is ook daar niet toegestaan.