direct naar inhoud van 4.4 Wonen
Plan: Nijmegen Kern Lent - Visveld
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0268.BP19000-OH01

4.4 Wonen

In de Visie kern Lent is ten aanzien van het thema "Woonmilieu en sociaal klimaat" een gewenste ontwikkelingsrichting beschreven. Uitgangspunt is dat Lent een tuindorp blijft met de fysieke kenmerken die dit woonmilieutyperen. Lent wordt onderdeel van de stad, maar wel met een herkenbare eigen identiteit en een woonmilieu met dorpse kenmerken.

Uit de analyse is op te maken dat in Lent het dorpsgevoel op dit moment nog bestaat. De mensen kennen elkaar, er is gezelligheid en saamhorigheid, er zijn groepen bewoners die activiteiten organiseren en zich inzetten voor de leefbaarheid en men probeert problemen eerder zelf op te lossen. De oude dorpskern van Lent kent een bovengemiddeld aantal vrijwilligers. Wel zien de werkers de eerste veranderingen in het sociale klimaat. De oude dorpskern maakt steeds meer onderdeel uit van de stad en dat heeft gevolgen voor het oude dorpskarakter. Bewoners van buitenaf, die vaak wat andere leefgewoonten hebben, nemen in aantal toe. In de huurwoningen komen geleidelijk aan meer probleemhuishoudens te wonen. En er ontstaan subgebiedjes met meer sociale problematiek, die om speciale aandacht vragen. Bestaande verenigingen als DVOL gaan sterk groeien met nieuwe leden uit de nieuwe buurten van Visveld. Zoals in de centrale ambitie aangegeven: we maken van de oude dorpskern geen geïsoleerde enclave. Het sociale klimaat in de oude dorpskern zal met de Waalsprongontwikkelingen en de nieuwe bewoners veranderen. Uitgangspunt is dat er ruimte blijft voor bestaande verenigingen, de sociale samenhang en sociale binding.

Uit de analyse voor deze visie blijkt dat Lent niet alleen sociale kenmerken heeft die nog als “dorps” zijn te typeren, maar ook die fysieke uitstraling nog heeft . De typisch dorpse fysieke kenmerken (tuindorp) dienen behouden te blijven.

Net als alle Nijmeegse stadswijken geldt voor Lent het gemeentelijke woonbeleid, zoals vastgelegd in de Woonvisie 2005. Deze visie stelde de gemeenteraad in 2001 vast. Het Nijmeegse woonbeleid hanteert de volgende uitgangspunten:

  • Een ongedeelde stad;
  • Bewoners binden;
  • Bouwen voor de buurt van de toekomst.

Voor het Nijmeegse woningbouwbeleid heeft de gemeente voor heel Nijmegen bepaald welk type woonmilieu waar voorkomt en welk toekomstperspectief ervoor geldt. Dit woonmilieubeleid haakt aan op één van de drie centrale opgave voor het wonen in Nijmegen: het aanbod van voldoende woonmilieus, van goede kwaliteit en gevarieerd van opzet. Een woonmilieutypering geeft de richting aan voor de woningbouwprogrammering en eventueel andere beleidsvelden, zoals ruimtelijke structuur en beeldkwaliteit.

De oude dorpskern van Lent is in woonmilieutermen een ‘gedifferentieerd tuindorp’. Een geliefd woonmilieu waar binnen Nijmegen een tekort aan bestaat. Andere wijken die op dit moment binnen deze categorie vallen zijn Hazenkamp, Hees, Weezenhof, Oosterhout en Brakkenstein. Dit woonmilieu kenmerkt zich door een accent op laagbouw (meer dan 2/3) in rijen en vrijstaand, waarbij meer dan 50% van de woningen koopwoningen zijn. Alle prijsklassen komen voor, zowel in de vrije sector als sociale woningbouw. Het accent op laagbouw wil niet zeggen dat er geen gestapelde woningbouw voor kan komen in het gedifferentieerde tuindorp.

Voor de ontwikkelingen in Lent is het belangrijk om het huidige woonmilieu 'gedifferentieerd tuindorp' als uitgangspunt te nemen. Door te herstructureren/intensiveren op een aantal locaties in het dorp kan de identiteit van de oude kern Lent als gedifferentieerd tuindorp verder worden versterkt. Het woonmilieubeleid formuleert als algemeen gewenst perspectief voor gedifferentieerde tuindorpmilieus dat bij nieuwbouw een accent dient te liggen op laagbouw en het realiseren van goedkope woningen. Dit laatste in het kader van het gemeentelijk beleid te streven naar 'de ongedeelde stad', waardoor qua woningprijzen wordt aangestuurd op differentiatie.

Op het gebied van wonen en zorg is het planningskader in 2008 geactualiseerd en wordt er gewerkt aan de invulling van diverse plannen. Zo zijn er twee projecten verzorgd wonen gerealiseerd voor RIBW en ouderen in Lent aan de Vrouwe Udasingel.