direct naar inhoud van 3.6 Wonen
Plan: Nijmegen Kern Lent - Visveld
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0268.BP19000-OH01

3.6 Wonen

3.6.1 Regionaal Plan Stadsregio Arnhem Nijmegen 2005-2020

Het Regionaal Plan van de Stadsregio Arnhem-Nijmegen 2005-2020 (vastgesteld door GS op 27 februari 2007) bevat een woningbouwcontour. Binnen deze contour bepalen gemeenten zelf de te ontwikkelen locaties en de aantallen nieuw te bouwen woningen. Buiten de contouren bestaan specifieke randvoorwaarden.

3.6.2 Woonvisie Nijmegen 2009-2020

Een goed woonklimaat is de basis voor een leefbaar, sociaal en vitaal Nijmegen. Als gemeente bouwen we geen woningen. Bij de gemeente gaat het om het stellen van de inhoudelijke en procesmatige kaders om de gewenste uitkomsten te bereiken. Hiervoor heeft Nijmegen de Woonvisie Nijmegen 2009-2020; Wonen Leeft! opgesteld. Hierin is een aantal uitgangspunten voor het wonen geformuleerd:

  • Nijmegen wil een ongedeelde stad zijn. Daarom werken we aan een gedifferentieerd woningaanbod op stedelijk niveau met meer variatie op wijkniveau en homogeniteit op straatniveau. Belangrijk uitgangspunt hierin is de realisatie van levensloopgeschikte wijken;
  • De gemeente wil bewoners binden. We willen zorgen dat mensen een positieve keuze kunnen maken, met daarbij de volgende accenten: voldoende goedkope woningen voor lage inkomens, vasthouden van middenklassen en sociale stijgers, kansen benutten om nieuwe bewoners aan te trekken.
3.6.3 Wonen en zorg in Lent / Visveld

De gemeente Nijmegen vindt het noodzakelijk de Waalsprong zo in te richten dat ook ouderen en mensen met een functiebeperking er kunnen wonen zo lang men wil. Daarvoor moeten er woonservicegebieden ingericht worden. In de woonservicegebieden wordt getracht om in combinatie met zorggerelateerde functies mensen met een fysieke, verstandelijke of psychische handicap zoveel en zo lang mogelijk zelfstandig te laten wonen. Dat betekent dat er geschikte woningen gebouwd moeten worden en dat er in de directe omgeving infrastructuur moet zijn voor de levering van zorg- en welzijnsdiensten. Deze diensten worden geleverd en gecoördineerd vanuit een 'zorgstation'. Voor wonen en zorg is het uitgangspunt drie wijkservicepunten met meerdere steunpunten. Dit wordt nu actief opgepakt door de Stichting Maat. Gepland staan nu drie servicewijken: Lent, Centrumgebied en Oosterhout, verdeeld in vijf zorggebieden. Daarmee kan dit nieuwe stadsdeel ook een goed woonmilieu bieden voor een in de toekomst ouder wordende bevolking.

De dorpskern Lent behoort tot het woonservicegebied Lent, waar ook de uitbreidingswijken Visveld en Laauwik toe behoren. Voor de servicewijk Lent is een planningskader opgesteld, uitgaande van 11.400 inwoners. We gaan er vanuit dat de huidige inwoners graag in hun eigen kern oud willen worden en niet in nieuwbouw in de rest van Nijmegen-Noord. Wat betreft de huisvesting van oudere Lentenaren dient er in de volgende behoefte te worden voorzien:

  • Het belangrijkste/grootste aantal is gelegen in levensloopbestendige woningen in de wijk, waar mensen die zorg nodig hebben kunnen blijven wonen. Hier gaat het om ca. 1500 woningen in totaal. Dat kan gedeeltelijk door nieuwbouw, maar zal ook gerealiseerd moet worden door verbetering van de bestaande woningvoorraad. Er staat ook al een aantal woningen voor ouderen in Lent (inclusief Diederikhove). Hier ligt voor de dorpskern Lent nog een opgave. Echter het merendeel van deze opgave zal uit de nieuwbouwlocaties moeten komen, die buiten dit bestemmingsplan vallen.
  • 172 woningen verzorgd wonen. Dit kan in kleinschalige woonvormen, en in woon-zorgcomplexen. Hiervan zijn er 38 in Sint Jozef aanwezig. Deze instelling heeft te kennen gegeven van uitbreidingsplannen, echter deze verkeren in prematuur stadium. Door diverse zorginstellingen als Driestroom, RIBW, Dichterbij en Pluryn worden kleinschalige verzorgde woonvormen reeds ingezet of staat gepland in dit gebied. Tevens is er een buurtstation gepland, redelijk centraal, goed bereikbaar en gecombineerd met voorzieningen. De verzorgde woonvormen zijn voldoende gerealiseerd en gepland in het woonservicegebied.
  • 81 plaatsen voor "beschermd wonen" waarbij 24 uurs zorg aanwezig is. (bijv. wonen voor dementerenden). In Sint Jozef zijn er 28. Daarnaast staan nog beschermde woonvormen geprogrammeerd.