Plan: | Nijmegen Kern Lent - Visveld |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0268.BP19000-OH01 |
De in het plangebied voorkomende economische en maatschappelijke functies zijn: agrarisch - glastuinbouw, detailhandel, dienstverlening, horeca, kantoren en maatschappelijke voorzieningen. Deze functies komen zowel zelfstandig als in combinatie met andere functies voor.
In het bestemmingsplan zijn de economische en maatschappelijke functies ondergebracht binnen één van de volgende bestemmingen:
Gemengd
De bestemming Gemengd is opgenomen voor al die locaties waar meerdere functies zijn toegestaan. Het merendeel van de economische functies heeft de bestemming Gemengd - 2 gekregen. Met deze bestemming worden meerdere functies per locatie mogelijk gemaakt. Op deze manier wordt leegstand voorkomen, kan eenvoudig worden ingespeeld op marktontwikkelingen en wordt daarmee de buurteconomie gestimuleerd. Binnen de bestemmingen Gemengd en Maatschappelijk is aangegeven dat nieuwe geluidsgevoelige functies alleen zijn toegestaan voor zover wordt voldaan aan de Wet geluidhinder. Zonder deze bepaling zou het namelijk mogelijk zijn om een nieuwe geluidsgevoelige functie toe te voegen, bijvoorbeeld een woning, zonder dat er akoestisch onderzoek heeft plaatsgevonden. Indien de voorkeurswaarde wordt overschreden, moet worden nagegaan of een hogere waarde kan worden verleend. De procedure hogere waarde moet gelijk oplopen met een herziening van het bestemmingsplan, zodat in een dergelijk geval een postzegelbestemmingsplan moet worden opgesteld. Dit geldt ook indien er functieverandering plaatsvindt van de ene geluidsgevoelige functie in een andere geluidsgevoelige functie (bijvoorbeeld op een locatie van een kinderdagverblijf worden woningen gebouwd). Ook dan zal er akoestisch onderzoek dienen plaats te vinden.
Gemengd - 1: wonen en maatschappelijke voorzieningen
Deze bestemming is toegekend aan locaties waar wonen en maatschappelijke voorzieningen zijn toegestaan.
Gemengd - 2: wonen, kantoren, dienstverlening, maatschappelijke voorzieningen, detailhandel
Deze bestemming is toegekend aan locaties waar wonen, kantoren, dienstverlening, maatschappelijke voorzieningen en detailhandel (met uitzondering van een supermarkt) zijn toegestaan. Binnen deze bestemming is waar nodig een aanduiding voor horecabedrijven en bedrijven opgenomen en voorts op het perceel aan de Laauwikstraat 2 een mandjeswinkel van maximaal 400 m2 verkoopvloeroppervlak opgenomen.
Gemengd - 3: wonen, kantoren, dienstverlening, maatschappelijke voorzieningen
Deze bestemming is toegekend aan locaties waar wonen, kantoren, dienstverlening en maatschappelijke voorzieningen zijn toegestaan. Binnen deze bestemming is waar nodig een aanduiding voor detailhandel (met uitzondering van een supermarkt) opgenomen.
Dienstverlening
Daar waar grote zelfstandige dienstverlenende voorzieningen zijn gevestigd, is de bestemming Dienstverlening opgenomen. Daar zijn zelfstandige kantoren, maatschappelijke voorzieningen en wonen niet toegestaan.
Maatschappelijk en Maatschappelijk - Religie
De bestemming Maatschappelijk is opgenomen voor maatschappelijke voorzieningen van enige omvang, met name voor scholen, wijkcentra, verzorgingstehuizen en instellingen. Binnen de bestemming Maatschappelijk zijn alleen bestaande woningen en bedrijfswoningen toegestaan. De overige maatschappelijke voorzieningen zijn opgenomen binnen de bestemmingen Gemengd of Maatschappelijk - Religie.
Bedrijf
Aan de voormalige locatie van de brandweerkazarne aan de Laauwikstraat en aan het autogaragebedrijf aan de Griftdijk Zuid 93 is de bestemming Bedrijf toegekend. Op deze gronden zijn bedrijven uit categorie 1 en 2 van de "Staat van Bedrijfsactiviteiten Model Nijmegen" toegestaan en op het perceel aan de Griftdijk Zuid tevens een autogaragebedrijf.
Bedrijf - Nutsvoorziening
Binnen deze bestemming is alleen een nutsvoorziening mogelijk. Bij de algemene regels is een regeling opgenomen ten behoeve van kleinschalige (bouw)werken ten algemenen nutte. Deze voorzieningen zijn binnen alle bestemmingen toegestaan.
Agrarisch - Glastuinbouw
Aan de Steltsestraat en de Weverstraat liggen twee voormalige agrarische glastuinbouwcomplexen. Beide complexen zijn niet meer als zodanig in gebruik. Op dit moment is nog niet bekend hoe deze locaties herontwikkeld gaan worden. Vandaar dat in het bestemmingsplan ervoor gekozen is om de bestemmingsregeling uit het vorige bestemmingsplan qua functie te consolideren. De delen van de gronden waarop thans geen kassen meer staan, zijn buiten het bouwvlak gehouden.
Detailhandel
De detailhandel in Lent en Visveld bevindt zich vooral in de buurtstrip aan de Laauwikstraat. In het bestemmingsplan is detailhandel op deze gronden toegestaan, indien dat ook op basis van het vorige bestemmingsplan was toegestaan. Een supermarkt is niet toegestaan. Ter plaatse van de thans nog bestaande supermarkt van Jan Linders aan de Laauwikstraat 2, is in het plan opgenomen dat een mandjeswinkel is toegestaan met maximaal 400 m2verkoopvloeroppervlak. Detailhandel is mogelijk binnen de bestemming Detailhandel, Gemengd - 2 en door middel van een aanduiding 'detailhandel' ook binnen de bestemming Gemengd - 3.
Bij de algemene regels is een regeling opgenomen voor ondersteunende horeca. In gebouwen die mogen worden gebruikt voor detailhandel is onder voorwaarden ondersteunende horeca toegestaan.
Horeca
In het plangebied ligt een aantal horecabedrijven. Tevens komt het voor dat horeca een ondersteunende functie heeft. Hierbij gaat het met name om maatschappelijke- en sportvoorzieningen. Hiervoor is bij de algemene regels een aparte regeling opgenomen.
De bestemming Horeca is opgenomen voor horecavoorzieningen van enige omvang. Dit betreft het Chinees Indisch restaurant aan de Griftdijk Zuid en de cafetaria aan het Dorpsplein. Aan het horeca-bedrijf aan de Pastoor van Laakstraat is binnen de bestemming Gemengd - 2 de aanduiding 'horeca' toegekend en is ook de daar aanwezige slijterij positief bestemd.
In het bestemmingsplan wordt de toelaatbaarheid van horecabedrijven gekoppeld aan de "Staat van horeca-activiteiten model Nijmegen". Dit is een lijst met horecabedrijven in Nijmegen, die al naar gelang de te verwachten hinder zijn ingedeeld in categorieën. Het betreft een algemene lijst, gebaseerd op de VNG-uitgave "Bedrijven en milieuzonering", aangevuld met de volgende ruimtelijk relevante criteria: de over het algemeen gebruikelijke openingstijden en de verkeersaantrekkende werking. De "Staat van horeca-activiteiten model Nijmegen" is met toelichting opgenomen in de bijlage bij de voorschriften.
Het horecabeleid staat positief tegenover nieuwvestiging van horeca in de wijken voorzover deze horeca op de wijk is gericht. Nieuwvestiging van horeca wordt in dit bestemmingsplan echter niet op voorhand mogelijk gemaakt. Wanneer zich hiervoor een initiatief aandient, zal hiervoor eerst een postzegelbestemmingsplan opgesteld moeten worden.
Bij de algemene regels is een regeling opgenomen voor ondersteunende horeca. In gebouwen die mogen worden gebruikt voor detailhandel, maatschappelijke voorzieningen, recreatie en/of sport is onder voorwaarden ondersteunende horeca toegestaan.
Bij de algemene regels is een regeling opgenomen ten behoeve van bed- and breakfast. Onder een bed- and breakfast betreft een activiteit waarbij het verstrekken van logies en ontbijt plaatsvindt in de woning en ondergeschikt is aan de woonfunctie.