direct naar inhoud van 10.4 Wonen
Plan: Nijmegen Kern Lent - Visveld
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0268.BP19000-OH01

10.4 Wonen

10.4.1 Algemeen

Voor de bestaande woonbebouwing in Nijmegen zijn in de stedenbouwkundige matrix de stedenbouwkundige uitgangspunten aangegeven (zie bijlage). Deze stedenbouwkundige matrix vormt onderdeel van het Standaard bestemmingsplan gemeente Nijmegen. Er wordt een vijftal gebiedstypen onderscheiden waarvoor stedenbouwkundige uitgangspunten zijn geformuleerd. Een gebiedstype vertegenwoordigt een stadsdeel van Nijmegen met een eigen stedenbouwkundige- en architectonische uitstraling en met een eigen identiteit. In de stedenbouwkundige matrix zijn 5 gebiedstypen opgenomen:

  • historisch gesloten bebouwing;
  • historisch open bebouwing;
  • tuinstad;
  • jaren '70 en '80 wijken;
  • overig.

Het plangebied valt onder gebiedstypen historisch open bebouwing, tuinstad en overig. De stedenbouwkundige uitgangspunten voor de bestemmingen Wonen en Tuin zijn in de stedenbouwkundige matrix weergegeven. Ook in de bestemmingen Gemengd - 1 en Gemengd - 2 is rekening gehouden met de stedenbouwkundige uitgangspunten voor zover in deze bestemmingen ook grondgebonden woningen voorkomen. De stedenbouwkundige matrix is opgenomen in bijlage 1 van de toelichting.

10.4.2 Juridische vormgeving

Er is onderscheid gemaakt in de bestemmingen Wonen, Wonen - 1, Woongebied en Woongebied-1, Tuin, en Tuin - 1.

Wonen, Wonen - 1, Tuin en Tuin - 1

De bestaande woongebieden hebben de bestemming Wonen, Wonen - 1 en Tuin gekregen. Binnen de bestemming Wonen is een aanduiding 'bouwvlak' opgenomen waarbinnen het hoofdgebouw (woning) mag worden opgericht. Aan de hand van de diepte van het achtererf is de grootte van het bouwvlak bepaald. In ieder geval is de bestaande legale situatie bestemd. Waar mogelijk zijn uitbreidingsmogelijkheden geboden. Binnen de 'aanduiding' bouwvlak mogen ook aan- en uitbouwen worden gerealiseerd. Op het erf zijn bouwmogelijkheden voor aan- en uitbouwen en bijgebouwen. De totaal bebouwde oppervlakte mag ten hoogste 50% van het erf bedragen, met een maximum van 50 m2. Aan- en uitbouwen binnen de 'aanduiding' bouwvlak tellen daarbij niet mee. Ook de begrenzing tussen de bestemmingen Wonen en Tuin is aan de hand van de stedenbouwkundige matrix bepaald. De bestemming Tuin ligt veelal aan de voorzijde van de woning. Binnen de bestemming Tuin zijn slechts beperkte bebouwingsmogelijkheden opgenomen. De bestemming Tuin - 1 is opgenomen voor een strook grond aan de noordzijde van het plangebied. Deze strook grond dient onbebouwd te blijven. Overigens kan de bestemming Tuin ook in combinatie met andere bestemmingen voorkomen, zoals de bestemming Gemengd.

Op grond van de algemene regel "Aan huis verbonden beroeps- en bedrijfsactiviteiten" zijn in woningen alsmede in aan- en uitbouwen onder voorwaarden andere functies toegestaan in de vorm van aan huis verbonden beroeps- en bedrijfsactiviteiten. Aan huis verbonden beroeps- en bedrijfsactiviteiten zijn in beginsel niet toegestaan in (vrijstaande) bijgebouwen. Een uitzondering is gemaakt voor de woon-werkwoningen aan de Vrouwe Udasingel. In de regels is onder de begrippen gedefiniƫerd wat onder aan huis verbonden beroeps- en bedrijfsactiviteiten moet worden verstaan.

Woongebied, Woongebied - 1

In het plan zijn nog onbebouwde gronden opgenomen waaraan reeds in het bestemmingsplan Lent Oost 2002 en het bestemmingsplan Laauwik mogelijkheden voor woningbouw zijn toegekend. Deze bestemmingsregelingen zijn in dit bestemmingsplan overgenomen en waar nodig op onderdelen geactualiseerd.