Plan: | Nijmegen Oost |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0268.BP13000-VG01 |
Het ruimtelijk beleid van de provincie Gelderland staat beschreven in de Algemene Structuurvisie Ruimtelijke Ordening, voorheen het Streekplan Gelderland 2005. Met de inwerkingtreding van de Wet ruimtelijke ordening per 1 juli 2008 heeft het streekplan de status van structuurvisie gekregen. De inhoud van het streekplan blijft voor de provincie de basis voor haar eigen optreden in de ruimtelijke ordening. De structuurvisie wordt in de loop van 2012 geactualiseerd in een Omgevingsvisie.
Het streekplan verdeelt Gelderland in drie soorten gebieden. Voor elk van deze gebieden is het beleid verschillend. In de stedelijke netwerken, waaronder de Stadsregio Arnhem - Nijmegen, moet vooral de verstedelijking van Gelderland plaatsvinden. Binnen het groenblauwe raamwerk geeft de provincie alle ruimte aan natuur. Verstedelijking is hier niet toegestaan, tenzij er een groot belang in het geding is. In het multifunctionele gebied staat het de gemeenten tenslotte vrij zelf het ruimtelijk beleid te bepalen, rekening houdend met de waardevolle landschappen in deze gebieden.
De Wet ruimtelijke ordening geeft de provincie de bevoegdheid algemene regels vast te leggen in een provinciale verordening. Daarmee stelt de provincie eisen aan de ruimtelijke besluiten van gemeenten. De provincie richt zich daarbij op onderwerpen die van provinciaal belang zijn, zoals verstedelijking, wonen, detailhandel, natuur en water. De voorschriften in de ruimtelijke verordening zijn gebaseerd op de hierboven beschreven provinciale structuurvisie. De RVG is d.d. 15 december 2010 door Provinciale Staten vastgesteld en op 21 januari 2011 in werking getreden. Hieronder volgen de voor dit bestemmingsplan relevante hoofdlijnen van de Structuurvisie en provinciale verordening:
Afbeelding: uitsnede provinciale verordening . Woningbouwcontour Bron:verordening op www.ruimtelijkeplannen.nl
Afbeelding: de blauwe contour is provinciaal grondwaterbeschermingsgebied. Bron: verordening op www.ruimtelijkeplannen.nl
Afbeelding: Kops Plateau: groen is EHS natuur met overwegend bestemming Groen in het plan.
Vigerende bestemmingen zijn leidend geweest. Bestaande bebouwing is verder als zodanig bestemd. Op het Kops Plateau is tenslotte binnen de EHS via afwijking (van de verordening) de bouw van een infocentrum voor het archeologisch monument mogelijk. Deze bouwmogelijkheid was al via vrijstelling opgenomen in het vigerend bestemmingsplan Nijmegen Oost.
Afbeelding: fragment provinciale EHS. Bron: Atlas Gelderland
Waardevol landschap (geen EHS, geen waardevol open gebied).
In gebieden binnen een nationaal landschap met de aanduiding waardevol landschap, kunnen slechts bestemmingen worden toegestaan voor zover deze de kernkwaliteiten van het gebied behouden of versterken. De kernkwaliteiten zijn vastgelegd in de streekplanuitwerking Kernkwaliteiten waardevolle landschappen.
Waardevol landschap (samenvallend met EHS).
In deze gebieden is sprake van een stapeling van landschappelijke, cultuurhistorische en ecologische kwaliteiten. Waar het waardevol landschap samenvalt met de EHS zijn nieuwe bestemmingen in principe niet toegestaan, tenzij aan de voorwaarden van het EHS-beleid wordt voldaan.
Afbeelding: waardevol landschap binnen het nationaal landschap (groen gearceerd) Bron: provinciale verordening
Waardevol open gebied (valt altijd binnen waardevol landschap).
De Waardevolle open gebieden van het streekplan liggen alle binnen Waardevolle landschappen. Hier geldt ‘nee’ voor ruimtelijke ingrepen die de openheid aantasten, zoals nieuwe bouwlocaties, en ‘nee, tenzij’ voor ruimtelijke ingrepen die de openheid niet aantasten maar eventueel wel andere kernkwaliteiten. Deze kernkwaliteiten zijn beschreven in de streekplanuitwerking Kernkwaliteiten nationale landschappen.
Het bestemmingsplan Nijmegen Oost voorziet hoofzakelijk in het vastleggen van de bestaande (planologische) situatie in het stedelijk gebied. Binnen het plangebied zijn geen (grootschalige) veranderingen of nieuwe ontwikkelingen voorzien. Er wordt niet afgeweken van het hierboven beschreven provinciaal beleid.