direct naar inhoud van 4.9 Kabels en leidingen
Plan: Nijmegen Kanaalhavens
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0268.BP10000-VG02

4.9 Kabels en leidingen

4.9.1 Situatie Nijmegen Kanaalhavens

In het plangebied is sprake van een aantal leidingen die planologisch relevant zijn. Deze leidingen zijn opgenomen op de verbeelding en voorzien van een dubbelbestemming. In de dubbelbestemming is de bescherming van de leidingen gewaarborgd door een bouwverbod (met afwijkingsmogelijkheid) en een omgevingsvergunningenstelsel voor werken en werkzaamheden. Het betreft de volgende leidingen:

  • Een hogedrukaardgastransportleiding met een diameter van 12” en een druk van 40 bar, onder het zuidelijke deel van het plangebied, vanaf de Neerbosscheweg richting de Dr. de Blécourstraat en de Bedrijfsweg, verder onder de Energieweg en de Industrieweg richting de Electrabel;
  • Twee rioolwaterpersleidingen: één onder de Dr. de Blécourstraat-Bredestraat-Oscar Carréstraat-Rivierstraat en één langs de Energieweg richting de Rivierstraat;
  • Een bovengrondse hoogspanningslijn van 150 kV langs de Ambachtsweg, Energieweg richting de Industrieweg;
  • Een klein tracédeel van ondergrondse hoogspanningskabels nabij de Weurtseweg en de Winselingsweg.

Binnen het plangebied liggen verder andere kabels en leidingen van diverse nutsbedrijven. De aanwezigheid van deze kabels en leidingen vormt geen planologische belemmering voor het bestemmingsplan.

4.9.2 Juridische vormgeving

Aan de ondergrondse hogedrukaardgastransportleiding is de dubbelbestemming Leiding - Gas gegeven. In het bestemmingsplan is rondom de leiding een zone van in totaal 8 meter aangehouden waarbinnen ten behoeve van de overige geldende bestemming(en) niet mag worden gebouwd. Er kan wel een omgevingsvergunning, na advies van de leidingbeheerder, worden verleend voor bouwwerken ten behoeve van overige geldende bestemmingen. Tevens is een aanlegvergunningenstelsel opgenomen.

Aan de bovengrondse hoogspanningsverbinding is de dubbelbestemming Leiding - Hoogspanningsverbinding gegeven. Rondom de hoogspanningsverbinding ligt een zone van 45 meter waarbinnen ten behoeve van de overige geldende bestemming(en) niet mag worden gebouwd. Er kan wel een omgevingsvergunning, na advies van de leidingbeheerder, worden verleend voor bouwwerken ten behoeve van overige geldende bestemmingen. Tevens is een aanlegvergunningenstelsel opgenomen.

Met de dubbelbestemming Leiding - Hoogspanning is de ondergrondse hoogspanningslijn bestemd. In het bestemmingsplan is rondom de ondergrondse lijn een zone van circa 14 meter aangehouden waarbinnen ten behoeve van de overige geldende bestemming(en) niet mag worden gebouwd. Er kan wel een omgevingsvergunning, na advies van de leidingbeheerder, worden verleend voor bouwwerken ten behoeve van overige geldende bestemmingen. Tevens is een aanlegvergunningenstelsel opgenomen.

Met de dubbelbestemming Leiding - Riool is de rioolwatertransportleiding aangegeven. In het bestemmingsplan is een zone van 12 meter rondom de leiding aangehouden waarbinnen ten behoeve van de overige geldende bestemming(en) niet mag worden gebouwd. Er kan wel een omgevingsvergunning, na advies van de leidingbeheerder, worden verleend voor bouwwerken ten behoeve van overige geldende bestemmingen. Tevens is een aanlegvergunningenstelsel opgenomen.