Plan: | Nijmegen Kanaalhavens |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0268.BP10000-VG02 |
Het gemeentelijk beleid op het gebied van wonen is vastgelegd in de Woonvisie 2009-2020, "Nijmegen leeft". In deze nota is het woonbeleid uiteengezet tot 2020. In de Woonvisie worden de volgende strategische keuzes gemaakt:
In het gebied Nijmegen Kanaalhavens komt een beperkt aantal burgerwoningen voor (hoek Oscar Carréstraat, Schependomlaan, Bredestraat). In dit gebied liggen veelal vrijstaande en ook enkele recentelijk nieuw gebouwde woningen. Voor dit gebied geldt geen specifiek woonbeleid. Op het bedrijventerrein staan her en der bedrijfswoningen. In het Maas-Waalkanaal liggen voorts, langs de kade ter hoogte van het bedrijf Koole Tankstorage Nijmegen, in totaal 8 woonboten. In het oude bestemmingsplan waren deze woonboten niet positief bestemd. Uit onderzoek is gebleken dat Rijkswaterstaat voor in totaal 6 woonboten een ligplaatsvergunning op grond van de Wet beheer rijkswaterstaatswerken dan wel op grond van de Waterwet heeft verleend. De woonboten zijn in dit bestemmingsplan onder het persoonsgebonden overgangsrecht geplaatst. Een positieve bestemming van de woonboten is niet in overeenstemming met een goede ruimtelijke ordening en niet mogelijk in verband met de regels op het gebied van de externe veiligheid. De woonboten liggen namelijk binnen de 10-6 contour van het plaatsgebonden risico in verband met het vervoer van gevaarlijke stoffen over het Maas-Waalkanaal. Om recht te doen aan de belangen van de woonbootbewoners, zijn de woonboten onder het persoonsgebonden overgangsrecht geplaatst, wat betekent dat de huidige bewoners ter plaatse mogen blijven wonen. Indien de huidige bewoners vertrekken, mogen de woonboten niet door andere bewoners worden bewoond.
Op de oever van het Maas-Waalkanaal, ten zuidoosten van de sluis, staan voorts 7 (voormalige) bedrijfswoningen. Dit zijn woningen die in het verleden gebouwd zijn als wachtershuisjes in verband met de sluis en alle werkzaamhedem daar omheen. De bedrijfswoningen zijn thans als burgerwoningen in gebruik. Omdat de woningen liggen op het gezoneerde industrieterrein, is een burgerbestemming niet aan de orde. Daarom is ervoor gekozen om de woningen als bedrijfswoning positief te bestemmen door daaraan, binnen de bestemming Groen, de aanduiding 'specifieke vorm van groen - bedrijfswoningen' toe te kennen. In de regels is bepaald dat de gronden met deze aanduiding bestemd zijn voor het bestaande aantal bedrijfswoningen en bijbehorende voorzieningen (zoals erf, tuin en verhardingen).
Aan de burgerwoningen in het plangebied is de bestemming Wonen gegeven. Aan de bedrijfswoningen op het bedrijventerrein is, binnen een bedrijfsbestemming, een aanduiding 'bedrijfswoning' gegeven. De 7 bedrijfswoningen ten zuidoosten van de sluis zijn positief bestemd door daaraan, binnen de bestemming Groen, de aanduiding 'specifieke vorm van groen - bedrijfswoningen' toe te kennen. In de regels is bepaald dat de gronden met deze aanduiding bestemd zijn voor het bestaande aantal bedrijfswoningen en bijbehorende voorzieningen (zoals erf, tuin en verhardingen). Ter plaatse van de woonboten is de aanduiding “specifieke vorm van water - persoonsgebonden overgangsrecht” gelegd . In de planregels is opgenomen dat op de gronden met de aanduiding “specifieke vorm van water - persoonsgebonden overgangsrecht” het gebruik van de woonboten als woning/woonboot door de bestaande bewoners mag worden voortgezet. Zodra het gebruik van een woonboot als woning/woonboot door de bestaande bewoner(s) wordt beëindigd, vervalt het recht op gebruik van die woonboot als woning/woonboot. Als bestaande bewoners worden aangemerkt de persoon/personen die op het moment van inwerkingtreding van deze regels volgens de gemeentelijke basisadministratie van de gemeente Nijmegen als bewoners staan ingeschreven op het desbetreffende adres.