direct naar inhoud van 3.4 Gemeentelijk beleid
Plan: Nijmegen Kanaalhavens
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0268.BP10000-VG02

3.4 Gemeentelijk beleid

3.4.1 Structuurvisie Nijmegen 2010, kansen voor ontwikkeling tot 2030

De gemeenteraad van Nijmegen heeft op 2 juni 2010 de 'Structuurvisie Nijmegen 2010, kansen voor ontwikkeling tot 2030' vastgesteld. De Structuurvisie schetst de ruimtelijke ambities tot 2030 en maakt duidelijk waar de stad op aan koerst. Het is een toetsingskader voor ruimtelijke plannen en een ontwikkelingskader voor investeringen. De Structuurvisie geeft een concrete invulling aan de ambities van de gemeente Nijmegen. Voor de Structuurvisie is geen nieuw beleid ontwikkeld. De ruimtelijke gevolgen van vaststaand beleid zijn er in samengebracht. De Structuurvisie wordt in de loop van 2013 geactualiseerd.

De Structuurvisie gaat gepaard met een wettelijk verplicht uitvoeringsprogramma, gekoppeld aan de Stadsbegroting. Er is gekozen om iedere vier jaar een nieuw uitvoeringsprogramma op te stellen, zodat per coalitie accenten gelegd kunnen worden en om indien nodig de ruimtelijke ambities bij te stellen.

De Structuurvisie is de opvolger van het Kansenboek. In beide documenten staan drie kwaliteitsuitgangspunten voor ruimtelijke ontwikkelingen centraal: nieuwe ontwikkelingen met respect inpassen, typisch Nijmeegse kenmerken versterken en de huidige woon- en verblijfskwaliteiten ontzien door enerzijds bundeling op locaties waar nu al dynamiek heerst en anderzijds ontwikkeling van extensieve gebieden. Daarnaast zijn in de Structuurvisie drie nieuwe accenten genoemd die een rol spelen bij alle ruimtelijke ontwikkelingen en ambities: Bruisende Stad, Verleden Verbeeld en Stad in Balans.

In de Structuurvisie worden de ambities van Nijmegen uitgewerkt voor de beleidsvelden wonen, economie, maatschappelijk beleid, bereikbaarheid en parkeren, groen en water, milieu, beeldkwaliteit, cultuurhistorie en archeologie. Dit zijn de ambities waaraan de komende jaren wordt gewerkt:

  • Nijmegen omarmt de Waal.
  • Goede bereikbaarheid met duurzame vervoerswijzen.
  • Multifunctionele Knopen met een eigen identiteit.
  • Meer ruimte voor groen en water.
  • Wonen in sterke en ongedeelde wijken.
  • Vitale werkgebieden, kansen voor bedrijvigheid.

afbeelding "i_NL.IMRO.0268.BP10000-VG02_0002.png"

Nijmegen wil bedrijven en de daarmee samenhangende werkgelegenheid kansen en ruimte bieden om zich te vestigen en om verder te groeien. We streven naar een goed ondernemersklimaat voor bedrijven in Nijmegen. We zorgen voor voldoende en kwalitatief goede werklocaties afgestemd op de verschillende vormen van bedrijvigheid. We kiezen ervoor om zoveel mogelijk bestaand terrein eerst te benutten (o.a. Novio Tech Campus en Mercuriuspark) voordat we overgaan tot de aanleg van nieuw bedrijventerrein. Bij alle werklocaties geldt dat er afstemming plaatsvindt met de regio.

Nijmegen kent verschillende bedrijventerreinen, elk met een apart profiel:

  • Bijsterhuizen, logistiek en modern gemengd;
  • Winkelsteeg kennisintensief en modern gemengd;
  • Westkanaaldijk, gemengd met mogelijkheden voor zware bedrijven;
  • Noord- en Oostkanaalhavens, industriĆ«el, gemengd, watergebonden en zwaar;
  • De Grift, klein- en middelgroot logistiek, lichte industrie, handel en nijverheid.

Nijmegen wil een divers en concurrerend aanbod van werklocaties, waar bedrijven zich naar tevredenheid kunnen huisvesten. Specifiek voor de Kanaalhavens geldt dat watergebonden bedrijvigheid aan de havens verder zal worden gestimuleerd en een deel van het bedrijventerrein Noord- en Oostkanaalhavens deels zal worden geherstructureerd tot Mercuriuspark.

3.4.2 Overig gemeentelijk beleid

Naast het in dit hoofdstuk genoemde beleid heeft de gemeente Nijmegen beleid geformuleerd op tal van deelgebieden en disciplines, zoals: economie, milieu, archeologie, beeldkwaliteit, etc. In de hieropvolgende hoofdstukken wordt het ruimtelijk relevante beleid besproken dat is vertaald in de planregeld en/of de verbeelding.