Voorwaarden gemeente Nijkerk
Naar aanleiding van het principeverzoek voor onderhavige ontwikkeling zijn in het principebesluit van 21 september 2021 door het college van B&W de volgende voorwaarden gesteld, waaronder zij planologische medewerking aan deze ontwikkeling wil verlenen:
- gebruikmaking van een bestemmingsplanprocedure om de drie deelontwikkelingen planologisch mogelijk te maken;
- inachtneming van de monumentale waarden van de voormalige boerderij (gemeentelijke monument) op het perceel Klaarwater 2;
- verplicht parkeren op eigen erf (niet op de openbare weg), volgens bijgevoegde specificaties;
- plaatsing van de beheerderswoning en de burgerwoning met de nokrichtingen overeenkomstig de nokrichting van de monumentale boerderij en met de voorgevels ruim achter de voorgevellijn van de monumentale boerderij;
- geen singelbeplanting (bomen) als scheiding tussen beheerderswoning en woonzorghoeve;
- concreet uitwerken van de punten a t/m e, beeldkwaliteitsaspecten en een inrichtingsplan in de fase na het principebesluit (bestemmingsplanfase);
- afsluiten van een anterieure overeenkomst tussen de gemeente en zorgontwikkelaar Estea.
Ruimtelijke hoofdopzet volgens principebesluit (bron: gemeente Nijkerk)
Deze voorwaarden worden bij de ontwikkeling in acht genomen.
Hoofdopzet
Ten behoeve van het onderhavige initiatief, voor een woonzorghoeve, een beheerderswoning en een burgerwoning, is een bebouwingsplan en het 'Beeldkwaliteitsplan Klaarwater 2 ‘Nieuw Plaggenhoef‘ Hoevelaken' (Buro SRO, concept d.d. 12 april 2022) vervaardigd. Hieronder is de hoofdopzet weergegeven; dat vormt mede de basis voor het voorliggende bestemmingsplan.
Hoofdopzet (bron: concept-BKP, Buro SRO, 12 april 2022)
Met de beoogde ontwikkeling wordt de bestaande bebouwing op de huidige locatie herontwikkeld tot een woonzorghoeve, met inachtneming van de monumentale waarden van de voormalige boerderij (gemeentelijke monument) op het perceel Klaarwater 2. Er zijn hier geen nieuwe gebouwen toegestaan. Ook uitbreiding van bestaande gebouwen is op dit perceelgedeelte niet toegestaan. Daarmee blijft het volledige monumentale ensemble behouden, maar krijgt het wel een andere functie.
Daarnaast worden een beheerderswoning ten behoeve van de woonzorghoeve en een vrijstaande burgerwoning beoogd.
Woonzorghoeve
Het programma van de woonzorghoeve voorziet in totaal in 18 studio’s en appartementen in de bestaande bebouwing: 11 in de boerderij en stal en 7 in de veldschuur. De meeste studio's zijn voor solitaire bewoners, een klein aantal appartementen is ook geschikt voor echtparen. Het is financieel niet mogelijk om minder dan 18 woonruimten te realiseren in de gebouwen die samen de woonzorghoeve vormen: er zijn minstens 18 woonruimten nodig voor een financieel sluitende exploitatie.
Het zomerhuis en een deel van de boerderij zullen in gebruik genomen worden voor algemene voorzieningen van de woonzorghoeve. Hier worden bijvoorbeeld woonruimtes eetruimtes en een ruimte voor de slaapwacht voorzien. Onderstaande afbeeldingen tonen plattegronden van de schuur, boerderij, wagenschuur en het zomerverblijf. De bebouwing wordt met de 18 woonruimten en met de bijbehorende gezamenlijke ruimten, geheel gevuld. Dit is mede een reden waarom niet wordt voorzien in een ‘interne’ beheerderswoning. Er is geen plaats voor. Maar tegelijkertijd is er ook de positieve wens om de beheerderswoning buiten de eigenlijke woonzorghoeve te realiseren, om het ondernemersechtpaar de mogelijkheid te bieden van een privéleven dat niet geheel en al in het teken van de woonzorghoeve staat.
Plattegrond woongroep 1 begane grond (Bron: Wout van Vliet Bouwkundige)
Plattegrond woongroep 1 1e verdieping (Bron: Wout van Vliet Bouwkundige)
Plattegrond woongroep 2 begane grond (Bron: Wout van Vliet Bouwkundige)
Plattegrond woongroep 2 1e verdieping (Bron: Wout van Vliet Bouwkundige)
Beheerderswoning
Een beheerderswoning is onlosmakelijk verbonden met de woonzorghoeve en is ter plaatse noodzakelijk uit een oogpunt van toezicht, bewaking en controle op de bedrijfsprocessen. De aanwezigheid van de beheerder is gezien de zorgindicatie van de toekomstige bewoners ook 's nachts noodzakelijk voor het goede verloop van de bedrijfsprocessen en toezicht op de bewoners. Aan de zuidzijde van de zorglocatie is in een beheerderswoning voorzien. De beheerderswoning is ruimtelijk verbonden met het bestaande ensemble. Deze woning van één laag met kap krijgt een schuurvolume en een goothoogte van 3.5 m en nokhoogte van maximaal 8,5 m. De inhoudsmaat van het hoofdgebouw zal ten hoogste 600 m³ bedragen. De woning krijgt een eigen toerit vanaf Klaarwater.
Burgerwoning
Ten noorden van Nieuw Plaggenhoef wordt de kavel met vrijstaande woning voorgesteld voor de huidige eigenaren. Deze woning wordt ruimtelijk gescheiden van de woonzorghoeve. De woning krijgt een eigen inrit vanaf Klaarwater. Deze woning wordt middels passende beplanting gescheiden van de woonzorghoeve.
De vorm van deze woning zal vergelijkbaar zijn met de beheerderswoning en zal ook bestaan uit 1 laag met kap, met een goothoogte van 3,5 m en nokhoogte van ten hoogste 8,5 m. De inhoudsmaat van het hoofdgebouw zal ten hoogste 1.000 m³ bedragen.
Doelgroepen bewoners
De woonzorghoeve omvat 18 studio's en appartementen voor in totaal 18 bewoners/cliënten met een indicatie Alzheimer (ZZP 5 & ZZP 7). Dit zijn personen met een ernstige mate van dementie die intensieve tot zeer intensieve dementiezorg nodig hebben. De bewoners die verblijven in de woonzorghoeve, verblijven daar dan ook intramuraal. De benodigde zorg wordt vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz) gefinancierd en gaat dus niet ten koste van de Wmo-financiering van de gemeente. De bewoners die gebruik maken van deze voorziening, betalen zelf voor de woonruimte. De woonzorghoeve richt zich op het middensegment van de markt. Het grootste deel van de mensen die zullen gaan wonen in de woonzorghoeve zullen uit Hoevelaken of de nabije omgeving komen. Een factor die dit woonzorgconcept uniek maakt is dat er niet gewerkt zal worden met een wachtlijst.
De dagbesteding die de zorgorganisatie biedt, is alleen bedoeld voor de bewoners die woonachtig zijn in de woonzorghoeve en is onderdeel van de zorg die vanuit de Wlz gefinancierd wordt.
De zorg wordt aangeboden middel een ISO gecertificeerd kwaliteitskader en deze wordt ingekocht bij het zorgkantoor Utrecht vallend onder Zilveren Kruis. Het toezichtbeleid geldend binnen de WTZa is geborgd via aangestelde cliëntenraad en raad van toezicht.
Wat doet Estea Zorg
Het model van Estea Zorg is dat zij samen met zorgvuldig geselecteerde zorgondernemers locaties exploiteert waarbij iedere locatie uniek is en past binnen de lokale omgeving. Om hier structuur aan te geven hanteert Estea een drietal labels. Dit zijn Osine, Fedin en Valens.
Bij het initiatief in Hoevelaken is voor het Fedin label gekozen, een kleinschalige woonvorm voor kwetsbare ouderen die niet meer thuis kunnen wonen. Daarbij wordt een familiegevoel gecreëerd door het bieden van een omgeving waar iedereen zich thuis voelt. Niet alleen de bewoners, maar ook familie, vrienden en buurtbewoners die deel willen nemen aan activiteiten of een kopje koffie komen drinken. De bewoners zelf worden betrokken bij het koken van de maaltijden en zorgtaken worden gecombineerd met bijvoorbeeld het samen bakken van koekjes of een lekkere taart. De kracht van een Fedin huis ligt in het ‘maatwerk’ dat het huis aan haar bewoners biedt. Uitgangspunt is dat de bewoner, binnen de mogelijkheden die er zijn, zoveel mogelijk kan leven zoals hij of zij dat wil, en daarbij ondersteund wordt door betrokken en deskundige medewerkers.
In de praktijk runt de zorgondernemer zijn/haar locatie samen met het team van medewerkers, families en vrijwilligers. Estea faciliteert waar nodig. Een onderdeel is het shared service center Pallas. Hier zijn alle ondersteunende backoffice gerelateerde diensten ondergebracht en de zorgondernemer kan hier op maat gebruik van maken, afhankelijk wat hij of zij nodig heeft. In het model van Estea Zorg is ook een borging opgenomen als een zorgondernemer niet functioneert of in het slechtste geval uitvalt. In dit geval is er binnen Estea Zorg voldoende expertise om hier een juiste invulling aan te geven.
De komst van deze voorziening is een waardevolle aanvulling op de zorgvoorzieningen in de gemeente Nijkerk. Gelet op de vergrijzing en het tekort op geschikte woningen voor deze doelgroep, voorziet het in de (groeiende) behoefte. Daarnaast wordt hiermee de instandhouding van het monumentale boerderijgebouw voor vele jaren verzekerd.
Parkeren
Parkeren heeft plaats op eigen terrein; er zal niet op de openbare weg geparkeerd worden. Hiertoe krijgt de woonzorghoeve tenminste 13 parkeerplaatsen op eigen erf voor personeel en voor bezoekers, waarbij er vanuit wordt gegaan dat de bewoners geen auto meer rijden. Voor zowel de beheerderswoning als de andere nieuwe woning wordt voorzien in drie parkeerplaatsen op eigen terrein. Zie ook
toelichting paragraaf 4.10.2.
Verkeer
De locatie wordt via drie aansluitingen op de weg Klaarwater ontsloten, waaronder de te handhaven bestaande aansluiting. Deze worden in het voorliggende bestemmingsplan voorzien van de aanduiding 'ontsluiting'.
In het voorliggende bestemmingsplan wordt tevens rekening gehouden met de realisering van een vrijliggend fiets- en/of voetpad aan de westkant van de weg Klaarwater. Dit houdt verband met de realisering van de nieuwe wijk 'Klaarwater'. Hiervoor is de 'specifieke vorm van verkeer - langzaam verkeer' opgenomen.