2.1.11 Woningsplitsing en voorgevelrooilijn
De raad van de gemeente Nijkerk heeft op 30 januari 2020 de 'Beleidsnota woningsplitsing en kamerbewoning' vastgesteld. In deze nota is het beleidskader voor het splitsen van bestaande panden, waaronder begrepen woningen in twee of meerdere zelfstandige of onzelfstandige wooneenheden (kamerbewoning). De nota is opgesteld omdat er een maatschappelijke wens bestaat voor het splitsen van woningen. Daarnaast helpt het te voorzien in een goed en meer gedifferentieerd woningaanbod, wordt de ruimtelijke kwaliteit bewaakt en zorgt het voor het behoud van een evenwichtige toedeling van functies in de fysieke leefomgeving.
Voor het vertalen van het beleid uit deze nota is het bestemmingsplan 'Parapluherziening (on)zelfstandige woonruimte en voorgevelrooilijn' vastgesteld op 24 september 2020. Het parapluplan bevat een concrete juridisch-planologische uitwerking van de uitgangspunten en voorwaarden uit de nota.
Met ingang van 1 juli 2018 zijn de stedenbouwkundige voorschriften in de gemeentelijke bouwverordening komen te vervallen. Om die reden is in het parapluplan de definitie van het begrip 'voorgevelrooilijn' opgenomen. Hiermee is sprake van afstemming met artikel 1 van bijlage II van het Besluit omgevingsrecht. Tevens biedt het een eenduidige uitleg en toepassing van de voorgevelrooilijn in alle bestemmingsplannen voor het grondgebied van de gemeente. Door regels uit het parapluplan op te nemen in voorliggend veegplan is op termijn het parapluplan overbodig.
Vertaling in het bestemmingsplan
In het voorliggende veegplan zijn de regels voor het splitsen van panden ten behoeve van wonen opgenomen. Tevens zijn, naast het begrip 'voorgevelrooilijn', ook andere begrippen uit die parapluherziening overgenomen.
2.2.3 Kloosterstraat 3-5
Op 28 april 2017 is een aanvraag omgevingsvergunning ingediend voor het herbouwen van de panden op het perceel Kloosterstraat 3-5/5A in Nijkerk. Het perceel is kadastraal bekend als de gemeente Nijkerk, sectie B, perceelnummers 907 en 1743. Het perceel waarop de aanvraag was voorzien had op basis van het destijds geldende bestemmingsplan 'Nijkerk - binnenstad 1999' de bestemming 'Centrumvoorzieningen'. Het beoogde gebouw is gedeeltelijk buiten het bouwvlak gesitueerd, waardoor een omgevingsvergunning noodzakelijk was.
Het college van burgemeester en wethouders heeft positief beslist op de aanvraag, zie
bijlagen bij toelichting bijlage 3. De vergunning is op 19 december 2018 definitief verleend.
Vertaling in bestemmingsplan
De bestemming 'Centrum' wordt in dit bestemmingsplan overgenomen met een nieuw bouwvlak ter plaatse van de nieuwe bebouwing aan de Kloosterstraat 3-5/5A. De maximale goot- en bouwhoogte bedragen respectievelijk 8,8 en 12,1 m. Voor het bouwvlak is de aanduiding 'horeca tot en met categorie 3' opgenomen.
De bebouwing zal gebruikt gaan worden ten behoeve van een maatschappelijke, culturele en culinaire functie, waarbij de nadruk op het maatschappelijke deel ligt. Naast dat er sprake is van een theaterfunctie en horecafunctie, zijn er diverse ruimtes die worden benut voor onderwijs, inspiratie en workshops. Hierbij ligt de nadruk op sociale en culturele activiteiten. Hiervoor is de aanduiding 'specifieke vorm van maatschappelijk - sociaal-cultureel centrum' opgenomen.
Daarnaast zijn de dubbelbestemmingen 'Waarde - Archeologie' en 'Waarde - Cultuurhistorie' conform het geldende 'Bestemmingsplan Binnenstad Nijkerk 2018' overgenomen. Voor de dubbelbestemming 'Waarde - Archeologie' geldt de functieaanduiding 'specifieke vorm van waarde - 9'.
4.4 Wijze van bestemmen
Dit bestemmingsplan bevat de navolgende (dubbel)bestemmingen:
Bedrijf
De locatie aan de Holkerstraat 47a blijft bestemd voor 'Bedrijf', voor bedrijven in de categorieën 1 en 2 van de Staat van Bedrijfsactiviteiten. Voor wat betreft de goot- en bouwhoogtes geldt dat deze ten hoogste de goot- en bouwhoogte bedragen, zoals die bestond op het tijdstip van de terinzagelegging van dit ontwerpplan. Voorts bevat het plan voor het college de bevoegdheid de bestemming te wijzigen naar ‘Wonen', indien de ondernemer alle bedrijfsactiviteiten op het perceel beëindigd. In beide voornoemde situaties verleent de gemeente medewerking, als voldaan is aan enkele voorwaarden. Deze voorwaarden zijn in de regels opgenomen.
Staat van bedrijfsactiviteiten
De Staat van Bedrijfsactiviteiten is als bijlage bij de regels opgenomen, als aanvulling op het geldend planologisch regime. Het betreft een aangepaste lijst, opgeschoond ten aanzien van activiteiten die niet wenselijk geacht worden in de binnenstad van Nijkerk.
Centrum
Aan enkele locaties is de bestemming 'Centrum' toegekend met onderling uitwisselbare centrumfuncties. Daarmee is het mogelijk dat de markt zelf sturing geeft aan de ontwikkeling van het gebied. Een uitzondering hierop is wonen op de begane grond. Dit is niet wenselijk vanuit het oogpunt om aantrekkelijke en aaneengesloten winkelfronten te behouden. Dit met uitzondering van de bestaande situaties waar wonen op de begane grond voorkomt; dit is als zodanig aangeduid op de verbeelding.
Binnen deze bestemming zijn bij recht horecabedrijven toegestaan als genoemd in categorie I (Horeca) van Bijlage 2 Staat van inrichtingen (horeca). Hiervoor is op de verbeelding geen aanduiding opgenomen. Horecabedrijven, in een andere horecacategorie van voornoemde Bijlage zijn op de verbeelding nader aangeduid. Daarnaast is een afwijkingsbevoegdheid opgenomen teneinde horecabedrijven als genoemd in categorie II van Bijlage 2 Staat van inrichtingen (horeca) mogelijk te maken indien deze ruimtelijk inpasbaar zijn.
Op de verbeelding is onderscheid gemaakt tussen de hoofdbebouwing en de zone achter deze hoofdbebouwing. Voor beide zones gelden andere bouwregels. Voor de hoofdbebouwing wordt de bestaande hoofdvorm van de bebouwing vastgelegd teneinde het bestaande afwisselende bebouwingsbeeld te waarborgen. Voor de zone achter de hoofdbebouwing is uitsluitend een maximale bouwhoogte bepaald, aangezien hier minder cultuurhistorische aspecten in het geding zijn en deze zone bovendien niet zichtbaar is vanuit de openbare ruimte.
Voor het wonen geldt dat het wonen op de verdieping en daar waar het wonen op de begane grond is toegestaan is beperkt tot het bestaande aantal woningen.
Op de verbeelding is de aanduiding 'specifieke vorm van centrum - sociaal-cultureel centrum' opgenomen. Hier is tevens een sociaal cultureel centrum, inclusief een theater tot een maximale omvang van 300 m² toegestaan.
Detailhandel
Voor de gronden aan de Groenestraat 41 is de bestemming 'Detailhandel' opgenomen. Deze gronden zijn bestemd voor detailhandel, niet zijnde een supermarkt of volumineuze detailhandel. Daarnaast is er ondergeschikte dienstverlening en horeca toegestaan. Gebouwen dienen binnen een bouwvlak gebouwd te worden. De goot- en bouwhoogte bedragen ten hoogste de goot- en bouwhoogte die bestond op het tijdstip van de terinzagelegging van het ontwerpbestemmingsplan.
Maatschappelijk
Deze bestemmingen heeft betrekking op de locatie Vetkamp 28. Om verwarring over het bewonen en huisvesten van zorgbehoevenden binnen de bestemming 'Maatschappelijk' te voorkomen, is de toelichting op dit punt in voorliggend bestemmingsplan verduidelijkt.
Tuin
De bestemming 'Tuin' heeft betrekking op, in beginsel, onbebouwde tuinen en erven bij woningen. Gebouwen mogen hier niet worden gebouwd, een enkele, nader afgewogen, uitzondering daargelaten. Ook komt deze bestemming voor in combinatie met de bestemming 'Centrum – 1' teneinde waardevolle groene achtererven te kunnen behoeden tegen bebouwing en/of toenemende verharding.
Verkeer - Verblijfsgebied
Deze bestemming is toegekend aan een groot deel van de binnenstad ‘binnen de ring’. De inrichting is hier veelal afgestemd op het gebruik als voetgangerszone. Binnen deze bestemming is aangegeven, dat het Plein tevens gebruikt mag worden als evenemententerrein. Voorts zijn de grote openbare parkeervoorzieningen nader aangeduid.
Wonen
De bestemming 'Wonen' heeft betrekking op de bestaande woningen, voor zover deze zijn gelegen buiten het centrumgebied. In de regels zijn aparte bepalingen opgenomen voor de toelaatbaarheid van bijgebouwen.
Voorts bevat het artikel een specifieke gebruiksregel waarin geregeld is dat splitsing van woonpanden in meerdere wooneenheden niet is toegestaan. Zie hiervoor ook de toelichting onder het kopje ‘Centrum’.
Op de verbeelding zijn aanduidingen opgenomen waar detailhandel, kantoren of een maatschappelijke voorziening is toegestaan op de begane grond.
Waarde - Archeologie
Deze dubbelbestemming is opgenomen voor het behoud, de bescherming van de aanwezige archeologische waarden in de bodem, dan wel de te verwachten archeologische waarden in de bodem. Op de verbeelding is door middel van een aanduiding aangegeven welke 'specifieke vorm van waarde' aanwezig is.
Waarde - Cultuurhistorie
De dubbelbestemming 'Waarde - Cultuurhistorie' is opgenomen voor het behoud, de bescherming en/of het herstel van de cultuurhistorische waarden in het gebied.
Algemene afwijkingsregels
Hierin zijn regels voor het splitsen van panden ten behoeve van wonen opgenomen, conform de 'Parapluherziening (on)zelfstandige woonruimte en voorgevelrooilijn'.
Overige regels
Een correctie is aangebracht door middel van een administratieve bepaling. Dat betreft een aangepaste Staat van bedrijfsactiviteiten (categorie 1 t/m 2). Via deze weg is die nieuwe Staat van bedrijfsactiviteiten ook aan de regels van het 'Bestemmingsplan Binnenstad Nijkerk 2018' toegevoegd.