Plan: | Nijkerk 2 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0267.BP0027-0004 |
Algemeen
De watertoets - zoals deze in het kader van ruimtelijke plannen dient te worden uitgevoerd - is het gehele proces van vroegtijdig informeren, adviseren, afwegen en uiteindelijk beoordelen van waterhuishoudkundige aspecten in ruimtelijke plannen en besluiten. De watertoets wordt uitgevoerd binnen de bestaande wet- en regelgeving op het gebied van ruimtelijke ordening en water. De watertoets vormt de verbindende schakel tussen het waterbeheer en de ruimtelijke ordening. Op basis van de waterparagraaf wordt een wateradvies aangevraagd bij waterschap Vallei & Eem. In dit kader worden dan ook alle relevante waterhuishoudkundige aspecten meegenomen in het onderhavige plan.
Beschrijving watersysteem
Water speelt van oudsher een belangrijke rol in Nijkerk. De invloed van de toenmalige Zuiderzee op de stad Nijkerk is onmiskenbaar, al was het vroeger veelal een strijd tegen het water. Vanuit het Veluwemassief aan de andere kant, lopen eeuwenoude beken door het gebied richting Veluwemeer: sommige nog steeds herkenbaar, andere niet meer. Ooit gaf de zogenaamde 'kwade beek' veel overlast in de vorm van overstromingen.
Naast tegenslag heeft de ligging aan het water de stad Nijkerk ook veel voorspoed gebracht. Water siert de stad op vele plaatsen en de Arkervaart is belangrijk in verband met beroepsscheepvaart en de verbinding met het Veluwemeer.
De gemeente en Waterschap Vallei & Eem werken op het gebied van waterbeheer al geruime tijd samen. Van oudsher betrof de samenwerking vooral het waterbeheer in de polder. De laatste decennia werken gemeente en waterschap steeds meer samen aan het water in het stedelijk gebied en de afstemming tussen water en ruimtelijke ordening. Door klimaatveranderingen, stijging van de zeewaterspiegel en bodemdaling is er in de toekomst meer ruimte voor oppervlaktewater nodig. Een goed voorbeeld van deze samenwerking is de wijk Groot Corlaer. In en rondom deze wijk heeft water een centrale plaats. Behalve dat de watergangen in de wijk voorzien in de opvang en vertraagde afvoer van hemelwater naar het buitengebied, is er extra waterberging gecreƫerd waarmee het mogelijk is het water van de Brede Beek vast te houden en daardoor de polder Arkemheen te ontlasten. In de nieuwe woonwijken is een gescheiden rioolstelsel aangelegd.
Bij alle nieuwe ontwikkelingen binnen Nijkerk speelt waterberging een nadrukkelijke rol. Omdat het voorliggende bestemmingsplan uitsluitend de bestaande situatie vastlegt en geen nieuwe ontwikkelingen mogelijk maakt, kan er in het kader van dit bestemmingsplan geen extra waterberging worden gerealiseerd. Hiervoor dient in het kader van een nieuwe ontwikkeling een apart bestemmingsplan te worden vervaardigd.
Watertoetsproces
De gemeente Nijkerk heeft het Waterschap Vallei & Eem ingelicht over dit bestemmingsplan. Afgesproken is dat indien zich binnen het plangebied in- of uitbreiding plaatsvindt, de volgende zaken overwogen moeten worden: