direct naar inhoud van 2.1 Geschiedenis Hoevelaken
Plan: Bedrijventerrein 2
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0267.BP0013-0003

2.1 Geschiedenis Hoevelaken

De kern Hoevelaken is ontstaan door ontginning van een veen- en moerasgebied. Deze eerste ontginningsstrook, is in 1132 vermoedelijk ter hoogte van het Horstpad begonnen. Na een aantal jaren ontstond de tweede ontginningsbasis op een veenwal, ter plaatse van de huidige Oosterdorps- en Westerdorpsstraat. Het Hoevelakense land had een uitsluitend agrarische bevolking welke qua voorzieningen volledig was georiƫnteerd op Amersfoort. Een uitgesproken dorpskern was niet aanwezig.

afbeelding "i_NL.IMRO.0267.BP0013-0003_0002.jpg"

afbeelding - historische ontwikkeling van Hoevelaken


In 1937 werd een autoweg en het kruispunt Hoevelaken/Terschuur aangelegd. Dit was een eerste aanzet voor de huidige rijksweg A1. Hierdoor werd Hoevelaken de functie van ader voor het doorgaande verkeer ontnomen. Na 1950 maakte Hoevelaken een explosieve groei door.
Naast de grote planmatige uitbreidingsplannen met betrekking tot woongebieden bood de ligging van Hoevelaken nabij de A1 en de A28 een goed vestigingsklimaat voor bedrijven. Begin jaren '90 het plan ontwikkeld om bedrijven die een verbondenheid hadden met de toenmalige gemeente Hoevelaken zich te vestigen op het toen al bestaande bedrijventerrein Hogenbrink. Nadat er in Hogenbrink geen beschikbare ruimte meer was is men vanaf de jaren '90 begonnen met de plannen voor bedrijventerreinen ten zuiden van Hoevelaken langs de A1. Om optimaal gebruik te maken van de ligging naast de A1 werd aan bedrijven de mogelijkheid geboden om zich op een zichtlocatie te vestigen. In de loop der jaren zijn de beschikbare kavels op de bedrijventerreinen Overhorst en Horstbeek in gebruik genomen door een verscheidenheid aan bedrijvigheid.