Plan: | Kerkdriel en Hoenzadriel 2013 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0263.BP1084-VG01 |
Het bestemmingsplan 'Kerkdriel en Hoenzadriel' is door de gemeenteraad van de gemeente Maasdriel vastgesteld bij besluit d.d. 4 september 2008. Tegen de goedkeuring van het bestemmingsplan door Gedeputeerde Staten is door een aantal partijen beroep aangetekend bij de Raad van State. De beroepen zijn deels gegrond verklaard en het besluit van GS is op onderdelen vernietigd. Daarnaast is een aantal omissies geconstateerd. Door middel van de onderhavige herziening 'Kerkdriel en Hoenzadriel 2013' worden de betreffende onderdelen in het bestemmingsplan gerepareerd.
Tussen 1 oktober 2012 en 1 juli 2013 mogen zowel de RO Standaarden 2008, versie 1.1 als de RO Standaarden 2012 worden toegepast. Voor alle plannen die vanaf 1 juli 2013 in procedure gaan, zijn de RO Standaarden 2012 verplicht. Gelet op de naderbij komende datum van 1 juli is de keuze is gemaakt om de RO Standaarden 2012 te gebruiken bij de opzet van dit bestemmingsplan.
De herziening van het bestemmingsplan heeft betrekking op uiteenlopende aspecten, welke echter te categoriseren zijn naar algemene en locatiespecifieke aanpassingen. De algemene aanpassingen betreffen zaken zoals het opnemen van actuele regelingen voor bepaalde afwijkingsmogelijkheden en het in zijn algemeen aanpassen van de gehanteerde regeling naar de Standaard Vergelijkbare Bestemmingsplannen 2012 (SVBP 2012). Locatiespecifieke aanpassingen betreffen aanpassingen die specifiek op één bepaalde locatie worden doorgevoerd. Het gaat dan bijvoorbeeld om het aanpassen van onjuistheden, het opnieuw opnemen van de bestemmingen waaraan door de Raad van State goedkeuring is onthouden of het opnemen van ondertussen verleende vrijstellingen, ontheffingen en omgevingsvergunningen.
Om te voldoen aan de huidige digitaliseringsvereisten dient het bestemmingsplan te worden opgesteld conform de RO Standaarden 2012. De regels en de verbeelding van het bestemmingsplan dienen daartoe in lijn met de SVBP 2012 te worden gebracht. Het huidige bestemmingsplan is opgesteld op basis van de RO Standaarden 2006, waarbinnen een grotere vrijheid bestond met betrekking tot het gebruik van onder andere de benamingen van bestemmingen en aanduidingen. De SVBP 2012 trekt in dat verband strakke kaders voor de benamingen. Het bestemmingsplan wordt dusdanig aangepast dat het binnen deze kaders komt te vallen, zonder dat daarbij inhoudelijk sprake is van verruimde of anderszins gewijzigde regelingen.
Onder algemene onvolkomenheden worden schrijffouten, onjuiste verwijzingen en andere tekstuele onduidelijkheden in de regels verstaan. Het gaat om:
Met de uniformering van regelingen wordt bedoeld dat een afstemming plaatsvindt van de regels met de andere recente gereed gekomen en nieuwe bestemmingsplannen voor de kernen van Maasdriel. Het betreft:
De locatiespecifieke aanpassingen betreffen primair aanpassingen aan de verbeelding, welke soms ook hun doorvertaling vinden in de regels. Het gaat enerzijds om onvolkomenheden of gewijzigde inzichten en anderzijds om aanpassingen als gevolg van het opnemen van inmiddels verleende vrijstellingen, ontheffingen en omgevingsvergunningen en het opnemen van wijzigingsplannen en planherzieningen. Ook kan sprake zijn van ontwikkelingen.
De aanpassingen als gevolg van onvolkomenheden of gewijzigde inzichten betreffen:
De aanpassingen als gevolg van verleende vrijstelling, ontheffingen en omgevingsvergunning en door de opname van wijzigingsplannen en herzieningen betreffen:
De opgenomen nieuwe ontwikkelingen betreffen:
De in deze herziening van het bestemmingsplan 'Kerkdriel en Hoenzadriel' uit 2008 opgenomen ontwikkelingen hebben in enkele gevallen consequenties voor de aanwezige waarden op archeologisch, cultuurhistorisch, landschappelijk en/of natuurlijk terrein. Echter het betreft steeds ontwikkelingen waarvan in eerdere planvorming of eerder doorlopen procedures reeds is geoordeeld dat geen onevenredige aantasting van genoemde waarden plaatsvindt, dan wel heeft in het kader van de daarvoor afzonderlijk opgestelde ruimtelijke onderbouwingen reeds onderzoek naar eventuele effecten op aanwezige waarden plaatsgevonden. In het kader van deze herziening zijn dan ook geen verdere inventarisaties naar eventueel in het geding zijnde waarden uitgevoerd.
Op 18 april 2013 is het Archeologiebeleid Maasdriel 'Aantrekkelijk verleden tussen de rivieren' vastgesteld. Toekomstige ontwikkelingen binnen het plangebied worden hieraan getoetst. De dubbelbestemmingen 'Waarde - Archeologie' zien hierop.
De aanduiding 'archeologische waarden' is binnen de bestemming 'Wonen' opgenomen in het bestemmingsplan ten behoeve van de aldaar aanwezige archeologische monumenten. Deze hebben geen specifieke status als beschermd monument. De aanduiding heeft derhalve met name een signaalfunctie om de wel aanwezige maar niet van een beschermde status voorziene archeologische monumenten onder de aandacht te brengen. De bescherming van de in het plan ook aanwezige beschermde archeologische monumenten (met specifieke status) is geregeld door middel van de dubbelbestemming 'Waarde - Archeologie 2'.
De aanpassingen in dit bestemmingsplan hebben geen milieuhygiënische consequenties. De aanpassingen hebben betrekking op omissies ten opzichte van de bestaande situatie en leiden derhalve niet tot nieuwe situaties, dan wel hebben betrekking op ontwikkelingen waarvan in eerdere planvorming, eerder doorlopen procedures of eerdere afwegingen op basis van aangeleverde onderbouwingen de milieuconsequenties reeds zijn beoordeeld. Daarbij zijn geen belemmeringen voor de respectievelijke planvoornemens geconstateerd.
Voor de waterhuishoudkundige aspecten is dezelfde redenering van toepassing, als hierboven beschreven onder de paragraaf 'Milieu'.
In het kader van de watertoets is het voorontwerp bestemmingsplan voor reactie toegezonden aan het waterschap Rivierenland. De reactie van het waterschap is opgenomen in de Nota vooroverleg en zienswijzen. Naar aanleiding daarvan is de met ingang van 1 oktober 2012 geldende instructie (Besluit algemene regels ruimtelijke ordening) ten aanzien van het bestemmen van waterkeringen en bijbehorende beschermingszones in het bestemmingsplan verwerkt. De kernzone van de waterkering is daartoe onder de dubbelbestemming 'Waterstaat - Waterkering' gebracht. De bijbehorende beschermingszones zijn onder de gebiedsaanduidingen 'vrijwaringszone - dijk 1' (binnenbeschermingszone) en 'vrijwaringszone - dijk 2' (buitenbeschermingszone) gebracht.
Zoals uit de voorgaande hoofdstukken blijkt, bestaan geen overwegende bezwaren tegen de genoemde wijzigingen en aanpassingen. Het bestemmingsplan Kerkdriel en Hoenzadriel uit 2008 wordt dan ook conform de genoemde, te herziene onderdelen aangepast tot het bestemmingsplan 'Kerkdriel en Hoenzadriel 2013'.
De regels van het bestemmingsplan zijn inhoudelijk op basis van het bestemmingsplan uit 2008 opgesteld, met inachtneming van de genoemde aanpassingen. Wat betreft opzet en systematiek sluiten de regels aan bij de SVBP 2012.
Ook de verbeelding is volledig op basis van de huidige standaarden vervaardigd. Dit betekent dat een aantal bestemmingen en aanduidingen een andere naamgeving heeft gekregen en ook de weergave verschilt van het bestemmingsplan uit 2008. De inhoudelijke verschillen hebben echter alleen betrekking op de opgesomde aanpassingen.
Het bestemmingsplan doorloopt de volgende procedure:
In het kader van deze procedure is het voor een ieder mogelijk om gedurende de ter inzagelegging van het ontwerp bestemmingsplan (fase b) zijn/haar zienswijze (bij de gemeenteraad) kenbaar te maken. In publicaties met betrekking tot de diverse stappen die het plan moet doorlopen wordt daarvan steeds melding gemaakt. Wanneer beroep wordt ingesteld, beslist de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State over het bestemmingsplan.
De binnengekomen reactie in het kader van het vooroverleg en de zienswijzen zijn in een afzonderlijke 'Nota vooroverleg en zienswijzen' behandeld. Deze nota is als bijlage bij het raadsbesluit tot vaststelling van het bestemmingsplan opgenomen.