Plan: | Kerkdriel Noord |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0263.BP1050-OH01 |
Het thema ‘zelf je woning bouwen in een dorps woonmilieu’ is vertaald in een stedenbouwkundig ontwerp; kleurrijk dorp. Kleurrijk staat voor variatie en differentiatie, iedere woning, iedere straat is anders. De structuur is afwisselend, informeel en kleinschalig met veel ruimte voor groen en water. De gekozen opzet heeft een grote mate van flexibiliteit en is makkelijk faseerbaar.
In het ruimtelijk structuurbeeld Kerkdriel is aan de westzijde van het plangebied een nieuwe verbinding geprojecteerd tussen provinciale weg (N322) en de Wordenseweg. Het plangebied Kerkdriel Noord en het intensiveringsgebied glastuinbouw ten noorden van de Veersteeg kunnen hier in de toekomst op aangesloten worden.
Ontwikkelingen in de omgeving
Ruimtelijk structuurbeeld Kerkdriel
Afbeelding 3.3 Ontwikkelingen in de omgeving
1 . mogelijk nieuw sportpark tussen Wordenseweg en de Hoorzik
2 . woningbouwlocatie Kerkdriel Noord
3 . intensiveringsgebied glastuinbouw
4 . nieuwe ontsluiting, indicatieve ligging
5 . woningbouwlocatie Empelenhof
Op dit moment vindt nader onderzoek plaats naar nut en noodzaak van deze verbinding. Door de noord – zuid ligging van deze verbinding, staat deze haaks op de historische structuren van de Hoorzik en de Veersteeg. Bij de mogelijk toekomstig te realiseren nieuwe weg vormen de knooppunten van de nieuwe weg met de oude structuren de toekomstige entrees van de nieuwe wijk.
De Hoorzik en de Veersteeg zullen verder verdichten met lintbebouwing met een individuele verschijningsvorm en passend qua maat en schaal bij de bestaande bebouwing. Langs de Hoorzik wordt dit afgewisseld met aangename, groene plekken. De nieuwe wijk is met de Hoorzik en de Veersteeg verbonden met woonstraten, voetpaden en een groenstructuur langs de bestaande watergang. Wonen in een dorp is wonen in een historische context en niet wonen aan een nieuwe randweg. Dit betekent dat de oude, historische structuur van de Hoorzik en de Veersteeg van groot belang zijn voor de identiteit van de nieuwe bebouwing.
Langs de Luttel Inghweg, waar de mogelijke toekomstige verbinding is geprojecteerd, komt een brede strook met groen, water en bebouwingselementen (bijvoorbeeld patiobungalows) die in het groen geschoven zijn. Zo is de uitstraling van de wijk richting de Luttel Inghweg duidelijk anders dan de uitstraling richting de Hoorzik, de Veersteeg en de Kloosterstraat. Hiermee wordt de historische context duidelijk en zichtbaar. Langs de Kloosterstraat komt lintbebouwing met een individuele verschijningsvorm.
Het plangebied bestaat uit voornamelijk noord-zuid georiënteerde woonstraten die onderling verschillend zijn. De woonstraten zijn informeel en kennen geen lange rechtstanden. In oost-westelijke richting lopen nieuwe waterstructuren die de woonstraten doorsnijden en de richting van de oude verkavelingstructuur hebben.
De watergang centraal in het gebied doorsnijdt de nieuwe wijk van noord naar zuid. De verbrede watergang krijgt flauwe, kind- en natuurvriendelijke oevers. Een parkachtige zone met bomen, wandelpaden en een verbinding voor langzaam verkeer van de Hoorzik naar de Veersteeg. Deze route, langs de watergang, kan een verbinding gaan vormen tussen het zuiden en het noorden. Het woongebied is met oost-west georiënteerde wandelpaden verbonden met deze centrale groen-blauwe zone.
De knoop de Hoorzik-Kloosterstraat is bijzonder vanwege de kruising van twee historische structuren. Daarnaast is de plek bijzonder vanwege de aanwezigheid van twee kenmerkende gebouwen in combinatie met fraaie volwassen bomen en de waterpartij tussen de Klooster-straat en de wijk ‘de Bulk’. Hier komt een groen plein met een rand van bebouwing ter versterking van deze bijzondere plek. De hinderzones van de aangrenzende bedrijven zijn gebruikt voor aangename, openbare plekken met veel groen en water en ruimte voor extra parkeerplaatsen.
Afbeelding 3.3 Stedenbouwkundig plan
Een dorps woonmilieu kenmerkt zich door een variatie in woningtypologieën. Vrijstaande, geschakelde, twee onder een kap en rijenwoningen staan door elkaar. In het plangebied is ruimte voor circa 230 woningen.Langs de randen van het plangebied (de Kloosterstraat, de Hoorzik, de Veersteeg) is ruimte voor met name vrijstaande en enkele twee onder een kap woningen die aansluiten bij de bestaande bebouwingsstructuur langs de oude linten. Het plangebied zelf zal een sterkere mix van woningtypen kennen. In het beeldkwaliteitsplan staat aangegeven dat de woningen een individuele verschijningsvorm krijgen. De kavelbreedtes en dieptes zullen variëren. Een bouwkavel voor een vrijstaande woning zal niet smaller zijn dan 14 meter en de maximale kaveloppervlakte is 800 m2. Ook zullen er verschillende voortuindieptes zijn, geen strakke rooilijnen, zodat er een informele, speelse bebouwingsstructuur ontstaat. De woningen zijn altijd georiënteerd op de straat. Door bijgebouwen op een minimale afstand achter de voorgevel te plaatsen ontstaat altijd voldoende ruimte voor het parkeren van één of meerdere auto’s op het eigen erf.Op twee plekken, langs de Luttel Inghweg en bij de knoop Kloosterstraat-de Hoorzik, is ruimte voor bijzondere bebouwing. Het bouwen van patiobungalows voor medioren/senioren, gebouwd in collectief opdrachtgeverschap, is aan de zijde van de Luttel Inghweg mogelijk. Bij de knoop Kloosterstraat-de Hoorzik kunnen enkele senioren- of jongerenwoningen in een gestapelde vorm (maximaal twee lagen) een plek krijgen. Afhankelijk van de toekomstige woningmarkt kunnen de accenten in het woningbouwprogramma verschuiven binnen het kader van dit bestemmingsplan.
Zoals in de paragraaf stedenbouwkundige structuur is aangegeven, is het plangebied ontsloten op de Veersteeg en de Hoorzik. Hierdoor is een herinrichting van deze straten noodzakelijk. Door meerdere verbindingen op de ontsluitingsroutes te maken, spreidt het verkeer zich. De woonstraten krijgen een informele inrichting met korte rechtstanden.
De parkeernorm bedraagt 2 parkeerplaatsen / woning. Vrijstaande woningen en twee-onder-één kap woningen, hebben één parkeerplaats op eigen terrein, aanvullend wordt er nog een parkeerplaats in de openbare ruimte gerealiseerd. Bij voldoende breedte van de oprit, telt dit als 1,8 parkeerplaatsen op eigen terrein, bij voldoende lengte telt dit als 1,3 parkeerplaatsen op eigen terrein.
Langs de centrale watergang en groenzone komt een doorgaande noord-zuid langzaam verkeer verbinding. In oost-westelijke richting verbinden wandelpaden de woonstraten met de centrale groenzone en met de Kloosterstraat. Hierdoor is de bushalte goed bereikbaar voor langzaam verkeer.
De watergang centraal in het gebied doorsnijdt de nieuwe wijk van noord naar zuid. De verbreding van de watergang met daarnaast flauwe, kind- en natuurvriendelijke oevers, creëert een ontspannen en aangename open ruimte. Een parkachtig gebied met bomen, wandelpaden en een verbinding voor langzaam verkeer van de Hoorzik naar de Veersteeg. Op dit moment is het nog niet mogelijk om deze verbinding in zijn geheel te realiseren, afhankelijk van de toekomstige ontwikkelingen kan ook het laatste deel van de verbinding worden aangelegd. Haaks op de centrale watergang komen groen- en waterstructuren die de richting van de oorspronkelijke kavelstructuur hebben. Een aantal bestaande watergangen krijgt een breder profiel en flauwe, natuurvriendelijke oevers. In het noordelijke deel van de centrale groen-blauwe zone is een speeleiland onderdeel van deze zone.
Het hemelwater stroomt via goten in de straat naar wadi’s of wegbermen. In het westelijke deel van het plangebied zullen, halverwege de bouwstroken, wadi’s zorgen voor de berging en infiltratie van het hemelwater. Zo wordt het schone hemelwater eerst geïnfiltreerd en geborgen voordat het wordt afgevoerd. In het oostelijke deel is open water, in verband met kwel, niet gewenst. Een overstroombare laagte zorgt hier voor de benodigde bergingscapaciteit.
Binnen het plangebied wordt onderscheid gemaakt in formele en informele speelruimte. Het speelruimteplan stelt dat de inrichting van speelterreinen in de kernen plaats moet vinden op basis van de normen voor formele speelruimte. Hierbij wordt uitgegaan van de actieradius per leeftijdscategorie. Voor kinderen geldt de afstand vanaf de woning 100 meter (niveau van straat/blok), voor jeugd is dit 300 tot 400 meter (niveau buurt) en voor jongeren is dit meer dan 1.000 meter (niveau dorpskern).
Dit betekent dat er voor kinderen zes formele speelplekken in het plangebied worden ingericht, drie aan de oostzijde en drie aan de westzijde van het plangebied. De groene, openbare plekken in de woonstraten en de brede groenstructuur tussen de woonstraten zijn goede centrale plekken voor speelruimte. Het speeleiland is een centrale plek in de wijk voor een bijzondere speelvoorziening, zowel voor kinderen als de jeugd. Dit eiland wordt een spannende plek met droge en natte delen, om te spelen, te struinen en te ontdekken. Het speeleiland is zowel een formele als een informele speelplek. Door de kleinschalige opzet van de wijk ontstaan er veel speelaanleidingen en dus ook veel informele speelruimte. Zowel op straat als langs het groen en het water.