Plan: | Agrarisch Gebied, 66e herziening (Wolbertsdijk 13 te Wapenveld) |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0246.00000859-va01 |
Het beleid van de gemeente Heerde is vastgelegd in diverse beleidsstukken. In dit geval zijn de belangrijkste beleidsstukken de 'Structuurvisie Landelijk gebied', de 'Beleidsnotitie wonen in het landelijk gebied', de 'Visie op het wonen en werken in de gemeente Heerde tot 2015 en de 'Welstandsnota'.
In de Structuurvisie landelijk gebied is het beleid geformuleerd op het buitengebied van de gemeente Heerde. De 'Structuurvisie Landelijk gebied' is op 27 juni 2005 vastgesteld door de raad van de gemeente Heerde. De hoofddoelstelling van de visie is het bieden van de ruimtelijke kaders aan een vitaal en leefbaar platteland, waarin gebiedseigen functies tot hun recht komen en nieuwe ontwikkelingen mogelijk zijn. Dit alles binnen de randvoorwaarden van groen, rust en ruimte.
De bovenstaande hoofddoelstelling is vertaald in enkele subdoelstellingen. Deze doelstellingen bepalen welke kwaliteiten van het landelijk gebied behouden en/of verder ontwikkeld moeten worden. De subdoelstellingen zijn:
Onderdeel van de structuurvisie is een structuurvisie kaart. Deze kaart kent zes deelgebieden te weten; platteland van de natuur, platteland van de verweving, platteland van de dynamiek, platteland van de landbouw, platteland van de dynamiek met accent landschap en platteland van de rivier. In figuur 3.3 is een uitsnede van de structuurvisiekaart opgenomen.
Figuur 3.3. Uitsnede kaart Structuurvisie landelijk gebied (Bron: Gemeente Heerde)
Volgens de vastgestelde Structuurvisie Landelijk Gebied ligt het plangebied in het deelgebied "platteland van de dynamiek"
Het "platteland van de dynamiek" bestaat uit het natte heide en broek-ontginningenlandschap. Dit landschap draagt duidelijke kenmerken van een systematische ontginning. Er is een overwegend rationele verkaveling met een rechtlijnig greppel- en wegenpatroon. Hier komen verspreid houtsingels en bosjes voor. Dit landschapspatroon dient in stand gehouden te worden en indien mogelijk hersteld en ontwikkeld te worden.
Het 'platteland van de dynamiek' heeft voornamelijk een agrarisch karakter, waar agrarische bedrijven en burgerwoningen elkaar afwisselen. Het beleid van de gemeente is erop gericht om aanwezige kansrijke agrarische bedrijven ontwikkelingsmogelijkheden te bieden en verbreding van de landbouw wordt gestimuleerd. Ook is hervestiging van agrarische bedrijven in deze gebieden mogelijk.
De landbouw kent in het algemeen de trend van veel stoppende agrarische bedrijven, in dit deelgebied vindt dit versneld plaats. De woonfunctie wordt in deze gebieden dan ook gestimuleerd. Voor beleid met betrekking tot de woonfunctie wordt verwezen naar de beleidsnotitie 'Wonen in het landelijk gebied' welke in sub-paragraaf 3.3.2. behandeld wordt.
De functie wonen is door de veranderingen in de agrarische structuur in het kader van de leefbaarheid van het platteland zeer belangrijk. In de beleidsnotitie 'Wonen in het landelijk gebied' is weergegeven op welke wijze deze functie in stand gehouden kan worden.
De beleidsnotitie 'Wonen in het landelijk gebied' gaat in op vijf verschillende aspecten van wonen te weten:
In de beleidsnotitie is een hoofdstuk opgenomen over vrijkomende (agrarische) bebouwing. De gemeente is van mening dat wonen een geschikte vorm van (her-)gebruik van vrijgekomen agrarische gebouwen in het buitengebied is. Hiermee kan een impuls worden gegeven aan de leefbaarheid van het landelijk gebied, zonder nieuwe bouwlocaties toe te voegen. Dit moet in combinatie worden gezien met de woningen die in de ontwikkelingsgebieden kunnen worden gebouwd. Uitgegaan wordt van een reductie van tenminste 50 % van het bebouwd oppervlak per bestemmingswijziging.
De gemeenteraad van Heerde heeft de 'Welstandsnota gemeente Heerde' op 24 mei 2004 vastgesteld. Hierin is het welstandsbeleid van de gemeente Heerde beschreven. In de welstandsnota zijn zowel gebiedsgerichte als algemene welstandscriteria geformuleerd. De welstandsnota kent een gebiedsopdeling. Aan elk deelgebied is een welstandsniveau toegekend. Er wordt onderscheid gemaakt in vier welstandsniveau's, te weten:
Het plangebied valt onder welstandniveau 4, wat inhoudt dat de locatie welstandsvrij is. In deze gebieden wordt een preventieve welstandsbeoordeling overbodig geacht.
Uitgaande van een functieverandering in het "platteland van de dynamiek", de reductie van het bebouwd oppervlak van 50 % en de landschappelijke inpassing van het gehele perceel wordt geconcludeerd dat er een aanzienlijke kwaliteitsimpuls gegeven wordt aan het landschap. De in voorliggend bestemmingsplan besloten ontwikkeling is in overeenstemming met de gemeentelijke beleidsuitgangspunten zoals hierboven verwoord.