direct naar inhoud van 3.3 Toekomstperspectief voor de binnenstad van Hattem
Plan: Binnenstad
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0244.bpBinnenstad-0003

3.3 Toekomstperspectief voor de binnenstad van Hattem

Zoals in de inleiding van deze toelichting is beschreven, is vooruitlopend op de opstelling van het voorliggende bestemmingsplan het "toekomstperspectief voor de binnenstad" ontwikkeld. Dit toekomstperspectief diende bouwstenen te bevatten voor het bestemmingsplan voor de binnenstad van Hattemen mogelijk ook voor een eventuele centrumvisie.

Het toekomstperspectief voor de binnenstad van Hattem is een resultante van een proces waarbij bewoners, ondernemers, belangenverenigingen en andere Hattemers alsmede de gemeente Hattem (ambtelijk en bestuurlijk) zijn betrokken.

Om een zo breed mogelijk gedragen visie te kunnen ontwikkelen heeft de gemeente in het voorjaar van 2005 een meedenkavond georganiseerd voor binnenstadsbewoners, ondernemers, en andere "gebruikers" van de binnenstad.

De resultaten van de meedenkavond zijn verwerkt in het "toekomstperspectief".

Verder is er een overzicht van de knelpunten, ideeën en wensen van de deelnemers opgenomen. Dit alles is weer besproken in een drietal bijeenkomsten in 2006 en 2007. Opgemerkt wordt dat ook de Kamer van Koophandel heeft geparticipeerd in deze bijeenkomsten.

Het "toekomstperspectief" is verder aangevuld met de resultaten van het parkeeronderzoek, dat in de zomer van 2005 is uitgevoerd en met de evaluatie van de afsluiting van een deel van de binnenstad voor het autoverkeer (zomer van 2006).

In het "toekomstperspectief" is een groot aantal wensen en suggesties vermeld, die niet (direct) betrekking hebben op zaken, die in een bestemmingsplan geregeld kunnen worden.

Dit zijn bijvoorbeeld:

  • het type winkel;
  • de ontwikkeling van een hotel of pension;
  • de kwaliteit van reclame-uitingen;
  • de kwaliteit van het groen, openbare ruimte en verlichting;
  • de verkeersveligheid;
  • het parkeerbeleid (betaald, lang, kort en zones).

Aspecten die wel geregeld kunnen worden in het bestemmingsplan zijn de volgende:

  • het toekennen dan wel mogelijk maken van functies op bepaalde locaties;
  • ten opzichte van het vigerende bestemmingsplan voor de binnenstad zal de ontmoetingszone/het centrumgebied heroverwogen worden;
  • hiermee samenhangend kan de uitwisselbaarheid van de functies detailhandel, horeca, kantoren et cetera worden afgestemd op het gewenste karakter van de straten in de binnenstad;
  • er leeft de wens om bepaalde gebieden in de binnenstad voor een verdere versterking van het museale karakter in aanmerking te laten komen. Een en ander kan in de planregels en/of op de plankaart (verbeelding) worden opgenomen;
  • met betrekking tot de herinrichtingsaspecten die uit de visie naar voren zijn gekomen (bijvoorbeeld de herinrichting van het profiel Geldersedijk/Nieuwe weg) is het zaak dat de begrenzing van het bestemmingsplan "Binnenstad" daarmee (op voorhand) wordt afgestemd om eventuele extra planologische werkzaamheden in de toekomst te voorkomen. Inmiddels is het project "Hattem aan de IJssel" opgesteld. Hierbij wordt opgemerkt, dat inmiddels voor die werkzaamheden, die niet op basis van het "oude" bestemmingsplan "Binnenstad" uitgevoerd kunnen worden een apart bestemmingsplan "Voermanplein" is opgesteld;
  • het is zaak om de juridisch planologische planregels zodanig op te stellen en te redigeren, dat zoveel als mogelijk bovengenoemde aspecten (waar nodig) worden vermeld teneinde van begin af aan zo compleet mogelijk te zijn;
  • er zijn elementen in de binnenstadsvisie genoemd, die niet noodzakelijkerwijs in een juridisch kader gegoten behoeven te worden. Dan is het wel een goede zaak om in de toelichting op het bestemmingsplan hiervoor ruimte in te bouwen. Ook beleidsmatige aspecten kunnen zo vroegtijdig gecommuniceerd worden.

In de planregels en op de verbeelding, alsmede in deze toelichting, is terdege rekening gehouden met bovengenoemde zaken. Het voert hier te ver om op elk aspect gedetailleerd in te gaan. Gesteld kan worden dat het "toekomstperspectief" een waardevolle inbreng heeft gehad in de voorliggende bestemmingsplanopzet.