direct naar inhoud van 5.5 Werken en voorzieningen
Plan: Hierden Bosch
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0243.BP00060-0003

5.5 Werken en voorzieningen

5.5.1 Ontwikkelingen

Opheffen bedrijfsbestemming Molenweg 30

Op een deel van het perceel Molenweg 30 ligt een bedrijfsbestemming. De betreffende gronden zijn echter niet meer als zodanig in gebruik en de bouwkundige staat van de bedrijfsbebouwing is slecht. Het is dan ook wenselijk om de ontsierende bebouwing te slopen. In dat geval kan naast de bestaande boerderij (of dichtst bij de weg gelegen nieuw te bouwen eerste woning) een tweede ondergeschikte woning worden gerealiseerd. Deze tweede woning dient, net als een monumentaal erf, een ensemble te vormen met de eerste woning. De dichtst bij de weg gelegen woning is daarbij de belangrijkste. De tweede woning dient wat maat en vormgeving betreft daaraan ondergeschikt te zijn. De woning moet sober worden vormgegeven, geïnspireerd zijn op de oude schuren in het gebied en altijd 12 meter achter de voorgevel van de dichtst bij de weg gelegen eerste woning staan. Hierdoor wordt een nieuw erf gecreëerd dat wat opzet betreft vergelijkbaar is met een oud boerenerf. Om het karakter van een oud boerenerf te behouden en te versterken, zal de architectuur en de inrichting van het nieuwe erf verwijzen naar het agrarische verleden. Om dit te waarborgen zijn er beeldkwaliteitseisen geformuleerd, die voor de volledigheid en duidelijkheid in bijlage 6 in de Toelichting van het bestemmingsplan worden opgenomen. In een aparte procedure worden deze beeldkwaliteitseisen ter visie gelegd en vervolgens door de raad vastgesteld als welstandsbeleid. Deze beeldkwaliteitseisen zullen vervolgens als toetsingskader gaan dienen bij de bouwaanvraag voor de woningen.

Om dit te kunnen realiseren heeft het perceel op de verbeelding de aanduiding 'wro-zone - wijzigingsgebied 1' gekregen. In de planregels zijn de voorwaarden voor wijziging opgenomen. Zo zijn er bijvoorbeeld ter plaatse 2 woningen op het perceel toegestaan en mag hiermee worden afgeweken van de bouwperceelseis van minimaal 2.100 m2 per villa. Om de ondergeschiktheid in woning tot uitdrukking te laten komen, heeft de tweede woning een lagere maximum goothoogte gekregen dan de eerste woning. De wijziging mag pas plaatsvinden als aan de in de regels genoemde voorwaarden is voldaan. Eén van de voorwaarden heeft betrekking op het meerjarenprogramma woningbouw. Toevoeging van één nieuwe woning dient te passen binnen de door burgemeester en wethouders gehanteerde prioritering binnen dit meerjarenprogramma, wat onder andere is gebaseerd op het tussen de provincie Gelderland en de regio Noord-Veluwe overeengekomen Kwalitatief Woningbouw Programma.


Bijdrage ruimtelijke ontwikkeling ex artikel 6.24, lid 1, sub a Wro

In de Structuurvisie 'Dorpsomgevingsplan Hierden' is onder meer voor onderhavig perceel bepaald dat toevoeging van een nieuwe woning c.q. rode ontwikkeling gepaard moet gaan met landschappelijke versterking. Het kleinschalige dorpse karakter van Hierden, dat nog de kenmerken heeft van een authentiek Veluws dorp, dient namelijk te worden bewaard en versterkt. Op deze wijze profiteert het hele dorp en omgeving van toevoeging van nieuwe bebouwing. Landschappelijke versterking wordt verlangd in de vorm van een bijdrage aan de in de Structuurvisie genoemde projecten. Het betreft hier een bijdrage aan de ruimtelijke ontwikkeling ex artikel 6.24 lid 1, sub a Wro ten behoeve van een landschapsversterkingsfonds. De hoogte van de landschapsbijdrage is gebaseerd op een inschatting van de daadwerkelijk te maken landschapsversterkingskosten in Hierden voor de komende 10 jaar. De regeling in genoemde Structuurvisie zal tenminste na genoemde 10 jaar worden vervangen door een nieuwe regeling.


Procedure/economische uitvoerbaarheid

Met de initiatiefnemers zal voordat het ontwerpwijzigingsplan ter visie wordt gelegd een anterieure overeenkomst worden afgesloten. Hierin wordt overeengekomen dat de gehele planontwikkeling voor rekening en risico van de grondeigenaar komt. Dit betekent onder andere dat de eigenaar verplicht is tot een bijdrage aan de ruimtelijke ontwikkeling ex artikel 6.24 lid 1, sub a van de Wet op de ruimtelijke ordening ten behoeve van een landschapsversterkingsfonds. Ook dient de eigenaar eventuele planschadekosten en -vergoedingen voor zijn rekening te nemen die kunnen voortvloeien uit het in procedure te brengen plan. Voor deze planschadekosten en -vergoedingen geldt dat de eigenaar een voorschot dient af te dragen, eventueel in de vorm van een zekerheidsstelling (bankgarantie).

Daarnaast geldt dat de eigenaar een vergoeding betaalt voor het in behandeling nemen van het wijzigingsplan, de eventuele onderzoekskosten betaalt, evenals uiteraard de leges gemoeid met de vergunningaanvragen. Indien de anterieure overeenkomst is getekend wordt het ontwerpwijzigingsplan 6 weken ter visie gelegd. In deze periode kunnen zienswijzen bij de gemeente worden ingediend. De gemeente zal deze vervolgens beantwoorden en eventueel het ontwerpwijzigingsplan aanpassen. Het college van B&W zal uiteindelijk het wijzigingsplan vaststellen. Op basis van dit vastgestelde wijzigingsplan kan de omgevingsvergunning (bouwvergunning) worden verleend. Planologische medewerking kan niet worden verleend als een grondeigenaar niet bereid is een zogenaamde anterieure overeenkomst aan te gaan met de gemeente, waarin het hiervoor vermelde wordt geregeld. Het plan is in dat geval namelijk niet economisch uitvoerbaar.

5.5.2 Beheersmaatregelen

Parkhotel Hierden

Parkhotel Hierden heeft de bestemming horeca gekregen en is bestemd voor horecavoorzieningen in de categorie 1c die in bijlage 1 'Staat van horeca-activiteiten' zijn opgenomen, alsmede voor zalenverhuur in de categorie 2. De huidige situatie is met betrekking tot gebruik en bouwmogelijkheden opnieuw vastgelegd. Doordat de bestaande bouwrechten nog niet volledig zijn benut, zijn er nog uitbreidingsmogelijkheden op het perceel aanwezig. Deze uitbreidingsmogelijkheden mogen uitsluitend binnen het bouwvlak worden gerealiseerd.