direct naar inhoud van 5.3 Watertoets
Plan: Binnenstad - Horecavoorziening Hortuspark
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0243.BP00057-0004

5.3 Watertoets

Het plangebied ligt in het Hortuspark in de binnenstad van Harderwijk en valt binnen bestaand stedelijk gebied. Het te bebouwen oppervlak is in totaal maximaal 64 m2 groot. Dit is de gezamenlijke oppervlakte van paviljoen (50 m2) en verbindingssluis met het pand Markt 7.

In het vigerend bestemmingsplan Binnenstad is de beoogde ontwikkeling al opgenomen. Echter de locatie van de bebouwing is enkele meters in zuidelijke richting opgeschoven, waardoor het niet meer in het opgenomen bouwvlak past. De in dit bestemmingsplan opgenomen waterparagraaf is op 1 juni 2007 goedgekeurd door het Waterschap Veluwe.

In deze waterparagraaf is verwoord dat in de Watertoets Voorontwerp Structuurplan Harderwijk 2020 voor de binnenstad afspraken zijn gemaakt tussen de waterbeheerders over welke wateraspecten relevant zijn. Als belangrijkste wateraspecten in de binnenstad worden genoemd:

  • beleving
    De beleving van water staat voor het meer zichtbaar maken van water in en rondom de binnenstad. Dit kan door het realiseren van nieuwe waterpartijen of door het verbeteren van het zicht op bestaande waterpartijen. In het voorliggende plangebied wordt geen water toegevoegd. Daarentegen wordt er door de herinrichting van het Hortuspark wel water in de directe omgeving toegevoegd. Hierdoor wordt de belevingswaarde van water verhoogd.
  • wateroverlast
    In de watertoets Voorontwerp Structuurplan Harderwijk 2020 staat vermeld dat de binnenstad voor een groot deel in de potentiële wateroverlastzone ligt. Aangezien de gehele binnenstad echter boven 2 m +NAP ligt blijkt dit echter niet het geval te zijn en is de potentiële wateroverlastzone in de binnenstad geen item (maaiveldbestand provincie Gelderland, 2007).
  • afkoppelen van verhard oppervlak
    In de huidige situatie ligt in de binnenstad van Harderwijk een gemengd rioolstelsel. Er is geen ruimte om bergings- en infiltratievoorzieningen aan te leggen in openbaar gebied. Om geen postzegeloplossingen te creëren, is er geen voornemen om particulier afkoppelen in de binnenstad te stimuleren.

De bestaande situatie wijzigt met betrekking tot het wateraspect niet. Het plan heeft dan ook geen nadelige gevolgen voor en door (grond)water in de omgeving.