direct naar inhoud van 5.2 Cultuurhistorie en archeologie
Plan: Binnenstad - Horecavoorziening Hortuspark
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0243.BP00057-0004

5.2 Cultuurhistorie en archeologie

Rijksmonument
De oude kloostermuur is aangewezen als beschermd rijksmonument. De bescherming van rijksmonumenten is afdoende geregeld in het kader van de Monumentenwet 1988. Het paviljoen staat los van de muur en de verbindingsluis sluit aan op de al gerealiseerde doorbraak. Omdat het paviljoen niet direct tegen de oude kloostermuur wordt gerealiseerd, heeft de monumentencommissie positief op het ontwerp geadviseerd .

Archeologie

In 2006 is de Wet op de Archeologische Monumentenzorg van kracht geworden. In het kader hiervan dient een gemeente ruimtelijke planvorming te toetsen op archeologische waarden. Indien potentiƫle archeologische waarden worden verstoord, dient hier nader onderzoek naar te worden verricht.

Omdat het paviljoen is gesitueerd op de locatie van het voormalige Minderbroederklooster is de kans dat er archeologische waarden verloren gaan erg groot. In het bestemmingsplan is dan ook een dubbelbestemming archeologische waarde opgenomen. Bij de omgevingsvergunning kunnen de volgende voorschriften worden gesteld:

  • de verplichting tot het treffen van technische maatregelen waardoor de archeologische resten in de bodem kunnen worden behouden;
  • de verplichting tot het doen van opgravingen;
  • de verplichting de oprichting van het bouwwerk te laten begeleiden door een deskundige op het terrein van de archeologische monumentenzorg die voldoet aan door bevoegd gezag bij de vergunning te stellen kwalificaties.

De fundering van het paviljoen zal zodanig worden ontworpen dat de archeologische resten zoveel mogelijk worden ontzien. Wanneer behoud in situ niet mogelijk is, wordt bij de vergunning een opgraving verplicht gesteld (behoud ex situ).