direct naar inhoud van 3.4 Stadsvisie Harderwijk 2031
Plan: Binnenstad - Horecavoorziening Hortuspark
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0243.BP00057-0004

3.4 Stadsvisie Harderwijk 2031

De gemeenteraad heeft op 10 juni 2010 de Stadsvisie Harderwijk 2031 vastgesteld. Met dit document, willen wij u deelgenoot maken van onze visie op de thema's woonklimaat, maatschappelijke voorzieningen, werken en bereikbaarheid. Vier belangrijke thema's als het gaat om het creëren van een stad waar het prettig wonen en werken is. Voor ons is deze 'Stadsvisie Harderwijk 2031' de komende jaren de leidraad die ons helpt om dit doel, dit collectieve belang voor inwoners en ondernemers te bereiken.

De Harderwijker gemeenteraad heeft op 15 juni 2006 het Structuurplan Harderwijk 2020 vastgesteld. In deze notitie lag de focus op de ruimtelijke ontwikkelingen. Maar er was behoefte aan een integrale visie die het ruimtelijk, economisch en sociaal beleid met elkaar verbindt. Er werd een kernteam opgericht met als doel het kiezen van een ontwikkelingsrichting op het gebied van voorzieningen, werkgelegenheid, woonklimaat en bereikbaarheid. Het Structuurplan Harderwijk 2020 heeft gediend als belangrijke basis. Meningen en ideeën van inwoners, ondernemers, experts en raadscommissies gaven verdere invulling aan het plan. Gekozen is voor het scenario "Verdiepen". Ontwikkeling is namelijk noodzakelijk om van Harderwijk een aantrekkelijke woon- en werkgemeente te maken.

De Stadsvisie beschrijft de visie op de toekomst aan de hand van vier thema’s:

  • woonklimaat:
    "Prettig wonen in bijzondere woonwijken voor alle doelgroepen";
  • maatschappelijke voorzieningen:
    "Harderwijk loopt voorop op het gebied van sport, cultuur, onderwijs, zorg en welzijn";
  • werken:
    "Een sterke economische structuur door een duidelijk economisch imago";
  • bereikbaarheid:
    "Goede bereikbaarheid voor alle vervoerssoorten met aandacht voor milieu en veiligheid".


De Stadsvisie Harderwijk 2031 geeft aan welke koers we willen varen. De volgende stap is het vertalen van deze stadsvisie in één integrale visie. Een visie waarin een duidelijke sociale, economische én ruimtelijke pijler herkenbaar is. Per onderwerp worden de ambities en beleidsdoelen beschreven zodat de vraag "wat willen we in de komende jaren bereiken" helder wordt beantwoord. In de uitvoeringsagenda die hieraan wordt gekoppeld, staan de maatregelen die het gemeentebestuur de komende jaren neemt om die gestelde doelen te bereiken.

Het voorliggende bestemmingsplan is niet strijdig met de in de stadsvisie opgenomen uitwerking van de vier thema's.