direct naar inhoud van 3.3 Structuurplan Harderwijk 2020
Plan: Binnenstad - Horecavoorziening Hortuspark
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0243.BP00057-0004

3.3 Structuurplan Harderwijk 2020

Het Structuurplan Harderwijk 2020 is op 15 juni 2006 vastgesteld door de gemeenteraad. Het structuurplan beschrijft de gewenste ruimtelijke ontwikkelingen in Harderwijk, Hierden en omgeving voor ongeveer de komende vijftien jaar. De kernboodschap uit de visie is "Niet per se groeien, kiezen voor kwaliteit". Kwaliteitsverbetering wordt een belangrijke drijfveer. Het gaat daarbij om verschillende kwaliteiten: milieukwaliteit, ruimtelijke en landschappelijke kwaliteit.

Harderwijk heeft een historische binnenstad. Dat is voor de Harderwijkers zelf heel aantrekkelijk en is ook van belang voor de toeristische betekenis van Harderwijk. In 2005 is daarom gestart met een ‘kwaliteitsslag binnenstad’; het doel hiervan is onder meer om de aantrekkelijkheid en de historische sfeer van het centrum te versterken. Eind 2005 heeft de raad de Binnenstadsvisie vastgesteld. Belangrijke actiepunten voor de fysieke kwaliteitsslag zijn onder meer:

  • de parkeerproblematiek oplossen;
  • het historische karakter herstellen;
  • gevelreclames terugdringen;
  • winkelpuien herstellen;
  • versterking van de woonfunctie;
  • het aanbod en de diversiteit van de winkels vergroten;
  • de routing in het winkelgebied verbeteren;
  • Vuldersbrink en omgeving verbeteren.


Naast deze ruimtelijke doelstellingen worden nog diverse andere verbeteringen nagestreefd, zoals:

  • evenementen in de binnenstad stimuleren en promoten;
  • een integraal horecabeleid;
  • het cultureel aanbod in de binnenstad versterken.

Met betrekking tot het bouwen in de historische binnenstad is vastgelegd dat de nieuwbouw moet passen in het historische karakter en dat het de harmonische stadsbeeld niet mag verstoren. De nieuwbouw zou wel herkenbaar moeten zijn als een latere toevoeging. Aangepast bouwen is niet synoniem met historiserend bouwen; ook eigentijdse architectuur van hoge kwaliteit kan een waardevolle toevoeging vormen aan het historische stadsbeeld.

Bouwplannen in de binnenstad moeten wel zeer zorgvuldig worden afgestemd op het karakter en de kwaliteiten van de oorspronkelijke bebouwing. Het inpassen van nieuwbouw begint met een grondige analyse van de kenmerken (bouwmassa's, parcellering, detaillering, materialen, kleuren, etc) van omliggende oorspronkelijke bebouwing. In beginsel moet het merendeel van die kenmerken in de nieuwbouw worden overgenomen. Op enkele aspecten van die kenmerken kan worden afgeweken om de toevoeging een herkenbare eigen (en eigentijdse) identiteit mee te geven. Inschakelen van een goede architect is beslist een voorwaarde, omdat het overnemen van het merendeel van de omgevingskenmerken zeker niet automatisch leidt tot een kwalitatief goed plan.

De voorgenomen ontwikkeling is niet strijdig met het structuurplan en zal zo zorgvuldig mogelijk worden ingepast in het Hortuspark.