direct naar inhoud van 4.3 De bestemmingen
Plan: Veldwijk
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0233.BPveldwijk-0401

4.3 De bestemmingen

Voorliggend bestemmingsplan kent de bestemmingen 'Agrarisch met waarden - Natuur- en landschapswaarden', 'Bos', 'Groen', 'Kantoor', 'Maatschappelijk', 'Verkeer', 'Verkeer - Verblijfsgebied', 'Water' en 'Wonen'. Daarnaast komen de volgende dubbelbestemmingen voor; 'Leiding - Gas', 'Waarde Archeologie L', 'Waarde - Archeologie H', 'Waarde - Waardevolle boom' en 'Waterstaat - Waterlopen'.

De bestemming 'Agrarisch met waarden - Natuur- en landschapswaarden'

In het noordelijke deel van het plangebied zijn enkele weilanden aanwezig in het bos. Deze worden gebruikt voor agrarische doeleinden en zijn derhalve als zodanig bestemd. In de bestemmingsomschrijving is uitdrukkelijk aangegeven dat de uitoefening van het agrarisch bedrijf is toegestaan met uitzondering van boomkwekerijen, houtproductie en fruitteelt. In artikel 1 wordt een omschrijving gegeven van de gebruikte begrippen.

Gebouwen, (sleuf)silo's, kuilvoerplaten, windmolens en mestopslagplaatsen zijn niet toegestaan, uitsluitend bouwwerken geen gebouwen zijnde.

Er is een wijzigingsbevoegdheid opgenomen om de bestemming te wijzigen in 'Bos' in verband met boscompensatie.

De bestemming 'Bos'

De gronden waarop bos aanwezig is zijn als zodanig bestemd. Behalve bos is extensieve recreatie toegestaan. Ook is de bescherming van natuur- en landschapswaarden genoemd. Twee aanwezige begraafplaatsen hebben een specifieke aanduiding gekregen.

Gebouwen zijn niet toegestaan. Er is een stelsel van omgevingsvergunningen voor werken en werkzaamheden opgenomen ter bescherming van de natuur- en landschapswaarden.

De bestemming 'Groen'

Deze bestemming is toegekend aan de gronden rondom de burgerwoningen in het plangebied. Overeenkomstig het vigerende bestemmingsplan. De gronden zijn bestemd voor de versterking en bescherming van groene waarden. Een parkeerterrein en een waterberging zijn specifiek aangeduid. Gebouwen mogen niet worden gebouwd.

De bestemming 'Kantoor'

Langs de spoorlijn waren in het vigerende bestemmingsplan enkele kantoorpanden geprojecteerd. In voorliggend bestemmingsplan is deze bouwmogelijkheid opnieuw opgenomen. Wel is een wijzigingsbevoegdheid toegevoegd om de bestemming van bestaande kantoren te wijzigen in 'Maatschappelijk'. Binnen de bestemming Kantoor zijn zelfstandige kantoren en maatschappelijke functies, zoals een praktijkruimte voor (para)medische beroepen toegestaan.

De bestemming 'Maatschappelijk'

Het instellingsterrein is bestemd als 'Maatschappelijk'. Dit is een brede bestemming in die zin dat diverse maatschappelijke functies zijn toegestaan. Dit blijkt uit de in artikel 1 opgenomen omschrijving van het begrip 'maatschappelijke voorzieningen'. Een aantal specifieke functies zijn op hun locatie vastgelegd, zoals een kinderdagverblijf en museum, omdat die ruimtelijk gezien niet overal wenselijk zijn.

De gronden zijn mede bestemd voor het behoud en de versterking van waardevolle parkachtige lanen- en groenstructuren en landschapswaarden. Door middel van een stelsel van omgevingsvergunningen voor werken en werkzaamheden is aan die omschrijving een beschermingsregeling gekoppeld.

De gebouwen moeten zijn gesitueerd binnen de aangegeven bouwvlakken. De maximale bouwhoogte en goothoogte is daarbij aangegeven.

Er is een wijzigingsbevoegdheid opgenomen om de bestemming te wijzigen in 'Bos' in verband met boscompensatie.

De bestemming 'Water'

De Tonselse Beek is bestemd als Water. De gronden zijn bestemd voor waterberging, waterhuishouding en waterlopen. Gebouwen mogen niet worden gebouwd.

De bestemming 'Wonen'

Deze bestemming is toegekend aan de burgerwoningen die aanwezig zijn op het terrein. De regeling sluit inhoudelijk aan bij het vigerende bestemmingsplan landgoed Veldwijk 1e fase. Conform de gemeentelijke standaard is naast het wonen ook een gebruik voor aan huis verbonden beroepen toegestaan.

De bestemmingen 'Verkeer' en 'Verkeer - Verblijfsgebied'

De wegen in en rond het plangebied zijn bestemd voor 'Verkeer' (de meer doorgaande wegen) en 'Verkeer - Verblijfsgebied' (bestemmingsverkeer).

De dubbelbestemmingen

Voor de aanwezige gasleiding, de archeologische waarden, waardevolle bomen en de A-watergang zijn dubbelbestemmingen opgenomen. Het betreft: 'Leiding - Gas', 'Waterstaat - Waterlopen', 'Waarde - Archeologie - H', 'Waarde - Archeologie - L', 'Waarde - Waardevolle boom', 'Waterstaat - Waterlopen'. De dubbelbestemmingen liggen over de onderliggende enkelbestemmingen heen en regelen de bescherming van een aanvullend belang (van de gasleiding, archeologische waarden, waardevolle bomen en de A-watergang). Die bescherming is vorm gegeven in aanvullende bouwregels en een stelsel van omgevingsvergunningen voor werken en werkzaamheden. Daar waar een dubbelbestemming aanwezig is gelden dus zowel de regels voor de onderliggende enkelbestemming als ook de regels voor de betreffende dubbelbestemming.

Gebiedsaanduidingen

Er zijn diverse gebiedsaanduidingen opgenomen. Dit zijn aanduidingen die liggen over meerdere bestemmingen en waar een regeling bij hoort die aanvullend geldt aan die bestemmingen. Het zijn de volgende gebiedsaanduidingen: 'beeldbepalende hoogteverschillen', 'geluidzone - spoor', 'structuurbepalende weg', 'wro-zone - wijzigingsgebied' en 'zichtlijn'. De 'geluidzone - spoor' regelt dat nieuwe geluidgevoelige bebouwing niet zomaar mag worden gebouwd. De 'wro-zone - wijzigingsgebied' ligt over het plandeel ten noorden van de Horsterweg. Deze wijzigingsbevoegdheid maakt het mogelijk ter plaatse de bestemming te wijzigen in 'Maatschappelijk'. Wel gelden diverse voorwaarden. De overige gebiedsaanduidingen regelen de bescherming van de parkachtige structuur en waarden van het gebied.